Čudesna saljska knjižnica u potrazi za Martinom Scorseseom

Objavio: Pokret Otoka - 16.04.2017.

Ivan Đikić se preko Sali vratio u Hrvatsku, tako je Zoran Šprajc u svom RTL Direktu komentirao vijest kako se najpoznatiji hrvatski znanstvenik učlanio u općinsku knjižnicu Dugog otoka.

– Postali smo i predsjednička knjižnica, dodaje Ante Mihić, voditelj i „dobri duh” kulturnog središta u Salima čiji su članovi i bivši predsjednik Ivo Josipović te aktualna Kolinda Grabar Kitarović. U članskoj evidenciji nedostaje Stipe Mesić, koji za dvostrukog mandata nije nikada stigao do Sali.

Iako je preživio moždani udar i još nije prošao sav rehabilitacijski postupak, uhvatila ga je, prenosi 057 Info, euforija ljubavi prema životu i svim njegovim radostima. U pripremi je jednog novog ljetnog kulturnog događanja u Zadru, ali i u potrazi za kumom knjižnice. Nije teško pogoditi da je filmofil Mihić koji je otkrio i svoj nadimak Kićkok (dolazi od kombinacije obiteljskog Kić i Hitchcocka, koji je za Mihića najveći filmski genije), poželio da to bude  američki redatelj, talijanskog podrijetla Martin Scorsese.

Što je kod Mihića bio glavni motiv izbora kuma?

– Martin Scorsese blizak je mojoj kršćanskoj poetici, što je pokazao s filmom Posljednje Kristovo iskušenje. Možda neki nisu shvatili što bi bilo da Isus nije odolio tom posljednjem iskušenju, a to je ono što je Scorsese, koji je želio postati svećenik, pokazao u tom duboko kršćanskom filmu, objasnio je Mihić najkraće svoje motive.

U potrazi za slavnim redateljem, koji živi u donjem dijelu Manhattana, pomaže mu i  redateljica Tiha Gudac, dobitnica Srca Sarajeva za svoj dokumentarac Goli. Ante Mihić je i u njezinom posljednjem dokumentarcu Kultura na radničkoj traci (prikazan prošle jesni na HTV-u), na svoj osebujan način predstavio kulturno žarište Sali u kojem na sreću postoje još uvijek radnici njihove fabrike, kako u tom mjestu zovu Mardešić.

Izvor: 057Info

Foto: Zvonko KUCELIN