CRTICE – Informacije, mozak i tajna o 12 sekundi

Objavio: Maja Jurišić - 02.06.2018.

Pažnja prosječnog čitatelja na fejsu traje dvanaest sekundi. Nakon otprilike dvanaest sekundi zaboravite pročitano (ako ste pročitali, uzevši u obzir navike prosječnog stanovnika svijeta koji se osjeća pozvanim i kompetentnim ostavljati komentare na portalima i sl. iako je pročitao jedino naslov).

Na dnevnoj razini naš mozak procesuira više informacija od, primjerice, grčkog filozofa Platona tijekom cijelog života. Za razliku od Platona koji je aktivno i analitički razmišljao o svijetu koji ga je okruživao, mi se zadovoljavamo plitkim i površnim vijestima, bombastičnim naslovima, sugestivnim slikama…svime što ne traži veći mentalni napor. Zbog toga smo nestrpljiviji i skloni instant-rješenjima.


Tako se školsko gradivo smanjuje, lektire stanjuju, zadaci pojednostavljuju, a vaši radovi moraju biti brzo napravljeni. I zgrade moraju biti učinjene u što kraćem roku, pa počnu pucati i budu statički ugrožene već nakon nekoliko mjeseci.
Malo tko više cijeni predani, dugotrajni rad. Utrka za uspjehom, statusom i pozicijom sve je neizvjesnija, brža, napornija, mentalno i fizički nepodnošljiva.


Kako bih nešto napravila (napisala rad, knjigu…ispekla kolač, skuhala ručak, stavila pločice u banju) trebam vrijeme i mir. Koncentraciju. Vježbu. Istraživanje poznatog za put u nepoznato. Odijeliti se od svijeta i zatvoriti se u kontemplaciju.


Ništa dobro ne ide preko noći.


Ovo ćete zaboraviti za 12 sekundi kad skrolate newsfeed jer ste, kao i ja, prosječni stanovnik svijeta.

Ponekad se udaljite od te prosječnosti. Čini dobro.

__________

Autorica: Zorka Bibić

Foto: Pixabay