Crnogorci mole pomoć: Potpiši peticiju protiv istraživanja nafte i plina u crnogorskom moru!

Objavio: Paula Bolfan - 19.11.2018.

Ekološki aktivisti u Crnoj Gori raspisali su peticiju s nazivom ”Dosezanje trajnog moratorija na istraživanje nafte i plina na moru Crne Gore”

Peticija je namijenjena vladama Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine i vijeću Europske Unije iz razloga što ne utječe samo na okoliš Crne Gore već i na okoliš svih prethodno navedenih zemalja.

Peticiju možete potpisati OVDJE.
.

”Potpišite peticiju za zaustavljanje planova za bušenje nafte i plina u crnogorskom dijelu Jadranskog mora. Te bi radnje ozbiljno ugrozile okoliš i ljude koji žive u ovoj regiji i izvan nje!”

Pozivamo Vladu Republike Crne Gore da donese moratorij na istraživanje nafte i plina u Jadranskom moru zbog sljedećih razloga; Nadalje, molimo Vijeće Europske unije i Programa Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša da vrše pritisak na Crnu Goru kako bi spriječili uništavanje svojih pomorskih resursa. Nadalje, pozivaju se i nacionalne vlasti Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Italije, čije bi pravo na Jadransko more i njegove resurse moglo biti ugroženo neodgovornim akcijama Vlade Crne Gore, planiranom istraživanju eksploatacije nafte u blizini obale ove zemlje.
.

RAZLOZI ZAUSTAVLJANJA ISTRAŽIVANJA

1. Nigdje na Zemlji postoji primjer uspješnog suživota turizma, koji se temelji na čistom i očuvanom okolišu, s naftnim platformama. Iskorištavanje nafte uništava turizam na našem dijelu Jadrana.

2. Iskorištavanje nafte na Jadranu značilo bi povećanje toksičnosti morskih organizama, a time i izravnu prijetnju našem ribolovu.

3. Znanstvenici smatraju eksploataciju i transport ulja kao najveću prijetnju morskom okolišu. Prosječan broj izlijevnih ulja u posljednjih 15 godina u Sjevernom moru iznosi 600 godišnje, odnosno 11 izlijevanja tjedno!

4. Iskorištavanje nafte na Jadranu znači otvaranje visoko kvalitetnih radnih mjesta – ZA STRANE STRUČNE OSOBE! Za razliku od turizma, naftno bušenje Jadrana ne bi stvorilo značajan broj radnih mjesta jer naftna poduzeća imaju punu slobodu pri određivanju uvjeta zapošljavanja.

5. Građani nemaju jamstvo da će iskorištavanje nafte na Jadranu pridonijeti povećanju životnog standarda. Većina dobiti odlazit će na naftne tvrtke, dok trenutno desetine tisuća ljudi žive izravno i neizravno iz turizma.

6. Energetska neovisnost zajamčena je obnovljivim izvorima energije, a ne fosilnim gorivima iz prošlih stoljeća.

7. Energija će u budućnosti će sve više ovisiti o međunarodnim kretanjima cijena na tržištu.

8. Znanost jasno kaže da 80% poznatih rezervi fosilnih goriva mora ostati pod zemljom ako želimo izbjeći daljnje katastrofalne posljedice klimatskih promjena, kao što su velike poplave koje su pogodile Balkan u svibnju 2014.

9. Crna Gora nije u mogućnosti kontrolirati tankere i talijanske seljake u svojim teritorijalnim vodama. Kako onda smatra da je moguće kontrolirati rad međunarodnih naftnih poduzeća?

10. Broj umjetno potaknutih potresa povećava se do 10 puta u zemljama koje istražuju naftu i plin i prodiru u more. Zagovornici istraživanja nafte i plina nemaju odgovor na pitanje o tome što će ove akcije donijeti seizmološki iznimno osjetljivoj crnogorskoj obale. Tzv. Block 26, smješten na karti planiranog bušenja, bio je epicentar potresa 1979. godine!

* tekst peticije preuzet je iz iste molbe koju je iznijela Green Home, agencija za očuvanje okoliša sa sjedištem u Crnoj Gori.

__________
Autorica: Paula Bolfan
Fotografija: Pixabay