CRESKO-LOŠINJSKI ARHIPELAG – Potpisan Sporazum o tehničkoj pomoći za projekt INSOLCARPARK

CRESKO-LOŠINJSKI ARHIPELAG – Potpisan Sporazum o tehničkoj pomoći za projekt INSOLCARPARK

Objavio: Mirna Dalić - 02.08.2021.

22. srpnja 2021. godine predstavnici Cresko-lošinjskog arhipelaga su uz podršku regionalnog partnera Pokreta Otoka potpisali Sporazum s Tajništvom čiste energije za EU otoke.

Cresko-lošinjski arhipelag prijavio se s projektom INSOLCARPARK na poziv za tehničku pomoć Tajništva u svibnju 2021. Ovim projektom predviđeno je analizirati i utvrditi mogućnost ulaganja u izgradnju sunčane elektrane na parkiralištu na području najvećeg javnog parkirališta u Malom Lošinju. Analizom opravdanosti izgradnje postrojenja i priključka na elektroenergetsku mrežu s tehno-ekonomskim podacima i podacima prostornog uređenja ocijeniti će se tehnološko-tehnička, financijska i ekonomska opravdanost ulaganja u izgradnju solarne elektrane.

Na temelju dobivenih podataka iz studije pred-izvodljivosti razvio bi se poslovni model za realizaciju ulaganja na javnim parkiralištima koje bi u konačnici doprinijele povećanju ukupne instalirane snage sunčanih elektrana na cresko-lošinjskom otočju. Izgradnja prvog solarnog parkirališta doprinijet će podizanju svijesti o obnovljivim izvorima energije. Također, ovaj model instaliranja sunčanih elektrana mogao bi se replicirati na drugim sličnim parkirališnim lokacijama na drugim jadranskim i europskim otocima.

Osim doprinosa proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, projekt utječe na podizanje kvalitete parkirališnih usluga osiguranjem velikog broja osjenčanih parkirališnih mjesta.

Projekt INSOLCARPARK u cijelosti je usklađen s Programom tranzicije prema čistoj energiji otočja Cres-Lošinj koji je Otočna razvojna agencija (OTRA) izradila 2019. godine u suradnji s Tajništvom za čistu energiju za EU otoke. OTRA kao koordinator energetske tranzicije otočja i promotor inicijativa energetske tranzicije, u Programu tranzicije prema čistoj energiji navela je proizvodnju električne energije na otočju kao jedan od stupova tranzicije. 

 

 

__________

Autor: Danijel Brnić (OTRA)

Fotografija: Mirna Dalić (Pokret Otoka)