CRES – Započeo EU projekt ISLANDER posvećen dekarbonizaciji otoka

CRES – Započeo EU projekt ISLANDER posvećen dekarbonizaciji otoka

Objavio: Mirna Dalić - 23.11.2020.

Europski projekt ISLANDER službeno je započeo 1. listopada 2020. Virtualni kick-off sastanak održan 29. i 30. listopada okupio je 25 predstavnika 11 partnerskih organizacija

 

O projektu

Projekt ISLANDER trajat će četiri godine, do kraja rujna 2024. Projekt se oslanja na rezultate EU projekta NETfficient (2015-2019) kroz koji je razvijena energetska platforma koja integrira različite tehnologije skladištenja i obnovljive izvore energije. Veći dio projektnih aktivnosti usmjeren je na njemački otok Borkum. Trenutno, u okviru projekta H2WATT Borkum razvija rješenja za proizvodnju i skladištenje vodika, a cilj je da se do 2030. energetski sustav otoka učini autonomnim te da ga se u potpunosti dekarbonizira.

ISLANDER namjerava razviti još integriraniju i učinkovitiju platformu za upravljanje energijom uz čije bi se korištenje uravnotežile fluktuacije između proizvodnje i potražnje, koristeći lokalne opcije fleksibilnosti kao što su odgovor na potražnju (eng. demand response) i pohrana energije u kombinaciji s obnovljivim izvorima energije. Osim toga, u novoizgrađenom predjelu u blizini luke Borkum bit će testiran inovativni koncept opskrbe toplinskom energijom koji se temelji na toplinskoj pumpi na morsku vodu uz korištenje spremnika topline, a testirat će se i mogućnosti skladištenja vodika. Također, formirat će se lokalna energetska zajednica putem koje će se lokalno stanovništvo uključiti u projekte obnovljivih izvora energije te na taj način aktivno sudjelovati u energetskoj tranziciji otoka.

Druga faza projekta uključuje replikaciju rezultata ostvarenih na Borkumu na tzv. otoke sljedbenike (eng. follower islands) u Škotskoj (Mainland, dio otočja Orkney), Grčkoj (Skopelos i Lefkada) i Hrvatskoj (Cres), kao i u srodnim arhipelazima te ostalim zainteresiranim otocima EU. Regionalna energetska agencija Kvarner bit će zadužena za izradu dva tzv. replikacijska plana. Prvi će plan biti fokusiran na otok Cres, analizirat će se metodologija i intervencije koje su u okviru projekta provedene na Borkumu s ciljem predlaganja mjera i aktivnosti koje se mogu replicirati na Cresu, dok će drugi replikacijski plan biti fokusiran na ostale otoke Kvarnerskog zaljeva.

 

Partneri

Virtualni kick-off sastanak održan 29. i 30. listopada okupio je 25 predstavnika 11 partnerskih organizacija iz 7 zemalja: AYESA Advanced Technologies – vodeći partner, Fundación IDENER, ZIGOR Research&Development i CEGASA (Španjolska); Steinbeis Innovation Gmbh i Nordseeheilbad Borkum GmbH (Njemačka); BCM Energy (Francuska); Katholieke Universiteit Leuven (Belgija); EMEC – European Marine Energy Centre Ltd (Ujedinjeno Kraljevstvo); DAFNI – Network of Sustainable Greek Islands (Grčka) te Regionalne energetske agencije Kvarner kao jedinog partnera iz Hrvatske. Tijekom prvog sastanka partneri su predstavili svoje organizacije i njihovu ulogu na projektu te napravili plan aktivnosti za sljedećih nekoliko mjeseci.

 

Financiranje

Projekt ISLANDER čiji ukupni proračun iznosi gotovo 7 milijuna EUR sufinancira Europska komisija putem programa Obzor 2020 pod ugovorom br. 957669. Regionalnoj energetskoj agenciji Kvarner namijenjeno je 132.500,00 EUR, odnosno gotovo 1 milijun kuna, uz stopu financiranja od 100%, a lokalne aktivnosti projekta ISLANDER nadovezat će se na dosadašnje aktivnosti Ustanove na području energetske neovisnosti otoka, ovoga puta kroz pilot aktivnosti na otoku Cresu.

 

 

__________

Izvor: REA Kvarner

Naslovna fotografija: unsplash.com