CRES – Upoznajte projekt Udruge Volim Beli ”Mističnim stazama Tramuntane”

Objavio: Paula Bolfan - 30.01.2019.

Udruga Volim Beli osnovana je sasvim spontano 2011. godine i od tad djeluje na području sjevernog dijela otoka Cresa, Tramuntane.

Godinama se aktivnim radom, kreativnim idejama i raznim projektima zalaže za revitalizaciju tog dijela otoka gdje populacija u rastu broj djece nadmašuje prosjeke ostalih ruralnih mjesta.

U mnogobrojim razgovorima s lokalnim poduzetnicima, posjetiteljima i mještanima ukazala se velika potreba na terenu za održavanjem postojećih prirodnih bogatstava i širenje ponude te osiguravanje sigurnosti rekreativaca i planinara.

Upravo tako se rodila ideje udruživanja s PD Kamnenjak čiji je član Tomislav Bandera Anić, certificirani markacist HPS-a te autor „Tramuntana Hike&Bike“, mreže planinarskih turističkih i biciklističkih staza na Tramuntani i Tijanom Ban Vrsalović, članicom Volim Beli.
.

Tramuntana je jedan od rijetkih primjera na Kvarneru, a i šire, gdje se ovakvi projekti provode u skladu s praksama Hrvatskog planinarskog saveza, koji je ujedno odobrio ovaj projekt i uvrstio planinarske staze u registar planinarskih puteva.

Planinarsko društvo Kamenjak nadležno je za nadzor i provedbu svih radova na stazama na otoku Cresu, kojem je Hrvatski planinarski savez dodijelio tu funkciju.

Jako je dobar odaziv volontera s otoka i kopna bez kojih ova akcija ne bi bila izvediva. Ljudi prepoznaju entuzijazam i rado se odazivaju.
.

.
Brojni poduzetnici pružaju financijsku podršku kroz donacije kako za ovaj projekt tako i za druge aktivnosti Udruge Volim Beli.

Projekt remarkacije i krčenja podržavaju TZ Grada Cresa te kroz donacije CNM&CO d.o.o., Jurdani; Pansion Tramontana, Beli; Željezara Rigović, Cres; Zip-line Beli, Alfred Barbalić, soboslikarski obrt Rijeka, Domeni d.o.o. Matulji, Frigotehnika, Cres; Macon revizija d.o.o, Rijeka; Obrt ZET, Podturen; Antonio Pavela, fotograf; a očekujemo i suradnju s mnogih drugim otočkim gospodarstvenicima.
.

”Mističnim stazama Tramuntane”

Projekt „Mističnim stazama Tramuntane“, svojevrstan je nastavak i spoj „Tramuntana Hike&Bike“ projekta u kojem su markirani i iskrčeni planinarski putevi, te projekta udruge Volim Beli za uređenje staza oko sela u kojem je 2016. uređena staza Zod Norti. Sad su na red došli i postojeći pješački putovi koji se krče i remarkiraju.

PD Kamenjak izradio je novu topografsku karta Tramuntane te grafičku priprema za 2 velika panoa na trajektnim pristaništima Merag i Porozina koji će biti postavljeni u što kraćem roku. Po završetku ovog projekta, Tramuntana će zasigurno biti siguran, atraktivan i bogat izvor reakreativng sadržaja za sve zaljubljenike u prirodu, nudeći jedinstven otočni biodiversitet svima koji su željni mira i avanture kao predah od gradske vreve i užarenog asfalta.
.

Karta Tramuntana Hike&Bike

__________
Izvor: Udruga Volim Beli
Naslovna fotografija: David Mužić