CRES – Učenici OŠ Frane Petrića u borbi protiv plastike u moru

Objavio: Pokret Otoka - 13.12.2018.

Učenici OŠ Frane Petrića, njih više od 200, postali su pravi mali eko-ratnici koji će se ubuduće aktivno boriti protiv plastike u moru i u svakodnevnom životu.  Edukaciju je organizirala udruga Terra Hub početkom prosinca, a vodio ju je Marko Capek, poznati ekološki aktivist i borac za svijet bez plastike.

Marko je školarcima pokazao što se sve nalazi na plažama onečišćenim najčešće ostacima plastike raznih veličina, objasnio im zašto je plastika u moru problem i kako ona ugrožava život morskih životinja, a naučio ih je i kako smanjiti upotrebu plastike u svakodnevici.
.

Posjet plaži Tarej

Da sve ne ostane na teoretskoj razini, ekogrupa škole posjetila je plažu Tarej koja je proteklog ljeta velikim dijelom očišćena od plastičnog otpada u sklopu projekta »Nećemo plastični Jadran – Cres u akciji«, ali na plaži i dalje ima onečišćenih dijelova pa su se učenici mogli upoznati sa svim fazama raspadanja plastike. Na plaži Tarej djeca su mogla uživo vidjeti što se događa s otpadom koji se dugo nakuplja na plaži pod utjecajem sunca, a što kad on dugo stoji u moru.

cres-ucenici-os-frane-petrica-u-borbi-protiv-plastike-u-moru
Foto: Novi list

Na kreativnim radionicama su učili kako izraditi jednostavnu kozmetiku kao što je pasta za zube, parfem ili osvježivač zraka kao zamjenu za industrijske proizvode koji u sebi sadrže čestice mikroplastike ili se nalaze u plastičnoj ambalaži. Uz to su naučili kako promijeniti svoje dnevne aktivnosti ostavljajući za sobom što manje plastičnog traga, kako postati ekoratnik i djelovati na druge te živjeti bez pretjeranog otpada.
.

Adriatic Plastic Challenge

Ova terensko-praktična nastava dio je inicijative Adriatic Plastic Challenge koju je pokrenula udruga Terra Hub. Njihov je cilj spriječiti dotok plastičnog otpada u more te osvijestiti što veći broj ljudi o problemu plastičnog zagađenja i potaknuti ih na odgovorno ponašanje. Ovaj paket edukacije za djecu prvi je ove vrste u Hrvatskoj jer ne uključuje samo edukaciju uz prezentaciju, već i primjere iz prakse, zatim terensku nastavu s prikupljanjem naplavne plastike i njezinu analizu te konačno malu školu prirodne kozmetike.

Marko Capek komentirao je rad s djecom te zahvalio i turističkoj zajednici koji su podržali projekt:

“Divno je raditi s djecom jer oni posjeduju senzibilitet i empatiju za život na kopnu i u moru, a koju su stariji često izgubili. Mladi naraštaji su rođeni u svijetu gdje gotovo sva pitka voda u sebi ima mikro i nano plastiku. Ja to kao dijete nisam imao. Ako pokušamo koherentno živjeti, a ne samo za vlastitu korist, dužni smo promijeniti svoje navike zbog njih jer će se oni morati nositi s našim krivim postupcima”.

__________
Izvor: novilist.hr
Fotografija: Pokret Otoka