CRES – U Cresu održana javna tribina o ulasku u međunarodni projekt ”Mala barka 3”

CRES – U Cresu održana javna tribina o ulasku u međunarodni projekt ”Mala barka 3”

Objavio: Paula Bolfan - 16.10.2018.

Na Cresu se 11. listopada  pričalo o mogućnostima programa međunarodne suradnje Interreg Europe – Arca Adriatica. Radi se o sudjelovanju u trećem ”Mala barka” projektu, čiji je dosadašnji nositelj u Hrvatskoj bila Primorsko – Goranska županija.

”Mala barka 1” i ”Mala barka 2” projekti su obnove pomorske baštine, točnije drvenih barki kao što su pasara, guc, gajeta, leut… Oba je projekta kao hrvatski nositelj izvršila Primorsko – goranska županija, u suradnji sa susjednom Slovenijom i njihovim nositeljem Občinom Izolom.

Fond dozvoljava sufinanciranje barki u  rasponu od 60 do 80 posto. Nositelj projekta (PG Županija) u Hrvatskoj je ušla u suradnju s Turističkom zajednicom Kvarnera, Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskog primorja iz Rijeke i Udrugom i Ekomuzejem “Kuća o batani” iz Rovinja.

Međunarodni partner iz Slovenije, na čelu s nositeljem projekta – Občinom Izolom, bili su Turistično združenje Izola (Turistička zajednica Isola), Občina Piran (Općina Piran) i Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran (Muzej pomorstva “Sergej Mašera” Piran).

Projekt ”Mala barka 3” ove će se godine prijavljivati u suradnji s Italijom, a radi se o obnovi 11 hrvatskih i 8 talijanskih drvnih plovila. Najviše plovila doći će iz Kvarnerskog kraja, a ostala sjedišta su u Rovinju i Zadru.

.
Javna tribina u Cresu

Tim je povodom 11. listopada u Cresu organizirana javna tribina. Organizirao ju je Đanino Sučić, vijećnik u Skupštini Primorsko – goranske Županije, u suradnji sa Zajednicom Talijana Cresa.

Na tribini su gostovali  Ferdinand Zorović i dr. Dinko Zorović uime Sportskog društva “Škarpina” iz Nerezina, sastavnice koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine sjevernog Jadrana. Između ostalog, raspravljalo se o uključivanju Lokalne uprave Cres u projekt, kao što je to učinila Turistička zajednica na Lošinju.

Raspon (su)financiranja iz fondova EU može biti od 60 do 100 posto, kaže Ferdinand Zorović. Tako je proljetos – osim završnih detalja – gotovo u potpunosti novcem EU završena obnova 65 godina staroga guca “Papalina” Stena Vidulića iz Malog Lošinja. Dakako, za vlasnike barki, ulazak u projekt znači i određene obaveze, a one se odnose na održavanje plovila, te na sudjelovanje u priredbama kao što su regate, pomorske fešte i slične. Dio inicijative je i nastup prema lučkim upravama, da se barke koje su predmet projekta oslobode naknade za vez, a u sklopu projekta su i tzv. interpretacijski (turistički) centri – kroz prvu “Malu barku” napravljen je u Mošćeničkoj Dragi, kroz drugu u Krku te loger “Nerezinac” koji bi ubrzo trebao na vez u Mali Lošinj, a za treći projekt planira se centar u Malinskoj. – prenose Otoci.net
.

Projekt ” Mala Barka ”

Ciljevi projekta mala barka su 1. očuvanje, zaštita, razvoj i promicanje pomorske baštine pograničnog područja kroz valorizaciju na načelima održivog turizma, 2. katalogiziranje, očuvanje i interpretacija pomorske baštine, 3. kreiranje turističke ponude na sjevernom Jadranao u kdestinaciji pomorske baštine i 4. razvoj prekograničnih kulturno-turističkih proizvoda.

Projektom se na cijelom obalnom dijelu pograničnog područja želi maksimalno zaštiti postojeća materijalna i nematerijalna pomorska baština te ju kroz niz mjera (uređenje interpretacijskih centara, održavanje edukativno-pokaznih manifestacija, virtualni muzej i dr.) sustavno iskoristiti kako bi se razvio i zaživio zajednički turistički proizvod.

Sve o projektu ”Mala barka” pogledajte na službenim stranicama projekta.

 ”Mala barka 2” – official video introduction

.

Program međunarodne suradnje INTERREG EUROPE

Program međuregionalne suradnje INTERREG EUROPE namijenjen je razmjeni iskustava upravljačkih i provedbenih tijela nacionalnih operativnih programa te razmjenu dobre prakse u području zaštite okoliša, prometa i energetskog sektora. Raspoloživa sredstva u razdoblju 2014. do 2020. godine su 359 milijuna eura. Sredstva programa raspoloživa su nacionalnim, regionalnim i lokalnim tijelima javne vlasti, regionalnim razvojnim agencijama, regionalnim energetskim agencijama, agencijama u području transporta i mobilnosti, akterima uključenim u upravljanje i provedbu programa namijenjenih rastu i stvaranju radnih mjesta, subjektima poslovne podrške i organizacije koje predstavljaju mala i srednja poduzeća te ostalim dionicima zaduženima za razvoj regionalne inovacijske infrastrukturiteta.e i kapac

Cilj programa: smanjiti postojeće nejednakosti između regija Europske unije u pogledu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i održivosti okoliša, pritom uzimajući u obzir njihove specifične prostorne značajke i mogućnosti. (projekti.hr)
.

Očuvati drvenu brodogradnju jedna je od najljepših stvari koju možemo učiniti kako bi sačuvali običaje naših starih. Baš su tako ovog ljeta na Silbi djeca izradila svoju drvenu barku kojom su potom i zaplovila. FOTO: Martina Pende

Priču sa Silbe pročitajte ovdje: https://www.otoci.eu/silba-mala-skola-brodogradnje-djeca-izradila-barku-i-zaplovila-njome

__________
Autorica: Paula Bolfan / Pokret Otoka
Izvori: Otoci.net , projekti.hr
Naslovna fotografija: video screenshot / official Mala barka video