CRES – Rekonstrukcija i dogradnja luke Cres

Objavio: Paula Bolfan - 30.08.2019.

Rekonstrukcija i dogradnja luke Cres jedno je od najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije dosad, a ugovor o rekonstrukciji i dogradnji zapadnog dijela luke.

Ukupna vrijednost ugovora je gotovo 40 milijuna kuna, a potpisan je u travnju ove godine. Čak 29.2 milijuna kuna financirano je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija – prenosi Morski.
.

.
Nositelj projekta „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“ je Županijska lučka uprava Cres

Rekonstrukcijom  i dogradnjom će se:
.

  • izgraditi vanjski lukobran ukupne dužine oko 185 metara i širine oko 6 metara koji će služiti za prihvat linijskih putničkih brodova;
  • urediti kopneni dio luke dužine oko 280 metara, što čini uski obalni pojas i plitko priobalno more koje se proteže uz creski obalni put „Lungo mare Sv. Mikule“. Taj put predstavlja vrijedan gradski prostor, značajan u stvaranju slike i identiteta Cresa. 
.
Rekonstrukcija i dogradnja u sklopu ovog projekta predstavlja nastavak uređenja creske rive i, s postojećim objektima, činit će jedinstvenu prostornu, funkcionalnu i oblikovnu cjelinu. Osim toga, koristit će se kao javni prostor koji povezuje autobusni kolodvor i brodski terminal, uz nesmetan prolaz i prijelaz s jednog na drugi oblik transporta osoba i stvari na Cres i ostale male otoke arhipelaga.

Uređenjem ovog dijela, uređuje se i osigurava kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, spajaju se autobusni i pomorski terminal, osigurava se dostupnost putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi, kao i kvalitetan i sigurniji pješački pristup.

Realizacijom projekta smanjit će se gužva i zakrčenost u luci, koje su vrlo učestale u razdoblju ljetne sezone.


.

.
Realizacijom projekta stvaraju se nužni preduvjeti za daljnji razvoj luke i lučkog područja

Dogradnjom postojećeg pristaništa osigurat će se nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje imovine (plovila) stanovnika Cresa za vrijeme nevremena. Osim toga, omogućit će se adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi.

Također, stvorit će se preduvjeti za razvoj linijskog prometa i održavanje brodskih linija tijekom cijele godine – povezat će se mali otoci i otočići arhipelaga koji su brzobrodskom linijom povezani s Cresom i kojima su kvalitetno pristanište i kvalitetna linija preduvjet za održanje i očuvanje života na otočićima.

Podići će se prihvatni kapacitet Cresa i arhipelaga te poboljšati veza otoka i arhipelaga s medicinskim i obrazovnim centrima, što izravno doprinosi i povećanju kvalitete života stanovnika Cresa i otočića u okruženju. 

.
Bolja povezanost s otocima arhipelaga

Doprinijet će se povećanju broja cjelogodišnjih linija prema županijskom središtu, prema otocima arhipelaga, kao i gospodarskim centrima u okruženju (Pula, Zadar, Labin) – otok Cres i otoci arhipelaga povezat će se s administrativnim središtem i s većim gradovima u okruženju.

Osigurat će se razvoj socijalnih i društvenih aktivnosti u gradu Cresu i na otocima arhipelaga te doprinijeti značajnom daljnjem razvoju lokalnog gospodarstva i turizma.

.
Vrijednost investicije od velikog je gospodarskog značaja te iznosi gotovo 40 milijuna kuna

Ukupna vrijednost projekta je 39.146.444,05 kn

Projekt se financira sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. (OP KK) u okviru specifičnog cilja – Povećanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike. Ukupna bespovratna sredstva iznose 34.397.653,76 kn od čega je Kohezijskim fondom planirano 29.238.005,70 kn, a sredstvima Državnog proračuna RH 5.159.648,06 kn.

Planirani dovršetak radova je 31. prosinac 2021. godine, a projekt će se javno predstaviti u četvrtak 30. kolovoza na konferenciji za medije, na kojoj će osim domaćina, ravnatelja Županijske lučke uprave Cres Antona Opatića, biti i zastupnik Europskog parlamenta Tonino Picula, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, te gradonačelnik grada Cresa Kristijan Jurjako, Lučke uprave Cres.

__________
Izvor: Morski.hr
Naslovna fotografija: Ivo Biocina