CRES – Otvorena manifestacija “Creski kaić”

CRES – Otvorena manifestacija “Creski kaić”

Objavio: Andrea Beader - 31.08.2021.

Na Trgu Frane Petrića, točnije na njegovom dijelu zvanom Pišarjola, svečano otvorena manifestacija Creski kaić – Dani creske pomorske baštine i tradicije

Prigodnim govorima publici su se obratili Marčelo Damijanjević u ime Jedriličarskog kluba Reful kao glavnog organizatora, direktorica Turističke zajednice grada Cresa Sanja Živanović te gradonačelnik Marin Gregorović koji je priredbu “Creski kaić” proglasio otvorenom.

Neposredno prije otvorenja u more je preko »žlite«, namašćene vodilice, spuštena barka »Marija« koju su prethodnih dana pod gradskom ložom tradicionalnim metodama obnovili domaći kalafati Boško Vunduk i Roko Tomaš. Alvise Benussi iz Rovinja je opremio jedrom. Tijekom večeri na štandovima postavljenim na trgu mogla su se degustirati jela tradicionalne kuhinje. Tako je među jelima ponuđen i rijetko pripremani janjeći mozak, dok se većina zadovoljila jetricama na venecijanski s palentom.

Odmah nakon svečanog otvorenja počelo je jedno od najatraktivnijih događanja, turnir u boćanju za kojeg je boćalište uređeno uz samu rivu, ispred pozornice na kojoj je te večeri nastupila klapa Burin, a sljedećih dana nastupit će razni izvođači.

U cresku luku jučer je stigao loger »Nerezinac«, interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine otoka Lošinja, koji se može razgledati do 1. rujna kad će na njemu koncert održati domaća ženska klapa Teha i lošinjski Čikat.

 

 

___________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.