CRES – Nerezinski muaj – folklorni pozdrav proljeću

Objavio: Paula Bolfan - 07.05.2018.

Po proljetno prevrtljivom vremenu, na Studencu u srcu Nerezina održana je proslava Nerezinskoga muaja, priredbe kojom Folklorno društvo “Studenac” već dugi niz godina pozdravlja proljeće.

Prema običajima koji sežu u vremena nepisane povijesti, za ovu se prigodu na središnje mjesto postavlja “muaj”, hrast kao simbol plodnosti. Na postolje kraj hrasta, kako se također uobičajilo, postavljena je barka – prema običaju to bi trebala biti barka obitelji iz čija će se kćer ubrzo udati. Još su momci iz “Studenca” za ovu priliku na trg donijeli cvijeće i razne predmete iz nerezinskih dvorišta – sve je to uobičajena kulisa za feštu a kako je to izgledalo možete vidjeti ovdje.

Uvod ovogodišnjoj priredbi dali su članovi creske klape “Burin”, a u podne je počeo folklorni program.

Domaćem “Studencu”, koji je nastupio sa svojim glavnim ansamblom i s podmlatkom – oba je predvodio svirač meha Dario Kučić – pridružilo se Folklorno društvo “Orlec”, dopunjeno skupinom mališana iz creskog Dječjeg vrtića “Girice” koja je nedavno uvježbana za nastup na festivalu u Matuljima. Orlečki se folklor predstavio i recitiranjem dijalektalnih pjesama. Priredbu povodom 65. godišnjice rada Društva, “Studenac” je posvetio svojoj dugogodišnjoj i nezamjenjivoj članici, nedavno preminuloj Marini Polonio.

Nakon plesnog programa, dok su članovi Lovačkog društva “Halmac” posjetiteljima dijelili upravo pripremljen gulaš, na središte Studenca vratila se klapa “Burin”, sada dopunjena kolegama iz lošinjske klape “Čikat”, pa se fešta dalje nastavila spontano, sve dok barka i drugi predmeti nisu uklonjeni s trga.

 __________
Izvor: otoci.net
Fotografija: B. Purić / otoci.net