CRES/LOŠINJ – Testiranje otiska održivosti

CRES/LOŠINJ – Testiranje otiska održivosti

Objavio: Andrea Beader - 29.09.2021.

Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, cjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj

Riječ je o profesionalnom testiranju otiska održivosti eko-turističkog paket aranžmana na zaštićenom području Cres-Lošinj (Natura 2000), nastalom u suradnji lokalnih, regionalnih i nacionalnih partnera – prenosi novilist.hr.

.
Projekt se paralelno odvija na mediteranskim zaštićenim područjima i u njemu sudjeluje 12 projektnih partnera iz Italije, Grčke, Španjolske, Francuske, Albanije i Hrvatske.

Institut za turizam se krajem 2019. uključio u projekt Interreg DestiMed Plus “Ecotourism in Mediterranean Destinations: From Monitoring and Planning to Promotion and Policy Support”, koji se paralelno odvija na mediteranskim zaštićenim područjima i u njemu sudjeluje 12 projektnih partnera iz Italije, Grčke, Španjolske, Francuske, Albanije i Hrvatske.

Za pilot destinaciju u Hrvatskoj izabran je otok Lošinj, kao sastavni dio maritimnog zaštićenog područja Cres-Lošinj pod zaštitom mreže Natura 2000 i kao predvodnik u primjeni održivog razvoja turizma u RH, ističu iz Instituta za turizam.

U sklopu projekta je izrađen eko-turistički paket aranžmana na svakom od odabranih zaštićenih područja projektnih partnera, koji se testira, unapređuje i prilagođava potrebama tržišta uz pomoć egzaktnog mjerenja otiska ekološke održivosti i svih drugih indikatora prema svim dimenzijama održivosti.

“Time se negativni utjecaji turizma na okoliš, ekonomiju i zajednicu žele umanjiti egzaktnim mjerenjem, a ne samo deklarativnim, unaprijed očekivanim preporukama. Stoga je ovog tjedna Lošinj domaćin suvremene simulacije putovanja, čiji će eko standard biti izmjeren od strane neovisnih putnika”, objašnjavaju iz Instituta.

Konkretno, ‘testeri’ različitih struka iz nekoliko zemalja Mediterana isprobat će pomno osmišljeno all-inclusive inovativno eko putovanje u zaštićenom području Cres – Lošinj. Koje je kreirano za tržište iskusnih, platežno sposobnih, ekološki odgovornih i avanturističkih putnika srednjih godina, engleskog i njemačkog govornog područja koji uživaju u spoju ‘outdoor’ aktivnosti i psihofizičkog odmora, lokalnoj gastronomiji, kulturi, prirodi i tradiciji te interakciji sa lokalnim stanovništvom kroz raznovrsne kreativne radionice, iskustva i posjete.

 

Aranžman “Ritam osjetila otoka Lošinja” za održivost

Lošinjski aranžman za tu namjenu zove se “Ritam osjetila otoka Lošinja” i uz otočni ritam življenja Lošinjana, izvan ljetne turističke ‘špice’ predstavlja i raznovrsnost aktivnosti koje se mogu naći na otoku, aktivira sva osjetila turista, a oni sudjeluju i u konzervaciji okoliša zaštićenog područja kroz odgovorno ponašanje i konzumaciju aranžmana s minimalnim utjecajem na okoliš i lokalno stanovništvo.

Proizvod je važan i za produljenje sezone, prihod se zadržava u krugu lokalnog stanovništva. U sve je uključen i veći broj lokalnih pružatelja usluga, koji su prepoznali kvalitetu i dugoročnu vrijednost proizvoda, koji će u budućnosti biti dostupan i na turističkom tržištu.

 

Podržavatelji projekta

Osim Instituta za turizam, projekt podržavaju:
.

  • Ministarstvo turizma i sporta,
  • WWF Adria,
  • Primorsko-goranska županija,
  • Institut Plavi Svijet,
  • Turistička zajednica Mali Lošinj,
  • ASL turistička agencija,
  • Javna ustanova Priroda Primorsko-goranske županije te
  • OTRA Cres.

“Sigurno je da će DestiMed Plus pomoći još većoj vidljivosti Lošinja kao zelene/eko-turističke destinacije. Vjerujemo da će zajednički trud svih partnera biti nagrađen nominacijom Lošinja za najbolju mediteransku destinaciju Natura 2000. Što će dodatno potvrditi kvalitetu Lošinja kao destinacije koja prati trendove suvremenog održivog razvoja turizma”, zaključuju iz Instituta za turizam.

_________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.