CRES/LOŠINJ – Reli na Cresu i Lošinju?

Objavio: Pokret Otoka - 12.09.2017.

Pomalo nevjerojatnom idejom barataju hrvatski automobilistički krugovi, nakon što je objavljeno da bi 2019. jedan od relija za Svjetsko prvenstvo (WRC) mogao biti održan u Hrvatskoj.

Natjecanje “Croatia Rally” dogodine će imati status kandidata za uključenje u Svjetsko prvenstvo, a prođe li organizacija tog događaja kako treba, Hrvatska ima dobre izglede ući u službeni kalendar Međunarodne automobilističke federacije (FIA).

Vozit će se uglavnom cestama Istre i Kvarnera, s tim da će start prve od četiri etape biti u Puli, a cilj četvrte u Poreču. Prema informaciji danoj HRT-u, razmatra se da se dio natjecanja održi na Cresu i Lošinju. Nije precizirano koje bi područje bilo obuhvaćeno, niti na koji bi način za vrijeme održavanja relija bio organiziran promet otocima. Procjena je da bi na razini cijelog događaja, financijska korist za istarsko-kvarnersko, odnosno hrvatsko gospodarstvo bila velika.

Svjetsko prvenstvo u reliju organizira se od 1973. godine, a u ovogodišnjem je kalendaru trinaest relija – u Monaku, Švedskoj, Meksiku, Francuskoj (Korzika), Argentini, Portugalu, Italiji (Sardinija), Poljskoj, Finskoj, Njemačkoj, Španjolskoj (Katalonija), Velikoj Britaniji (Wales) i Australiji.

IZVOR : otoci.net

 

WRC Promotor i FIA dali su zeleno svjetlo, WRC bi u Hrvatskoj mogao biti realiziran u 2019. godini !

Hrvatskoj je odobren WRC već 2018. godine, međutim Turska je bila brža pa je tako u gotovo tjedan dana pribavila sve potrebne dozvole i državne garancije te potpisala ugovor s WRC promotorom za termin krajem rujna, kojem su se nadali hrvatski organizatori. Nakon toga termin ponuđen Hrvatskoj bio je u srpnju 2018., što nikako nije bilo prihvatljivo s obzirom na sezonske gužve i špicu turističke sezone, a želja organizatora je da se WRC u Hrvatskoj organizirati u travnju, svibnju, početkom lipnja, krajem rujna ili u listopadu.

Može li WRC Hrvatskoj donijeti uz veliku dobrobit za gospodarstvo i novi preporod automobilizma koji je u konstantnoj krizi već više od desetljeća?

WRC je na pragu Hrvatske, a iskreno se nadamo kako će biti i razliziran jer ovo je prilika koju ne smijemo propustiti.

IZVOR : hrturizam

 

Tagovi: ,