CRES & LOŠINJ – Proslava 30. godišnjice Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj

Objavio: Pokret Otoka - 10.11.2017.

Održana je proslava tridesete godišnjice Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj, organizacije zaslužne za objavu niza knjiga i organizaciju događaja iz područja baštine ovoga otočja.

Nakon uvodne riječi novoizabrane tajnice Marijane Dlačić, kronologiju rada Katedre, ali i aktivnosti koje su prethodile njenom utemeljenju 1987. godine, u kratkim je crtama iznio predsjednik Julijano Sokolić. Uslijedila je dodjela priznanja ustanovama, udrugama i pojedincima koji su u ovom razdoblju kontinuirano podupirali rad Katedre ili s njom intezivno surađivali.

Program su obogatili nastupi svirača meha Darija Kučića iz Osora, dijalektalne pjesnikinje Aveline Damijanjević iz Malog Lošinja (rodom iz Podola), te recitacijama Blaža Perkovića i Danijela Paladina iz “Malih čakavčića”, sekcije lošinjske Osnovne škole Marija Martinolića pod vodstvom Barbare Karčić-Pozerina. Pozdravne riječi uputili su lošinjska gradonačelnica Ana Kučić, creski gradonačelnik Kristijan Jurjako, te Agnese Host, predsjednica Društva “Tramuntana” iz Belog, koja je pozdrav dopunila vlastitom pjesmom “Ulika” bejskim dijalektom.

Marijana Dlačić umjesto Bernarda Balona

Uoči svečanosti, također u glavnoj dvorani palače “Fritzi” u Lošinjskom muzeju, održana je redovna godišnja skupština Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj. Kako se zbog zdravstvenih razloga i boravka većim dijelom godine u Rijeci, iz Upravnog odbora i s mjesta tajnika – na kojemu je bio od utemeljenja – povukao Bernard Balon, na ta je mjesta izabrana Marijana Dlačić, kustosica Lošinjskog muzeja i autorica znanstvenih radova o otočnoj povijesti. Ostalih četvero članova i dalje je u Upravnom odboru – Julijano Sokolić (predsjednik), Đanino Sučić, Flavia Zorović i Marta Fazlić.

U izvještaju o radu u proteklih godinu dana, Sokolić je istaknuo sunakladništvo knjige o Predošćici prerano preminule Mirne Kučić, suradnji na izložbi o povijesti nerezinskog turizma Irene Dlaka, skupštinu “Tramuntane” u Belom na kojoj je dana inicijativa da se priredi stalna spomen-izložba o dugogodišnjem župniku Josipu Banderi, priredbu povodom 60. godišnjice monografije o otoku Susku, te organizaciju večeri dijalektalne poezije Aveline Damijanjević i gostiju iz Istre.

 

Autor teksta i fotografija : Bojan Purić

IZVOR : otoci.net