CRES & LOŠINJ | OTOČKI PRIJEPORI “Trail je creski projekt, a plodove ubire Lošinj”

Objavio: Pokret Otoka - 18.11.2017.

Nitko ne prepoznaje potencijal u eventu koji radimo na otoku u gluho doba godine, napisao je Rušpić na Facebook stranicama Grada Cresa. Problem vidi u tome što je najviše dio od 1500 natjecatelja bilo smješteno na Lošinju.

CRES – Veliku pažnju na društvenim mrežama nedavno je na Cresu dobila objava Marina Rušpića, organizatora utrke Cres trail koja postoji osam godina, a od prošle je godine preimenovana u Cres & Lošinj trail. Problem je upravo u tome što se čini kako izvorno creski projekt u dobrom dijelu postaje turistički adut bogatijeg susjeda, gdje je od ove godine smješten najveći dio od oko 1500 natjecatelja i članova njihovih obitelji. U posezoni, a trail je održan krajem listopada, to je jako puno noćenja.

– Na Cresu više nemamo osnovnih mogućnosti za kvalitetnu organizaciju ovog eventa, jedna je od rečenica iz Rušpićevog dopisa, kojeg je objavio na facebook stranicama Grada Cresa.
Dopis je dugačak, a sukus je da na Cresu nije bilo sluha da natjecatelji i članovi njihovih obitelji ostanu spavati na tom otoku. Naime, u priču je uskočila lošinjska Jadranka i popunila dva hotela, dok je na Cresu jedini hotel zatvoren i prazan.

Organizator je prozvao Turističku zajednicu Grada Cresa zbog potpore od 15.000 kuna koja se ne povećava usprkos sve većem broju sudionika, privatnu tvrtku Cresanku kao najveći turistički subjekt na otoku s velikim utjecajem u Vijeću Turističke zajednice, jer nikad nije ponudila suradnju, te Grad Cres.
– Zapravo, nitko ne prepoznaje potencijal u eventu koji radimo na otoku u gluho doba godine, napisao je Rušpić.

Sjesti za stol

Sanja Živanović, direktorica TZ-a grad Cresa, ističe da Turistička zajednica podupire ovu manifestaciju od prvog dana.

– Ta manifestacija je pokrenuta na otoku Cresu i TZ je uvijek bio organizatorima na raspolaganju u svakom pogledu. Niti u jednom trenutku se nije činilo da našoj suradnji nešto nedostaje. Sve ove godine trail se održavao u drugoj polovini rujna i trajao je jedan dan. U 2016. godini manifestacija postaje dvodnevna i dvootočna, što smo mi i nadalje podržavali. Organizator je ove godine promijenio termin održavanja traila za kraj listopada. Također je tražio i potporu novih sponzora u Malom Lošinju koju je dobio od strane privatnog hotelskog poduzeća kao i lokalne turističke agencije, ističe Živanović.
Direktorica Turistička zajednice Grada Cresa dodaje da uopće nema dvojbe da se TZ zalaže za ostanak traila na Cresu.

– Broj sudionika konstantno raste na naše i zadovoljstvo organizatora te smatramo da daje značajan doprinos razvoju posezone na našem otoku. Stoga želimo s ekipom organizatora sjesti za stol i zajednički riješiti novonastalu situaciju. Vjerujemo da i gospodin Rušpić želi isto te da će u sezoni 2018. trail biti i bolji i veći nego do sada, rekla je Živanović.

 Nitko nije pitao

Direktor Cresanke Stevo Filinić ističe da se u Cresu moglo učiniti više po ovom pitanju, ali i da njegova tvrtka nikad nije dobila upit od organizatora.

– Svaki organizator, pa tako i gospodin Rušpić, obraća se i surađuje s onim koji mu nudi bolju ponudu, traženi obim i kvalitetu usluge. U konkretnom slučaju ovogodišnje trail trke, ni ja osobno niti Cresanka d.d. nismo dobili upit niti je od nas tražena ponuda za sudjelovanje u osiguravanju smještaja, prehrane, prostora ili drugog, niti od strane gospodina Rušpića kao ni od TZ Grada Cresa. Što se tiče utjecaja u Vijeću TZ, Cresanka d.d. nema većinu, a ove godine sjednice Vijeća nisu ni sazivane više od šest mjeseci, kaže Filinić, napomenuvši da njegova tvrtka ukupno ima 415 hotelskih kreveta.

– Najvažnije je da se trail utrka uspješno organizira i uspješno održava, i čestitam organizatorima na njihovoj umješnosti i uloženom trudu. To što se održava i na Cresu i na Lošinju smatram prednošću i dodatnom atraktivnošću, uostalom percepcija većine naših gostiju je da se naši otoci doživljavaju kao jedinstveni arhipelag, rekao je Filinić.

Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako ističe da Lošinj & Cres Trail povezuje dva otoka, što je pozitivno, posebno u turističkom smislu, jer creska i malološinjska turistička zajednica ionako dobro surađuju u produženju sezone.

Jurjako: Alibi za preseljenje?

Gradonačelnik Jurjako kaže da mu je žao što je organizator svoje nezadovoljstvo izrazio putem društvenih mreža.
– Nadam se da to nije samo traženje alibija za potpuno preseljenje na Lošinj, već da će organizator konačno doći predstaviti svoje planove za 2018. godinu i u suradnji s Gradom Cresom razriješiti potencijalne probleme, rekao je Jurjako.

Pogled iz kuta sudionika trailaCres i Lošinj Trail: divan vikend na Kvarneru

Autor: Ivor Balen

Foto : Cres Lošinj Trail

IZVOR : novilist