CRES – Akcija i rekacija: Nećemo plastični Jadran!

CRES – Akcija i rekacija: Nećemo plastični Jadran!

Objavio: Maja Jurišić - 24.07.2018.

ŠTO? Akcija čišćenja plaže Tarej i sudjelovanje u edukativnim radionicama na ulicama grada Cresa

KADA? subota, 28. i nedjelja, 29. srpnja 2018. godine

GDJE? Plaža Tarej te na gradskim ulicama Cresa – Cons i Trg Frane Petrića

 

AKTIVNOSTI

1) Čišćenje plaže Tarej će se odvijati cijelu subotu i nedjelju i svi su pozvani pomoći koliko mogu i kada mogu. Glavninu volontera čine organizacije koje podupiru ovu akciju: TerraHub, Greenpeace i Zero Waste.

2) Edukacije i radionice za djecu i građane u gradu Cresu. Informativni štandovi će biti postavljeni u subotu ujutro i navečer te nedjelju ujutro. Prijavite se na radionice i pitajte sve što vas zanima.

 

 

TKO MOŽE SUDJELOVATI?

Svi su pozvani. Djeca, roditelji, turisti, slučajni prolaznici i lokalno stanovništvo.

Sve ostale informacije slobodno dođite provjeriti u subotu ujutro na Consu.

 

 

O PROJEKTU

Projekt “Izazov: Nećemo plastični Jadran – Cres u akciji” je pilot projekt veće inicijative Adriatic Plastic Challenge i primjer «dobre prakse» iz kojeg mogu učiti drugi otoci. Inicijativu je pokrenula udruga TERRA HUB i udruga Zona, uz podršku Volva Cars Adria. Događaj na Cresu podupiru Grad Cres, Turistička zajednica Grada Cresa, Otočna razvojna agencija i Cresanka d.d. Voditelj je Marko Capek, suosnivač udruge TERRA HUB.

Projektom na Cresu želi se doprinijeti zaustavljanju zagađenja Jadranskog mora plastikom. Plaža Tarej iznimno je onečišćena naplavnom plastikom te se želi spriječiti daljni raspad plastike u opasnu mikro i nano plastiku. Na štandovima će zainteresirana javnost imati priliku vidjeti alternative plastici te kako svaki pojedinac može smanjiti svoj plastični otisak.

Projekt se nastavlja do kraja godine. Na jesen će se održati set radionica i edukacija u OŠ Frane Petrića te niz edukacija s poduzetnicima na temu zamjene jednokratne plastike za uporabu ekološki prihvatljivijim varijantama.

 

_________

Pokret Otoka

Foto: Marko Capek, Terra Hub