CRES –  78 novih oznaka HOP na svečanoj dodjeli nagrada u Cresu

CRES – 78 novih oznaka HOP na svečanoj dodjeli nagrada u Cresu

Objavio: Paula Bolfan - 16.10.2019.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić dodijelio je u petak na Cresu nove oznake „Hrvatski otočni proizvod“.  Ove godine oznaku je dobilo 78 otočnih proizvođača od kojih 27 oznaku dobiva prvi puta

Oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodjeljuje otočnim proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvornosti, tradicije i izvrsnosti te na taj način podupire očuvanje tradicije i baštine kao i razvoj hrvatskih otoka.
.

foto: MRRFEU

.
U svom govoru ministar Pavić istaknuo je da program razvoja otoka uključuje između ostaloga i potpore u raznim područjima od vodoopskrbe i odvodnje, poticanja cestovnog prometa do programa otočnog proizvoda, napomenuvši kako je Vlada Republike Hrvatske po pitanju razvoja otoka napravila značajan iskorak usvajanjem novog Zakona o otocima.
.

Nagrađen je i Festival Levande Udruge Pjover iz Velog Grablja

Na svečanoj dodjeli oznake “Hrvatski otočni proizvod” održanoj na Cresu, udruga Pjover primila je certifikat za manifestaciju Festival levande.

Iz Udruge Pjover putem fcb stranice zahvalili su se svima koji su na bilo koji način doprinjeli organizaciji Festivala levande koja traje već 11 godina, a čestitali su i drugim predstavnicima otoka Hvara i predstavnicima drugih otoka te se zahvalili organizatoru ekipi HOP-a na čelu s gđom. Ljubicom Ajduković Ugarković i domaćinima grada Cresa.
.

foto: Udruga Pjover

.
Hrvatski otočni proizvod projekt je star trinaest godina te podupire više od 300 proizvođača i 1000 proizvoda

„Hrvatski otočni proizvod projekt je star trinaest godina te podupire više od 300 proizvođača i 1000 proizvoda. Danas ćemo dodijeliti novih 70ak certifikata, a ono što mi je zadovoljstvo najaviti da je od danas u javnoj raspravi novi Pravilnik o načinu provođenja mjera i aktivnosti programa Hrvatski otočni proizvod“, izjavio  je ministar čestitavši svima koji su radili na izradi Pravilnika.

Govoreći  o nekima od novina u Pravilniku koji se od 11. listopada nalazi u e-savjetovanju, ministar je kazao da će se ugovori produljiti s tri godine na pet godina te da će neki troškovi, primjerice sudjelovanje u promotivnim aktivnostima kako bi otočni proizvodi bili još vidljiviji, njime biti prihvatljivi za financiranje.
.

Ministar je naveo kako se u razvoj otoka ulaže preko stotinu milijuna kuna nacionalnih sredstva, uz raspoloživa europska sredstva

„Vjerujem da će se ovakve inicijative i dalje kontinuirano provoditi i da će doprinositi razvoju otoka. Imamo i pogled u budućnost. Predstoji nam programiranje sljedeće financijske omotnice, vjerujem da ćemo u nju uspjeti programirati i značajna sredstva za otoke“, zaključio je ministar.

Gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako dobitnicima oznake HOP poželio je ustrajnosti u razvoju otočnih proizvoda jer je svaki novi proizvod, svaki otočni poduhvat poticaj drugima da krenu tim putem. „ Uspjeh je to kako vas tako i uspjeh života na hrvatskim otocima“, rekao je.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u svojoj čestitki dobitnicima kazao je da se otoci ne okreću samo turizmu već onome što je stvorilo otoke – ribarstvu, poljoprivredu, eko proizvodu odnosno autohtonim pričama.
.

Projekt označavanja otočnih proizvoda „Hrvatski otočni proizvod“ započeo je 2007. godine s ciljem poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda

U razdoblju od 2007. do 2019. godine ukupno 324 otočna proizvođača steklo je pravo korištenja oznake HOP (od kojih je 27 ekoproizvođača, 28 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla i 8 proizvođača s oznakom izvornosti) za 1.121 proizvod i proizvodnu liniju s 26 hrvatskih otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba, Zlarin, Kaprije, Krapanj) i poluotoka Pelješca.

Ovim putem tim Pokreta otoka čestita svim nagrađenim dobitnicima te svim novim nositeljima HOP oznake!

__________
Izvor: MRRFEU
Naslovna fotografija: Ivo Biocina