VIS – Članovi udruge Palagruza počasni gosti ‘ESCALE À SÈTE’ festivala

Objavio: Pokret Otoka - 22.01.2018.

Članovi udruge ‘Palagruza’ pozvani su, kao počasni gosti, sudjelovati na festivalu ”Escale à Sète” koji se održava u najvećoj ribarskoj luci na Mediteranu.

.

‘U okviru Jadranskog sela predstavit ćemo svoj rad s mladima, ribarsku tradiciju i baštinu Komiže. Promovirat ćemo naše partnere i projekte, tradicionalnu kuhinju’ – kažu počasni gosti.

‘Naravno, obavit ćemo i promociju tradicionalnih komiških brodova pred više od 300.000 posjetitelja. Bit će to još jedno odlično druženje s našim prijateljima iz cijele Europe, kojima imamo što pokazati! 

Jedan od projekata na kojem trenutno radimo je priprema Barake Palagruzona u kojoj će se odvijati ribarska radionica, također će se koristiti za pripremu tradicionalne kuhinju i promociju jela i pića Visa i Komiže.’ – objavila je udruga Palagruza na svojim facebook stranicama.

.

Što je ”Escale à Sète” festival?

Escale à Sète festival velika je proslava pomorskih tradicija koja se svake dvije godina održava u luci Sète. Luka Sète najveća je europska ribarska luka i svake druge godine održava festival u ožujku ili travnju. Preko stotinu brodova sa ”the most magnificent riggings”  ili veličanstvenim sustavima mar užeta ili lanaca koji se koriste za podupiranje brodskih jarbola (stajanje) i kontrolu ili postavljanje dvorišta i jedara, koji stižu, ne samo iz Francuske, već sa svih strana svijeta. Svi će zajedno doploviti  u centar grada.

 .

gosti

točka

Od pristaništa Savonnerie do pristaništa Saint Louisa, od kanala do ribarnica – 4 dana proslava na Île Singulière..

Program ovog željno iščekivanog proljetnog događaja prepun je mogućnosti! Želite li vidjeti povorke brodskih posada, putovati turističkim turama na tradicionalnim brodovima? Želite li jesti jela bogate domaće kuhinje sa svježim i autohtonim morskim plodovima? Želite li posjetiti uvale, konferencije, izložbe i besplatna događanja?

Specifičnost 2018. godine očituje se u činjenici da se očekuju se brojni visoki, povijesni brodovi koji će se tamo naći povodom  stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata.

 

 

Autorica: Paula Bolfan

Naslovna fotografija: Andro Nigoević