Članovi Hrvatske stranke umirovljenika traže kvalitetnu zdravstvenu skrb za otočane!

Članovi Hrvatske stranke umirovljenika traže kvalitetnu zdravstvenu skrb za otočane!

Objavio: Paula Bolfan - 15.02.2018.

Hrvatska stranka umirovljenika ogranak Dubrovnik traži od Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije da osiguraju sredstva dovoljna za funkcioniranje punkta pripravnosti hitne medicine na Elafitima, koje se odlukom Ministarstva zdravlja ukida. Riječ je o iznosu od 420. 000  kuna godišnje i medicinskoj usluzi koja spašava živote otočana.

“Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku o ukidanju punkta pripravnosti na Elafitima tijekom 2016., a ugovor je istekao 31. prosinca 2017. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Lukša Lulić obavijestio je Grad i Županiju, da 12. veljače hitni medicinski punkt prestaje s radom te je zatražio financiranje ovog punkta kao nadstandarda medicinske zaštite. Njegovom zahtjevu nije udovoljeno jer ta stavka nije predviđena proračunima. Pozivamo i Grad i Županiju da rebalansima proračuna nađu 420 000 tisuća koliko je potreba da ovakav jedan punkt funkcionira tijekom čitave godine – kazala je predsjednica dubrovačkog ogranka Hrvatske stranke umirovljenika Olga Muratti na jutros održanoj konferenciji za novinare.
.

Problem zdravstvene skrbi na otocima

Na otocima živi uglavnom starije stanovništvo. Od trenutka upućivanja hitnog poziva do trenutka intervencije na otoku brodom kapetanije ili policije ponekad prođe i više sati, stoga je 24-satna prisutnost doktora na otoku neophodna, istaknuli su članovi dubrovčke Stranke umirovljenika..

– Punkt pripravnosti na Elafitima postoji još od devedesetih pa je vrlo neodgovorno ukinuti ga i time preuzeti odgovornost za zdravlje i život tih ljudi. Stanovnici Elafita moraju imati ista prava kao i mi u Gradu. Ovaj iznos od 420 000 tisuća  beznačajan je u usporedbi s jednim ljudskim životom – zaključila je Muratti.

– Ne znam je li ministar znao što radi kad je donosio ovakvu odluku. Otok je ipak otok. Vrijeme je nepredvidivo, otoci su često izolirani po nekoliko dana. Ako na otoku ne postoji liječnik koji može pružiti hitnu medicinsku pomoć u datom trenutku, u pitanje dolaze životi ljudi. To se već događalo. Ja osobno znam za dva takva slučaja.

Jedna mlada Francuskinja je prije desetak godina umrla od običnog uboda pčele. Bila je na kupanju na Jakljanu. Dok je čekala na medicinsku pomoć umrla je. Mom puncu nije na vrijeme pružena medicinska pomoć. Kao posljedica udarca, nastao je tromb. Liječnik sa Šipana je bio na godišnjem odmoru, a zbog jakog nevremena liječnik s Lopuda nije uspio doći na Šipan. Tek sutra dan je brodom organiziran transfer u grad, no Tijekom noći on je preminuo. Uvijek postoji trunka sumnje što bi bilo da mu je ranije pružena pomoć  – kazao je Miljenko Lučin, dopredsjednik HSU-a.

– Ovo nije problem samo starijih osoba, treba misliti i na djecu. Djeca se vraćaju na otoke, što je dobar znak. Sve više mladih ostaje na otocima. Kakva je ovo poruka tim ljudima? Jučer, u 14:20,  se žena porijeklom iz Slavonije, ukrcala na Nonu Anu. U 10 minuta je umrla, premda joj je pomoć bila pružena na brodu. Na Šipanu ne bi dobila ni to. Možda je ministar omaškom donio ovakvu odluku, ali ovim pokazuje da nije dovoljno upoznat sa stanjem na otocima – kazao je predsjednik vijeća Mjesnog odbora Luke Šipanske Božo Brajević.

__________
Autor: L.Pavlović
Izvor: dubrovniknet.hr
Fotografija: Free-Photos from Pixabay