WEBINAR: Celebrate Islands – Rješenja su na otocima

WEBINAR: Celebrate Islands – Rješenja su na otocima

Objavio: Pokret otoka 2020 - 01.06.2020.

U sklopu Celebrate Islands 2020 održat će se serija online stručni webinara u nekoliko europskih i mediteranskih zemalja (Španjolska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Portugal, Tunis, itd.). U Hrvatskoj će se u zajedničkoj organizaciji udruge malih i održivih otoka SMILO i udruge Pokret otoka održati stručna panel rasprava.

 

Događaj će se organizirati u online formatu, putem platforme GoToWebinar. Cilj događanja je, osim stavljanja naglaska na važnost održivog razvoja malih otoka, naglasiti njihovu ulogu i poziciju u novonastalom kontekstu globalne zdravstvene krize, o čemu će na stručnoj panel raspravi govoriti relevantni otočni dionici i donositelji odluka. Važno je da u ovom trenutku otocima i otočanima damo priliku da podijele svoja iskustva s izazovima s kojima se susreli i koji nas tek čekaju.

.

Kad?

U četvrtak, 4. lipnja 2020. s početkom u 10 sati (CET) u trajanju od 2 sata.

.

Sudionici

U raspravi će sudjelovati predstavnici otočnih JLS-ova, poduzetnika i poljoprivrednika, regionalnih tijela javne uprave i predstavnik RH u Europskom parlamentu te stručnjaci u područjima koja su relevantna za raspravu (poljoprivreda,ribarstvo i ruralni razvoj, turizam, energetika, lokalna zajednica, održivi razvoj).

 

.
.
Tonino Picula – Zastupnik, EU parlament
Ana Kučić -Gradonačelnica, Mali Lošinj
Katarina Gregov – Direktorica, TZ Zlarin
Stipe Čogelja – Pročelnik, Upravni odjel za turizam i pomorstvo SD županije
Annette Trojković -Poduzetnica, OPG Zlatan Trojković, Lastovo
Boris Šuljić – Poduzetnik, Boškinac Pag
Šime Ježina – Ravnatelj, NP Kornati

.

Gosti:

Ranko Milić, CEDRA Split
dr. sc. Nenad Starc, Ekonomski institut, Zagreb

.

Domaćini:

Sylvain Petit, SMILO Direktor
Maja Jurišić, Andreja Baraba i Ivan Zoković – Pokret otoka

.

O partneru organizatoru:
.

Celebrate Islands je godišnji događaj koji se održava od 2014. godine, a čiji su zajednički organizatori Conservatoire du Littoral i udruge PIM i SMILO iz Francuske. Tijekom događaja razmjenjuju se i naglašavaju sve pozitivne prakse koje provode mali otoci na međunarodnoj razini. Inicijativa Celebrate Islands ima za cilj zajedničko promicanje mjera koje štite otoke kao i bogatstvo ovih izvanrednih teritorija i nužnost njihove zaštite. U svijetlu globalne zdravstvene krize koja zahtjeva poduzimanje odgovarajućih mjera, sedmo izdanje Celebrate Islands inicijative održat će se u potpunosti virtualno.

Celebrate Islands želi predstaviti dosadašnja iskustva otoka u vrijeme pandemije te raspraviti trenutna i buduća rješenja kao odgovore na izazove u kojima se nalazimo. Izazovi s kojima se otoci suočavaju, naročito uzrokovani klimatskim promjenama i stihijskim razvojem koji niz godina rezultiraju uništavanjem otočnog ekosustava, pandemijom su još više izraženi te je još više naglašena potreba za pronalaženjem hitnih, sinergijskih i efektivnih rješenja kako bi se omogućilo dugoročno održivo očuvanje biološke raznolikosti i resursa na otocima.

Otoci više nego ikada postaju pravi primjeri dobre prakse čije će se inovacije i projekti replicirati i primjenjivati na kontinentalna i druga ruralna područja. Svake godine otoci iz svih krajeva svijeta okupljaju se da bi zajednički djelovali u smjeru očuvanja svojih teritorija i baštine, time potičući građane i posjetitelje da se aktivno uključe u proces razvoja zajednice te postignu potrebnu sinergiju s ostalim dionicima. Zato-slavimo naše otoke 2020. godine te pozivano sve otočne dionike i one koje zanima otočni razvoj da nam se pridruže 4. lipnja 2020. na online događanju. Jer rješenja su na otocima.
.
.
Ovim putem vas pozivamo na sudjelovanje na događaju te ćete imati prigodu sudionicima postaviti pitanja tijekom rasprave, čuti i razmijeniti iskustva te doprinijeti zajedničkim naporima u traženju odgovora na postavljene nam izazove
.
Svoje sudjelovanje molimo potvrdite registracijom na webinar, a link putem kojeg ćete pristupiti online raspravi će te dobiti putem e-mail adrese.
Registracija za sudjelovanje je obavezna!
Poveznicu za registraciju i više informacija možete pronaći na službenom Facebook eventu: “Celebrate Islands – Rješenja su na otocima“
_________

Autor: Pokret Otoka

Fotografija: Pokret Otoka