O. | Časopis za kritičko promišljanje život na otoku

Objavio: Pokret Otoka - 03.06.2017.

Ovu subotu 3.6. u 21:00 u Jelsi na otoku Hvaru bit će predstavljen časopis O, rezultat suradnje, dijaloga i ideja koje su nastale tijekom aktivnosti i neformalnih susreta u okviru raznih programa udruge Održivi otok. Penosimo tekst povodom promocije:

“Sve nas je povezala biografska činjenica života na otoku i želja da se aktivno uključimo u život lokalne zajednice, a dobra energija koja je pratila naše susrete materijalizirala se na stranicama prvog broja časopisa O.

Inspirirala nas je zajednička misao i želja da doprinesemo društvenoj solidarnosti i razvoju kritičkog diskursa i mišljenja. Ideja o pokretanju časopisa razvila se iz niza pitanja o mogućnostima ostvarivanja svih naših potencijala i prava u sredini u kojoj živimo. Duboko svjesne svih prednosti i izazova koje objedinjuje sintagma život na otoku, prepoznale smo otok kao naše prvo zajedničko polazište. Otok kao lokus naših života promatramo i propitujemo kao dio jednog većeg sustava (regionalnog, nacionalnog i globalnog) s kojim dijelimo slične pogodnosti, ali i probleme te stvaramo mnogostruke veze.

Na tom tragu, u prvom broju donosimo primjere pozitivnog razvoja otoka, ali i ukazujemo na stanovite izazove s kojima se danas suočavamo. Druga biografska činjenica od koje polazimo je biološki spol koji je kulturno uvjetovao naše životne uloge i s njima povezane osjećaje o pravdi i nepravdi.

Vođene snažnim impulsom o važnosti ravnopravnosti spolova, kao i svake druge ravnopravnosti, u fokus stavljamo otočnu realnost kroz prizmu težnje ka ravnoteži društvenih položaja muškaraca i žena te samoostvarenju svake individue. Donosimo niz članaka koji, na autori(ca)ma svojstven način, ukazuju na nesrazmjer u poimanju rodnih uloga, ali i određene pomake koji ukazuju na pozitivne promjene u našoj tradicionalnoj zajednici.

Prvi broj O. ujedno je i poziv svima koji smatraju da između korica ovog časopisa mogu poslati vlastitu poruku, podijeliti iskustvo ili zabilježiti fragment bogatog značenja koje otok u svojem stvarnom ili simboličkom izrazu obuhvaća.
3.6.2017. je datum našeg prvog susreta s javnošću, popraćen koncertom grupe Shoe Shine . Tijekom večeri moći se kupiti časopis kao i ostali promo materijali O.

Nadamo se da ćete popratiti naš događaj putem vaših medijskih kanala, a za sva ostala pitanja stojimo na raspolaganju”.

Kontakt osoba:
Božana Damjanić Majdak
+385915777552

— Urednice O.

Izvor – www.stari-grad.hr

 

O ČASOPISU