“Broji se sitno” do 86. tradicionalne Mrdujske regate

Objavio: Pokret Otoka - 03.10.2017.

– Kažu Splićani “još se broji sitno” do ove godine 86. tradicionalne Mrdujske regate krstaša koja se jedri prvu subotu listopada mjeseca. I tako će na startu točno u 11 sati 7. listopada, podno splitskog Sustipana opet flota zajedriti put Splitskih vrata, put malog otočića Mrduje.
Mali otok, no veliki cilj! – poručuju organizatori, iz JK Labud.

Naime, nitko ni od kormilara a ni od posada baš i ne može precizno opisati zašto se “mora” zajedriti na toj ruti u jednom pravcu 11 milja, oko otočića i opet nazad put Splita. Jer Mrduja je tradicija koja i u svom devetom desetljeću i dalje gori istim žarom, i dalje na startnoj liniji dočeka preko dvjesto brodova kojima se na štraju vijore zastave iz desetak zemalja. Bok uz bok zajedre i one jurilice, “nabrijana” nova tehnološka čuda do onih drvenih jedrilica među kojima ima i starijih od same regate. I svi žele samo jedno – odjedriti oko Mrduje, biti dio tog jedriličarskog festivala, te morske priče koju organizatori iz JK Labuda, već punih 86 godina osmišljavaju!

I premda svi kažu kako im plasman na regati baš i nije bitan, odmah možemo potvrditi kako je suprotno. Itekako je bitno – ako već ne možeš biti prvi, najbrži ispred cijele flote – da budeš barem u svojoj skupini najbolji. No ako i to nije izvedivo, bilo zbog neuigrane posade, bilo zbog isluženog jedrilja ili sporog broda, onda barem treba pobijediti svog susjeda, svog konkurenta ili iz kluba, ili iz skupine, bilo vršnjaka ili nekog iz jedriličarske generacije. Uvijek je bitno biti najbrži, pa makar u svojoj internoj konkurenciji jer se na Mrduji jedri u čak 15 skupina.

Od onih najmanjih plovila od tek 5,5 metara, do onih maxija preko 16 metara dužine, ali i old timeri… Svi imaju priliku pobijediti u svojoj skupini i na kraju nagradu osvojiti. Ipak je jedna i jedina, ta tradicionalna Mrdujska regata. Ove godine 86. po redu…

 

Izvor: dalmacijadanas.hr