Veliki interes brodogradilišta za Jadrolinijine električne brodove

Veliki interes brodogradilišta za Jadrolinijine električne brodove

Objavio: Suzana Živković - 25.02.2023.

Čak sedam brodogradilišta iskazalo je interes za gradnju Jadrolinijinih brodova na električni pogon. Od toga je 5 stranih dok su samo 2 hrvatska.

 

Rok za predaju zahtjeva za sudjelovanje u Natjecateljskom postupku uz pregovore s ciljem sklapanja Okvirnog sporazuma istekao je 22. veljače, a stiglo je sedam zahtjeva.

Jadrolinija sada ima rok od dva mjeseca (šezdeset dana) za pregled zaprimljene dokumentacije. Nakon toga odlučit će tko može sudjelovati u daljnjem tijeku postupka.

Neslužbeno se saznaje kako je među zahtjevima pet stranih brodogradilišta, dva Hrvatska. Od naših brodogradilišta interes su iskazali kraljevičko brodogradilište Dalmont Ivana Ivića i Brodotrogir Cruise. Domaćim snagama valja pridodati i šibensko brodogradilište Iskra koje za ovaj posao konkurira u partnerstvu s jednim turskim brodogradilištem.

 

Putnički brodovi bit će bez emisije štetnih plinova

Jadrolinija je prethodno objavila natječaj i počela postupak javne nabave za gradnju tri putnička broda na električni pogon, procijenjene vrijednosti 45 milijuna eura. Njihova izgradnja sufinancirat će se iz europskih fondova.

Kako je objavljeno u dokumentaciji o nabavi, riječ je o tri putnička broda bez emisije štetnih plinova, odnosno na električni pogon. Namijenjeni su za prijevoz putnika i tereta, svaki kapaciteta 389 putnika, s osam članova posade.

Pored opće plovidbe brod treba biti projektiran i za potrebe plovidbe na državnim brodskim linijama Mali Lošinj – Susak, Šibenik – Vodice i Suđurađ – Dubrovnik.

O tome smo već pisali, a članak možete pročitati na poveznici: Jadrolinija gradi 3 nova električna broda

 

 

______________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: