Legendarni brod “Tijat” dobio priznanje Odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika

Objavio: Pokret Otoka - 04.12.2018.

Sindikat pomoraca Hrvatske dodijelio je početkom prosinca 2018. posebno priznanje Jadrolinijinom brodu “Tijat” u ime Odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika te ga proglasio brendom hrvatskog pomorskog blaga.

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. godine pjesnik i novinar Ratko Zvrko, a nakon gašenja tog lista, dodjelu je preuzeo Sindikat pomoraca Hrvatske 2012. godine.

Nagrada kojom se odaje priznanje za hrabrost, požrtvovnost, solidarnost i čast, ove godine je među ostalima, odala i priznanje putničkom brodu “Tijat” te ga je proglasila brendom hrvatskog pomorskog blaga. Priznanje je uručeno u ponedjeljak, 3. prosinca, na svečanoj dodjeli u Zadru.

Radi se o našem najstarijem brodu izgrađenom u hrvatskom brodogradilištu, sad već daleke 1955. godine, namijenjenom za plovidbu našim morem.

Nekad poznat kao “Ohrid”, Tijat svakodnevno prevozi putnike s Prvića i Zlarina na liniji 505.

 

U magli / Foto: Ana Vlahov

.
Veliko priznanje za Tijatove obožavatelje

Više od 900 članova Facebook grupe “Tijat u srcu”, koji svakodnevno objavljuju zanimljivosti, uglavnom fotografije, vezane za ovaj brod, dočekali ovo priznanje Odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika s velikim veseljem, a nadaju se da će se uskoro provesti i ideja da se brod uvrsti u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te da će jedan dan postati “brod muzej”.

“Ideja o zaštiti ‘Tijata’ se razmatra već nekoliko godina i konačno smo odlučili to provesti u djelo. U lipnju smo slali prijedloge rješenja o zaštiti, a sjednica je bila krajem listopada. Povjerenstvo za odlučivanje o statusu kulturnog dobra načelno je prihvatilo naš prijedlog, a zatražili su i dodatna mišljenja. Pozitivna mišljenja smo dobili od splitskog Pomorskog muzeja, Muzeja grada Šibenika i Udruge pomorskih kapetana i časnika iz Šibenika, a očekujemo još mišljenje grada i županije koje ćemo upustiti za Povjerenstvo”, komentirala je Diana Bolanča iz šibenskog konzervatorskog odjela i dodala:

“Jednog dana kad ne bude mogao ploviti onda bi mogao postati brod muzej koji bi bio trajno usidren i samoodrživ kao takav. Brodovi muzeji postoje diljem svijeta i sami sebe održavaju prihodima ulaznica od posjetitelja. Sve takve kvalitetne ideje mogle bi se realizirati putem EU sredstava i vjerujem da možemo na tom tragu razmišljati. Bila bi šteta propustiti priliku da se Tijat zaštiti i zato se nadamo pozitivnom mišljenju”. 

Koliko ovaj brod znači Prvićanima i Zlarinjanima opisala je naša Antonia Dobrota u priči “Tijat u srcu – priča o brodu”.

__________
Autorica: Marta Stupin
Naslovna fotografija: Antonia Dobrota