Brački varenik – 26. hrvatski zaštićeni proizvod u EU

Brački varenik – 26. hrvatski zaštićeni proizvod u EU

Objavio: Mirna Dalić - 02.10.2020.

“Brački varenik” je dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, čime je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije.

Riječ je o 26. hrvatskom proizvodu čiji je naziv registriran u EU, a EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Proces zaštite naziva “Brački varenik” započeo je u kolovozu 2017. godine, kada je Poljoprivredna zadruga Supetar podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom “Brački varenik”.

“Brački varenik” je proizvod koji se koristi kao dodatak jelima, a dobiva se ukuhavanjem ocijeđenog soka svježeg ili prosušenog grožđa autohtonih sorata vinove loze dok se njegov volumen ne smanji na približno trećinu početnog volumena. Slatka je i viskozna tekućina medne arome, blago izraženog okusa i mirisa na grožđe te srednje izraženog okusa na karamel. Tamno crvene je do tamno smeđe boje, ako se radi od crnih sorata grožđa, odnosno tamno žute do svijetlo smeđe boje ako se radi od bijele sorte grožđa. Specifikaciju proizvoda “Brački varenik” možete pogledati OVDJE.

Republika Hrvatska sada ima 26 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz naziv „Brački varenik“ registrirani su i Krčki pršut, Neretvanska mandarina, Paška sol i sir, Lički krumpir, Drniški i dalmatinski pršut, Korčulansko maslinovo ulje,…

.

 

__________

Izvor: glasotoka.hr

Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede

Naslovna fotografija: unsplash.com