BRAČ – Zeleni Brač: Znate li što je ”Zero waste movement 30 days challenge”?

Objavio: Paula Bolfan - 27.07.2019.

Projekt “Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču”, nastavak je uspješne suradnje svih bračkih općina u području održivog i odgovornog gospodarenja otpadom na otoku Braču.

Projekt ”Zeleni Brač” ključuje aktivnosti koje na prikladan način dopiru do svih ciljanih skupina, informirajući ih i educirajući o poželjnim životnim navikama u kontekstu produkcije i zbrinjavanja otpada, dugoročno mijenjanjući način na koji se otpad percipira što vodi ka smanjenoj proizvodnji, a povećanoj količini recikliranog otpada.

Projekt će informirati, educirati i motivirati otočane svih dobnih skupina o odgovornom gospodarenju otpadom na otoku Braču te rezultirati smanjenjem količine proizvedenog otpada, kao i usvajanjem pozitivnih životnih navika. Projekt financira Europska Unija, putem Kohezijskog fonda i Programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Zaštita okoliša i održivost resursa, a ukupna vrijednost projekta je 299.490,00 kn.

.
ŠTO JE ZERO WASTE POKRET?

Jednostavan odgovor: Zero waste doslovno znači nula otpada. Zero waste pokret potiče ponovo korištenje stvari, ili prenamjenu u nove svrhe. Potiče kompostiranje, odlaganje i recikliranje. Potiče kupovinu bez nepotrebne ili dodatne ambalaže, s ciljem da dugoročno potakne proizvodnju manje ambalaže, a samim time i otpada.

Zero waste pokret nastoji redefinirati način gospodarenja otpadom. Nije dovolja samo edukacija ljudi o tome da je otpad potrebno razvrstavati, reciklirati, već je potrebno u startu proizvoditi manje otpada – potrebno je smanjiti količinu resursa koji na kraju završe ili na odlagalištima ili u postrojenjima za recikliranje. Potrebno je smanjiti preveliku upotrebu prirodnih i drugih resursa, smanjiti količinu posječenih stabala da bi se proizveli različiti proizvodi od papira.

.
Zero waste pokret se ne usmjerava dakle samo na smanjenje količine otpada, već i na načine na koje se ono što vrlo brzo otpad postane uopće proizvodi.

Na osobnoj razini, mnogo je prednosti priključenja ovom pokretu, a jedan od njih svakako će se svidjeti posebno Bračanima 😉
.

 • Ušteda novca – smanjenje količine otpada, posebno mješovitog, utječe i na smanjenje ukupne cijene zbrinjavanja otpada. No, s obzirom da zero waste pokret potiče ponovo korištenje ili prenamjenu već kupljenih stvari, i na taj način potiče uštedu.
 • Zaštita okoliša – smanjenjem količine otpada smanjujemo negativan utjecaj na okoliš, ali jednako tako, smanjenjem potražnje za različitim predmetima kratkog vijeka trajanja smanjujemo dugoročno i njihovu proizvodnju koja je štetna za okoliš ne samo radi jednokratnosti njihove upotrebe, već i zbog samog procesa proizvodnje koji koristi previše prirodnih resursa.
 • Zdraviji i kvalitetniji život – zero waste pokret zapravo nas uči da živimo onako kako su živjeli naši stari – da se vratimo svojim korijenima, sami uzgajamo i pripremamo hranu, kompostiramo, popravljamo oštećene predmete, izrađujemo kozmetičke preparate od prirodnih materijalai slično.

.
Prednosti je još mnogo, ali zadržat ćemo se na ove tri.

.
ZAŠTO BI SE TREBALI PRIKLJUČITI ZERO WASTE POKRETU?

Jer smo već sad, kao društvo, kao planeta, nadmašili vlastite kapacitete. Previše resursa trošimo da bi proizveli predmete koje vrlo kratko koristimo, koji našem životu ne doprinose značajno ili uopće, a koji u konačnici završe nereciklirani, na odlagalištima, koja samo rastu, zauzimaju sve više prostora, dok elementi otpada, a posebno plastika, završavaju u vodama, uništavaju biljni i životinjski svijet. To nije svijet koji želimo ostaviti svojoj djeci, a ni onaj u kojem mi želimo živjeti.

.
ZERO WASTE MOVEMENT: 30 DAYS CHALLENGE

.
DAN #1 KORISTITE VREĆICE ZA VIŠEKRATNU UPOTREBU

Počinjemo s najjednostavnijim savjetom od svih – nosite vlastite vrećice u trgovinu! Recite NE plastičnim vrećicama za jednokratnu upotrebu!

UNFUN FACT | Svake godine diljem svijeta upotrijebi se tri bilijuna plastičnih vrećica!

.

DAN #2 KORISTI VIŠEKRATNU BOCU ZA VODU!

Uloži u kvalitetnu staklenu ili aluminijsku bocu za vodu koju ćeš uvijek imati pri ruci i redovito nadopunjavati vodom, koja je, srećom, još uvijek među najboljom u Europi. Nema potrebe da kupuješ vodu, a još manje onu u plastičnoj boci.

UNFUN FACT | Osim što su plastične boce leglo bakterija, pijenjem iz plastične bočice unosimo u organizam čestice mikroplastike.

.

DAN # 3 NE KUPUJTE BRZU, JUNK HRANU

Većina grickalica dolazi u jednokratnim pakiranjima koja ćete nakon što smažete čips/smoki/… jednostavno baciti u smeće. Kod fast food objekata još je gora situacija – hranu dobijete umotanu u papir, pa zamotano u foliju, pa stavljenu u jednokratnu plastičnu vrećicu. Ako još k tome naručite piće, najčešće ćete ga dobiti sa slamkom, koja je veliki problem sam za sebe. Predlažemo Vam stoga da potpuno eliminirate junk hranu u bilo kojem obliku – ne samo što ćete tako štititi okoliš, nego ćete istovremeno štititi i svoje zdravlje. Za sve postoji alternativa, pa tako i sami možete pripremiti čips, različite granole, domaće hamburgere u domaćim lepinjama i slično. 

.

DAN #4 | RECITE NE PAPIRNATIM RUČNICIMA!

Što se dogodilo s dobrim starim kuhinjskim krpama?! Sve više kućanstava koristi jednokratne papirnate ručnike, umjesto da posebne za kuhinjskim krpama koje se mogu koristiti sve dok se ne poderu. Ne samo što se tako smanjuje ukupna količina otpada, istovremeno se i štedi! 😉

.

DAN # 5 | KAVU ZA VAN SPREMITE KOD KUĆE

Šalice za jednokratnu upotrebu, iz kakvih pijete svoju kavu za van, najčešće su obložene tankim slojem plastike zbog kojeg se onda ne mogu reciklirati na standardni način, već je prvo potrebno odvojiti papir od plastike posebnim uređajem kojeg naša postrojenja za recikliranje uglavnom nemaju. Čak i kad se cijela šalica može reciklirati, to se najčešće ne dogodi, već ona završi u smeću, odnosno miješanom otpadu. Predlažemo stoga da svoju kavu kuhate kod kuće i ponesete je sa sobom u maloj termosici ili posebnim šalicama za kavu koje su dizajnirane tako da zamijene one jednokratne.

UNFUN FACT | Samo Starbucksovih šalica za van godišnje se baci preko 4 milijardi!

.

DAN # 6 | KORISTITE PLATNENE VREĆICE ZA POVRĆE I VOĆE

O ovome smo već pisali, ali nije zgorega ponoviti! Čak i kad želite izbjegavati koristiti jednokratne vrećice, najčešće nemate izbora kod mjerenja voća i povrća u trgovinama. No, pronašli smo zero waste rješenje! Jedna je trgovina nedavno osigurala u svojoj ponudi višekratne vrećice baš za tu namjenu, s etiketom na koju se nalijepi naljepnica s cijenom. Mrežaste vrećice proizvedene su od 100 posto recikliranog materijala, a koji je nastao od otpada PET boca. Cijena dvije vrećice je 12,99 kuna, a četiri 17,99 kuna. Sigurni smo da i druge trgovine imaju slična rješenja, samo ih treba pronaći.

UNFUN FACT | Svake sekunde baci se 160 000 plastičnih vrećica! 

.

DAN # 7 | KUPUJTE REFUŽO, BEZ PAKIRANJA

Sve je više trgovina u kojima se mnogo toga može kupiti “refužo”, bez dodatnog pakiranja – grahorice, orašasti plodovi, ali i kava, grickalice, brašna i još mnogo toga. Pobrinite se samo da ponesete vlastite višekratne vrećice ili papirnate vrećice u kojima ćete prenijeti ono što kupite. 

UNFUN FACT | Pakiranja i ambalaže čine čak 23% smeća na odlagalištima!

.

DAN # 8 | KORISTITE PRIBOR ZA VIŠEKRATNU UPORABU

Na dječjim zabavama i drugim proslavama, gotovo isključivo koriste se plastični tanjuri i pribor za jelo. Zamijenite ih trajnim posuđem i priborom i tako dugoročno uštedite i smanjite štetni utjecaj na okoliš! 

UNFUN FACT | Proizvodnja jednokratnih proizvoda od plastike koristi previše resursa. Godišnje iskoristimo resurse za godinu ipo dana, i debelo premašujemo kapacitete ove planete. 

.

DAN # 9 | NE BACAJTE HRANU

Prečesto se dogodi da kupimo / pripremimo previše hrane koju onda bacimo u smeće. Problem nije samo u kućanstvu, već se višak hrane koja završi u otpadu evidentira duž cijelog lanca “od polja do stola”. Nažalost, još uvijek nemamo dovoljo razvijenu infrastrukturu za dugoročno rješavanje ovog problema – poput kompostana ili skupljališta otpadne hrane, koja bi pratila porast svijesti o važnosti razdvajanja otpada, na kojem radimo i putem ovog projekta. 

No, nešto ipak, na osobnoj razini, možemo učiniti – bolje planirati odlaske u trgovinu, držati se planirane liste za kupnju, racionalizirati porcije, a neiskorištenu hranu ili ostatke hrane iskoristiti u pripremi drugih obroka. Na koji način vi smanjujete količinu bačene hrane?

UNFUN FACT | Svaki građanin Hrvatske godišnje baci prosječno 70 kilograma hrane. Saznaj više ovdje: https://bit.ly/2L8Amch

.

DAN # 10 | RECI NE GRATIS PROIZVODIMA

Trebaju li vam zaista te besplatne, plastične naočale koje stižu sa časopisom? Ili još jedna narukvica koju dobiješ uz dezodorans, a koju vjerojatno nećeš nositi? Počnite odbijati gratis proizvode, suzdržite se od kupnje onog što vam zaista ne treba i što nećete koristiti. Kompanije nude besplatne proizvode da vas potaknu na kupovinu u većoj količini od one koja vam je zaista potrebna (poklon uz kupnju u iznosu većem od 150 kuna, poklon uz kupnju 2 proizvoda i slično). Uvijek se pri kupovini zapitajte treba li vam taj gratis proizvod i isplati li se potrošiti više nego što ste planirali da ga dobijete. U protivnom, ostat ćete s rupom u novčaniku i još jednim proizvodom koji ćete vrlo brzo baciti u smeće. 

UNFUN FACT | Brojne studije su dokazale kako pokloni uz kupnju dugoročno povećavaju potrošnju te kako su kupci spremniji kupiti čak i ono što nisu planirali, jer se nesvjesno, a zbog gratis proizvoda, osjećaju dužni. Saznaj više: https://bwnews.pr/2LHPltw

.

DAN #11 KORISTITE BIORAZGRADIVU ČETKICU ZA ZUBE

Godišnje se baci u smeće nekoliko milijardi četkica za zube koje se na mnogim mjestima još uvijek ne mogu u potpunosti reciklirati. Stoga birajte biorazgradive četkice, napravljene od prirodnih materijala.

.

DAN # 12 KORISTITE PRIRODNU KOZMETIKU I/ILI JE SAMI IZRADITE!

Gotovo sve što koristite u svojoj beauty rutini, sadrži plastiku ili se nalazi u plastičnim posudama, koje rijetki recikliraju. S druge strane, internet vrvi receptima za prirodnu kozmetiku, od sastojaka koji su barem nama na Mediteranu lako dostupni, a i sve je više OPG-ova koji izrađuju prirodne sapune, micelarne otopine, kreme i druge kozmetičke preparate. Prirodna kozmetika je prije svega to – prirodna, ne sadrži ni za vas ni za okoliš štetne sastojke, a često dolazi u pakiranjima koja su također enivronment friendly. Podržite male proizvođače i smanjite štetan utjecaj na okoliš!

UNFUN FACT | Oko 552 milijuna boca šampona završi u otpadu, samo u SAD-u! A gdje je još ostatak svijeta?!

.

DAN # 13 | KORISTITE MENSTRUALNE PROIZVODIE ZA VIŠEKRATNU UPOTREBU

Ovaj savjet će, vjerujemo, biti najteže primjeniti. Ali, uzmite u obzir da jedna žena potroši preko 11 000 sanitetskih proizvoda u svom životu, i da 90% sastava tih proizvoda čini plastika. I u ovom slučaju, ne radi se samo o okolišnom, već i o zdravstvenom problemu.

Rješenje je u menstrualnoj čašici koju već sad ima kupiti i u Hrvatskoj (DM, Bio & Bio…). Jedna može trajati i do 10 godina ako je pravilno koristite i pohranjujete na suho i čisto mjesto za vrijeme neuporabe.

Više informacija pročitajte ovdje: https://bit.ly/2XDyzmi

.

DAN # 14 | KOMPOSTIRAJTE

U Hrvatskoj je više od 70% otpada koji se odlaže na odlagalištima smeća biološki razgradivo, a od toga više od 40% čine kuhinjski i vrtni biootpad. Ovaj problem lako se rješava kompostiranjem!

Kompostiranje je proces reciklaže organskog, odnosno „bio otpada“ kojim se dobiva ekološki najprihvatljivije organsko gnojivo – kompost, koje onda možete koristiti u svom vrtu ili na balkonu!

Donosimo vodič za kućno kompostiranje i izradu vlastitog kompostera > https://bit.ly/2LNZ9SJ

.

DAN # 15 | KUPUJTE NA TRŽNICAMA

Barem na otoku ne bi trebalo biti teško doći do zdrave, domaće spize, koju možete kupiti bez nepotrebnih plastičnih pakiranja u kojima, primjerice, najčešće dolaze grapolo rajčice, grožđe, borovnice i slično, u velikim trgovinama. Samo ponesite svoju vrećicu za voće i povrće (pogledajte savjet 6. dana!). Ne samo što smanjujete količinu jednokratne plastike u svom kućanstvu, nego usput i podržavate lokalne proizvođače!

.

DAN # 16 | ODBIJTE REKLAME

Gotovo sve informacije o ponudama i proizvodima u trgovačkim lancima možete dobiti online i nema potrebe da uzimate reklamne brošure, letke i slične promotivne materijale koje nakon kratkog listanja bacate u smeće, ili, nadamo se, reciklirate. Informirajte se o ponudi online i pošaljite tako poruku trgovačkim lancima da smanje količinu reklamnih materijala! Bonus savjet – na svoj sandučić stavite pisanu napomenu da ne želite da vam ostavljaju reklame. 

.

DAN #17 | KORISTITE SAPUN

Zamijenite tekuće sapune, šampone, gelove za tuširanje, dobrim starim sapunom. Dok prvi dolaze u plastičnim pakiranjima, sapun možete naći u papirnatom omotu koje se lako reciklira i tako stvara mnogo manje otpada, a možete biti sigurni i da ćete ga cijelog potrošiti, za razliku od tekućih sapuna u kojima onaj mali dio ipak ne uspijete istisnuti. Za kosu preporučamo koristiti krute šampone koji su nam također lako dostupni u drogerijama koje imamo i na otoku.

.

DAN # 18 | PRESTANITE KORISTITI SLAMKE

Slamkama treba gotovo 200 godina da se razgrade, a samo Amerikanci dnevno potroše 500 milijuna slamki! Većina ih svakako ne završi u reciklaži, već nepovratno onečišćuje okoliš, mora, oceane. Idući put kad naručujete svoje omiljeno piće u kafiću, napomenite da ne želite slamku! Jednako tako, pozivamo sve ugostiteljske objekte na otoku da izbace slamke iz upotrebe ili poduzmu neke od sljedećih koraka:

 

 1. Pobrinite se da su slamke dostupne samo na zahtjev, iznenadit će vas koliko ljudi stvarno ne želi slamku, a i taj zahtjev je dodatna interakcija u kojoj možete pokazati svoju super uslugu i ugostiteljstvo. Također će vam sačuvati i keš za slamke od boljih materijala.
 2. Nabavite metalne slamke osoblju za probavanje pića. Bambus nije najsretniji za začepiti jedan kraj prilikom kušanja, a i metal se lakše održava u servisu.
 3. Odaberite bambus, PLA ili papirnate slamke za one koji ih žele na zahtjev.
 1. Ako imate bambus slamke, ponudite ih gostima da ih mogu kupiti za vlastitu upotrebu tako da ih mogu koristiti i kad nisu kod vas i na taj način izbjegavati plastiku i na drugim lokacijama. (IZVOR: https://bit.ly/2JyUTF5)

.

DAN # 19 | KUPUJTE SECONDHAND

S jednostavnijih savjeta (kao što je nošenje boce za vodu ili vrećice za kupnju), prelazimo na malo konkretnije poteze koje možete primjeniti kako bi dugoročno smanjili količinu proizvedenog otpada, ali i nepotrebno iskorištenih prirodnih resursa. Za proizvodnju jedne pamučne majice, koristi se preko 100 000 litara vode (izvor: https://bit.ly/2yLr1jm), a da ne spominjemo koliko se pesticida koristi na plantažama pamuka.

Ako uzmemo u obzir još i to da se velika većina naše odjeće proizvodi u zemljama trećeg svijeta, s uglavnom dječjom radnom snagom koja radi u nehumanim uvjetima, onda stvarno ne bismo trebali biti dio takozvane “fast fashion” industrije. Naravno, nemamo svi financijske uvjete da kupujemo kvalitetnu, ali i skuplju odjeću od provjerenih trgovina, ali zato možemo smanjiti količinu odjeće koju uopće kupujemo. Ako već kupujemo, neka to bude korištena odjeća – takozvana secondhand. Trgovina koje prodaju takvu odjeću ima sve više, a ponuda u njima sve je kvalitetnija. 

.

DAN #20 | BIRAJTE ZERO WASTE DAROVE

Nitko ne voli kad mu se govori “trebao bi ovo, trebala bi ono”, najbolje je vlastitim primjerom pokazati kako se lako usvajaju pozitivne životne navike, bez nametanja i držanja lekcija. Zero waste savjeti nisu jednostavni za primjenu jer najčešće uvjetuju korijenite promjene životnih navika i načina življenja, kupovanja i drugo. Zato su darovi odličan način da potaknete prijatelje i obitelj na primjenu barem nekih od zero waste savjeta. Birajte zero waste darove, poklonite im boce za vodu, torbe za trgovinu, prirodnu kozmetiku u biorazgradivom pakiranju… Zero waste darovi ne moraju samo uključivati predmete koji mijenjaju jednokratnu plastiku i slično, već to mogu biti i različita članstva, pretplate (Netflix, anyone?), izleti i slično – nešto što stvara uspomene, a ne otpad.

.

DAN # 21 | UZGAJAJTE VLASTITU HRANU

Prednost života na otoku je što gotovo svaka kuća ima svoj vrt, terasu, balkončić na kojoj osim cvijeća, možemo uzgajati i vlastitu hranu – krastavce, tikvice, rajčice, začinsko bilje, salate… Iskoristite kompost koji ste naučili raditi prema uputama 14. dana zero waste izazova i počnite uzgajati domaću, zdravu hranu, bez nepotrebnih pakiranja. Čak i ako živite u stanu, možete uzgajati svoju hranu, a za više savjeta kako, kliknite ovdje: https://bit.ly/2JUH2ba 

.

DAN # 22 | KORISTITE VIŠEKRATNU BRITVU

Uložite u kvalitetnu britvu za brijanje, čiji jedini izmjenjivi dio čine žileti koje možete reciklirati odlaganjem u kontejnere za metal. Promislite samo koliko ste jednokratnih britvica potrošili do sad, i unatoč tome što koristite zamjenske glave, ipak se radi o proizvodu koji je plastičan i kojeg je teško reciklirati jer se ne mogu odvojiti metalni dijelovi od plastičnih. Dobre stare britve koje su koristili i još koriste naši nonoti dugoročno su rješenje koje je i ekološki i financijski prihvatljivo!

.

DAN # 23 | KORISTITE PRIRODNA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Kao i kod proizvoda za osobnu higijenu, tako i kod onih za čišćenje vašeg doma, posegnite za prirodnim verzijama, izradite sami svoja sredstva za čišćenje, izbjegnite kupovinu gotovih proizvoda kojima unosite nepotrebne kemikalije u svoj dom, a i otpad u vidu plastičnih i drugih pakiranja koja ne možete jednostavno reciklirati. Najčešći sastojci prirodnih sredstava za čišćenje su nam lako dostupni – limun, soda bikarbona, eterična ulja, ocat i slično. Evo nekoliko recepata: https://bit.ly/30Q0fBC

.

DAN # 24 | JEDITE VIŠE VOĆA I POVRĆA

Poanta zero waste pokreta jest smanjenje negativnog utjecaja na okoliš kroz promišljanje našeg osobnog doprinosa smanjenju količine proizvedenog otpada. Jedan od načina na koje možemo utjecati na očuvanje okoliša jest i kroz manju konzumaciju mesnih proizvoda. Mesna industrija jedan je od većih proizvođača otpada u kontekstu prehrambene industrije, ne samo u prodaji, već i u samom procesu proizvodnje. Birajte zato meso domaćih, provjerenih proizvođača koje ne dolazi već narezano i zapakirano u plastiku, ili jednostavno jedite više (domaćeg!) voća i povrća. 

.

DAN # 25 | DONIRAJTE VIŠAK STVARI

Organizirajte mini sajam gdje ćete ili prodavati ili donirati višak stvari, podijelite ih prijateljima, pozovite ih na druženje i razmjenu predmeta/odjeće koji vam više ne trebaju, a u dobrom su stanju. Na taj način smanjujete količinu otpada, a vaši prijatelji (ili još bolje, potrebiti!) dobivaju nove predmete/odjeću te tako umanjuju potrebu za kupovinom novih. 

.

DAN # 26 | POVEĆAJTE ENERGETSKU UČINKOVITOST SVOG DOMA

Zero waste pokret ne tiče se samo smanjenja fizičkog, uočljivog otpada, već boljeg i održivijeg korištenja (prirodnih) resursa generalno, a to onda uključuje i energetsku učinkovitost naših domova. Mnogo je načina na koje možete unaprijediti energetsku učinkovitost svog doma, od ugradnje solarnih panela do jednostavnog opremanja kuće biljkama koje poboljšavaju kvalitetu zraka u prostoriji. U nastavku vam donosimo još nekoliko savjeta kojima možete smanjiti količinu potrošene energije, unaprijediti kvalitetu svog doma, ali i smanjiti račune za struju!
.

 1. Uvijek sušite odjeću na zraku, a ne u sušilici
 2. Uložite u dobar termostat s kojim ćete moći učinkovitije pratiti razinu temperature u stanu/kući te po potrebi smanjivati/pojačavati grijanje/hlađenje
 3. Isključite sve uređaje iz struje, dok ih ne koristite. 
 4. Zamijenite stare žarulje štedljivim žaruljama koje koriste manje energije i duže traju
 5. Provjerite prozore da ne bi bilo nepotrebnog propuštanja zraka dok su zatvoreni
 6. Izbjegavajte pretjerano grijanje, radije odijenite još jedan komad robe
 7. Zatvorite špinu dok sapunate kosu, perete zube. Uživajte u kraćim tuširanjima i štedite vodu!
 8. Instalirajte low-flow školjke koje troše manje vode. Zar nije sramota da u školjkama koristimo pitku vodu?!
 9. Redovito čistite filtere na klima uređajima. 
 10. Ljeti zatamnite prostorije sa zavjesama i griljama, te tako na prirodan način smanjite temperaturu doma. 
 11. Ljeti kosu sušite na suncu, a ne fenom. 

.

Primjera je još mnogo, a nas danas zanima na koje vi načine potičete energetsku učinkovitost svog doma? Napišite nam u komentaru! 

.

DAN # 27 | NE KUPUJTE PROIZVODE S PLASTIČNIM PAKIRANJEM

Tijekom cijelog zero waste izazova provlači se ista nit vodilja, a to je generalno (smanjenje jednokratne) plastike i/ili njeno potpuno izbacivanje iz upotrebe. Plastika nije ni kvalitetan ni dugotrajan proizvod (osim u smislu razgradnje u prirodnom procesu), a ni zdrav za okoliš ili živa bića, stoga ju treba izbjegavati gdje god je to moguće. Nalijepite cijenu na samu koru banane, nema potrebe da banane stavljate u plastičnu vrećicu, kupujte proizvode u papirnatim pakiranjima ili bez dodatnog pakiranja (zašto su mlijeka za sunčanje ponekad osim u plastičnoj boci, još dodatno u plastičnoj foliji?!) i tako dalje. 

.

DAN # 28 | POPRAVLJAJTE, A NE KUPUJTE NOVO

Mnogi su mali obrti izumrli jer su ljudi odlučili da svoje stvari više neće popravljati, nego će uvijek kupiti novo. Ovome nas nažalost uče cijeli život putem reklamnim poruka, plakata i drugo, govoreći nam kako je uvijek bolje imati nešto novo, cool, biti u trendu. Suprotstavite se takvim trendovima, i počnite popravljati stvari! Imate cipele kojima su se izlizali džonovi – odnesite ih postolaru. Toster se pokvario? Odnesite ga na popravak!

Istraživanja su pokazala kako mnogi više ni ne koriste jamstvo da bi zamijenili ili popravili uređaje, već jednostavno kupuju novo, stvarajući sve više i više otpada, koji to ne mora biti. I ovaj savjet, kao gotovo i svi drugi do sad, radi ne samo na zaštiti okoliša, već i vašeg kućnog budžeta. Možda će vam se ponekad činiti da se neke stvari ne isplati popravljati, ali u većini slučajeva to ipak nije istina. U startu izaberite kvalitetnije komade (obuće, uređaja i tako dalje), pa će i kasnije održavanje biti jeftinije. 

 .

DAN # 29 | KUPUJTE MANJE

Bliži nam se kraj izazova, pa i savjeti postaju sve općenitiji, ali možda i teže primjenjivi. Valjda najjednostavniji način (u teoriji) da smanjite količinu otpada jest da generalno manje kupujte. Ovaj savjet nastavlja se na jučerašnji, ali podrazumijeva mnogo više osobne snage volje. Volimo kupovati, tako smo naučili. Volimo vikende provoditi u shoping centrima jer je tamo uvijek nešto novo, zanimljivo. Srećom, na otoku je i manje prilike za shoping pa možda nismo pred tolikom kušnjom kao naši susjedi u većim gradovima, ali svejedno je društvo 21. stoljeća konzumersko preko svake mjere. Sreća nije u stvarima, uložite u druženja, uspomene, avanture, putovanja. Nešto čega ćete se u starijoj dobi rado prisjećati, a još rađe prepričavati.

Novac koji uštedite nekupovanjem stvari kojih kod kuće već imate i više nego dovoljno, iskoristite na mnogo bolji način – stvarajući uspomene.

.

DAN # 30 | RECIKLIRAJTE

Konačno, otpad nije smeće. Veliki dio otpada koji proizvedemo u kućanstvu može se i trebao bi se reciklirati. Najčešći prigovor u raspravi o odvajanju otpada jest “zašto bih odvajao otpad kad ionako sve završi na istoj hrpi?!” i ponekad je to sasvim valjan argument. Međutim, ne smijemo podlijeći toj logici jer onda nikad nećemo napredovati kao društvo. Moramo krenuti sami od sebe, ponovili smo to više puta kroz ovaj mjesec, i napraviti sve što možemo da smanjimo osobni utjecaj na onečišćenje okoliša.

Zakonske obveze su jasne i članstvo u Europskoj Uniji nas obvezuje da ih se pridržavamo, a vrlo brzo uslijedit će i velike kazne ukoliko to ne činimo. Zato moramo vjerovati da, koliko god manjkav postojeći sustav reciklaže bio, on će jednog dana morati zaživjeti na način na koji bi i trebao. A mi moramo biti spremni na to, pa počnimo usvajati pozitivne navike ODMAH. Opremite se sa tri kante – jednu za miješani otpad, jednu za plastični otpad i jednu za papirnati otpad. Sve što odvojite, nećete morati dodatno platiti, jer će mjesečna rata za odvoz smeća ovisiti o količini neodvojenog smeća. Dakle, opet, ne samo što ćete pozitivno utjecati na okoliš, još ćete i uštedjeti!

.

DAN # 31 | PROSLAVITE VAŠ MJESEC BEZ OTPADA

Za danas nemamo savjet osim da proslavite vaš mjesec bez otpada. Ukoliko ste primjenili samo jedan savjet od ovih 30 koje smo do sad podijelili, učinili ste veliku stvar za okoliš i na tome vam zahvaljujemo.

Podsjećamo vas još jednom da sudjelujete u ZERO WASTE izazov | #ZeleniBrač i da u komentaru ispod svake objave ostavite fotografiju (ili komentar) da nam pokažete kako ste primjenili savjet tog dana. Onaj tko primjeni najviše savjeta (ostavi najviše komentara kao dokaz), osvaja zero waste poklon paket koji je za vas osigurao Poduzetnički centar Aktiva. Ostavljamo vam još 3 dana da proučite sve savjete i primjenite što više, a onda proglašavamo pobjednika!

__________
Autorica: Dijana Šabić
Naslovna fotografija: Za Zeleni Brač