BRAČ – U Bolu dvije uspješne karnevalske večeri Međunarodnog bračkog ljetnog karnevala

Objavio: Paula Bolfan - 21.09.2019.

Na Braču je završio 12. KarnevalFEST, Međunarodni brački ljetni karneval, koji je započeo u Bolu u petak 13. rujna,a trajao sve do 18. rujna 2019.

Karnevalska događanja uspješno su se održala u još četiri bračka mjesta i to u Supetru u subotu, zatim od ponedjeljka u Sutivanu i Sumartinu, a završno sinoć u srijedu u Milni.

.
Ljetni karneval prvenstveno je turistička manifestacija koja pri kraju sezone oživi bračka mjesta veselim karnevalistima i karnevalskim grupama koje dolaze iz Hrvatske i iz svih susjednih zemalja – Slovenije, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, a ove godine i iz Njemačke i Turske.

Karnevalski sudionici pod maskama uz glazbu i točku predstavljaju svoju grupu, svoja mjesta i gradove mještanima i turistima koji još ljetuju na Braču.

U Bolu su održane dvije karnevalske noći, ona humanitarna u petak te međunarodna karnevalska povorka u nedjelju. U Karnevalskoj humanitarnoj noći u Bolu, u petak 13. rujna od 20 sati na rivi, karnevalske grupe i domaćini sudjelovali su prikupljanju novaca za Udrugu „Brački pupoljci“. Prodajom suvenira, a posebno hrane i pića svake se godini sakupi vrijedan iznos za Pupoljke.

.
Bolski dio KarnevalFESTa nastavio se u nedjelju velikom svečanom Međunarodnom karnevalskom povorkom pod okriljem Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC) na rivi.

Zahvaljujući Općini Bol koja je od 2012. godine članica Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC), Brač se sa svojim Međunarodnim ljetnim karnevalom upisao na kartu europskih karnevala. Organizatori 12. KarnevalFEST-a, Međunarodnog ljetnog karnevala su FECC BOL (Centar za kulturu Bol Općine Bol) i Karnevalska udruga MONADE iz Supetra. Dio KarnevalFEST-a koji se događa u Bolu uvršten je u program 30. Bolskog lita, manifestacije kulture i zabave koju kreira i organizira Centar za kulturu Općine Bol.
.

foto: Bolsko lito

.
HUMANITARNA KARNEVALSKA VEČER – najljepša priča KarnevalFESTa

U petak je na bolskoj rivi pred nekoliko stotina karnevalista iz 9 zemalja, mještana i gostiju Bola, otvoren 12. Međunarodni ljetni brački karnevalFEST. KarnevalFEST tradicionalno počinje humanitarnom večeri za Bračke pupoljke, kada karnevalisti i domaćini pripremaju kolače i hranu, donesu poklone, suvenire, piće, a sve prodaju za Bračke pupoljke. Donacije su se nastavile skupljati do kraja karnevala, ali je sinoćnjim krajem zaključen i iznos te s radošću prenosimo odličnu vijest da Brački karneval Pupoljcima uplaćuje 28 260 kn. Općina Bol također sudjeluje donacijom za Pupoljke i to u iznosu od 5000 kn, a koju smo zbrojili u prikupljeni jer se uplaćuje u ime humanitarnog događanja.

Najangažiranije su opet bile bolske prijateljice Udruge predvođene Ivanom Radić, ali su se kao i uvijek iskazali i drugi – bolska karnevalska grupa, brački Rotary, bolski poduzetnici sa sponzorstvima te naravno gostujuće grupe karnevala.U organizaciji Centra za kulturu Bol odigrana je i nagradna lutrija, a uz bolska sponzorstva iz Big Bluea, restorana Santo, podmornice Val, TZO Bol i Czk Bol, nagradu su ponudili i bolski gosti iz Turističke organizacije Vrnjačka Banja te za humanitarnu lutriju poklonili nagradni vikend u Hotelu Fontana u Vrnjačkoj Banji. Bolski su restorani Dalmatino, Vendetta i Taverna također dali svoj prilog u hrani koja se prodavala za Pupoljke.

.
Karnevalske su grupe sve dale svoj novčani prilog ili prodajom sakupile određene iznose, a tu su već dugo godina najuspješnijii Veseli Oldtimeri iz Rijeke, kao i prijatelji iz Italije, a sve spremniji i opremljeniji za akciju dolaze gosti iz Makedonije, Srbije, Slovenije i Crne Gore…

Svakako, iz godine u godinu se potvrđuje kako karnevalska priča osim veselja, šarenila i lijepog programa svake godine oplemeni Brački karnevaFEST ovom posebnom akcijom za naše Pupoljke.

Međunarodna karnevalska povorka je u Bolu donijela puno veselja i šarenila, ali i publike na rivi. Šesnaest karnevalskih grupa uz uzvanike Fecc-a zaokružili su tako trodnevno karnevalsko veselje koje sve više povezuje i veseli cijeli Brač.

Međunarodni brački ljetni karneval u Bolu je dio manifestacije 30. Bolsko lito koje organizira i kreira Centar za kulturu Općine Bol.

___________
Autorica: Sanja Baković
Naslovna fotografija: Bolsko lito