BRAČ – Transformacija utvrde Baterija putem digitalnih tehnologija

BRAČ – Transformacija utvrde Baterija putem digitalnih tehnologija

Objavio: Andrea Beader - 30.11.2022.

Transformacija utvrde Baterija putem digitalnih tehnologija u turističku atrakciju

Transformacija lokalne znamenitosti kao što je Utvrda „Baterija“ putem digitalnih tehnologija u turističku atrakciju koja se može istraživati u virtualnom okruženju, bez utjecaja na okoliš uz promociju lokalne maritimne baštine, poznate po tradiciji brodogradnje i ribolova, otvara jedno sasvim novo poglavlje u interpretaciji svega onog što nudi Milna i otok Brač – prenosi morski.hr

 

Digitalna transformacija utvrde Baterija

Na Natječaju za financiranje projekata iz područja razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine, projekt „Digitalna transformacija utvrde Baterija“, Obrta za istraživanje i savjetovanje Drugi Otok iz Splita u suradnji s TZ Milna, prihvaćen je i ocijenjen pozitivno.

Naime, Baterija je smještena na rtu Zaglav i jedna je od dislociranih dijelova budućeg Maritimnog Centra kojim se želi interpretirati prebogata pomorska baština Milne, temeljena na ribarstvu i tradicionalnoj brodogradnji. Kako se utvrda nalazi na teritoriju Općine Milna (vlasništvo RH), želja je svih uključenih u projekt podrobnije istražiti ovu utvrdu, valorizirati je i tako promovirati maritimnu baštinu, a za koju TZ Milna već ima pripremljen projekt.

Trenutno znanstvena istraživanja o „Bateriji“ provodi naš istaknuti znanstvenik i nekadašnji ravnatelj Konzervatorskog zavoda Split – dr. sc. Josip Belamarić. Kako je projektom splitsko dalmatinske županije „Pomorsko je dobro”, zacrtan put ka promociji zaštiti i revitalizacija pomorske baštine, od kojih je Baterija jedna od reprezentativnijih na ovom dijelu Jadrana, tako se utvrda i nalazi u rubrici fokus na web stranicama projekta.

Stoga ovaj projekt „Digitalne transformacije utvrde Baterija“, najbolje korespondira s ciljevima projekta „Pomorsko je dobro“, jer se digitalnom transformacijom ovog kulturnog dobra od nemjerljive važnosti, otvaraju mogućnosti ne samo dubljem istraživanju, već i revitalizaciji a eventualno i rekonstrukciji. Cilj projekta je ovu tlocrtom najveću utvrdu Brača, snimiti dronom za potrebe fotogrametrijske 3D restitucije, te izraditi funkcionalni 3D model.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: