BRAČ – Supetar je grad s pozitivnim demografskim trendovima

Objavio: Paula Bolfan - 15.05.2018.

Iako su već bili u samom vrhu po iznosu naknada za bebe, Grad Supetar dodatno ih je povisio, snizio cijene vrtića, te financijski prati i pomaže obitelji od rođenja djeteta pa skroz do fakulteta. Zahvaljujući, pak, pozitivnom poslovanju i financijama Grada, gradonačelnica Ivana Marković kao slijedeći korak najavljuje uvođenje besplatnih vrtića za svu djecu.

Iako, za razliku od većine hrvatskih gradova, u Gradu Supetru nemaju demografskih problema te već nekoliko godina zaredom bilježe samo pozitivne trendove – od broja rođenih, preko broja upisane djece u vrtiće i škole, gradonačelnica Ivana Marković i njezina gradska uprava i dalje koriste svaku proračunsku priliku za pojačavanje pronatalitetnih mjera kako bi dodatno ojačali svoju borbu protiv ‘demografske kuge’ koja je zahvatila državu.
.

‘Sritna dica-sritan grad’

Nedavno je, tako, Gradsko vijeće usvojilo novi pronatalitetni program pod nazivom ‘Sritna dica-sritan grad’ u kojem je čitav niz mjera kojima se pomaže mlade obitelji i financijski ih se prati od rođenja djeteta pa skroz do fakulteta, a idući korak je, najavljuje gradonačelnica – uvođenje besplatnih vrtića za svu djecu.

Naime, zahvaljujući pozitivnim financijama Grada koji je u proteklih pet godina, otkako je Ivana Marković preuzela upravljanje, iz debelog minusa došao do pozitivnog poslovanja i najboljeg izvršenja proračuna u svojoj povijesti, stvaraju se i financijski uvjeti u kojima će Grad biti u stanju u potpunosti preuzeti financiranje predškolskog obrazovanja za svu svoju djecu.

‘Realizacija proračuna za 2017. godinu bilježi porast od 8,37 % u odnosu na godinu ranije i najbolje je ostvarenje proračuna u povijesti. Rashodi su smanjeni za čak devet posto, te su iznosili 26,5 milijuna kuna, pa je Grad godinu završio u plusu od 2,181 milijuna kuna. Ovo je sasvim druga slika nego 2013. godine kada sam preuzela dužnost gradonačelnice, i kada je proračun iznosi 15, 5 milijuna kuna, blokada na računu 11 milijuna a pristigli dugovi 22 milijuna kuna’, ističe gradonačelnica i dodaje kako će se sav višak sredstava utrošiti u projekt ‘Sritna dica-sritan Grad’.
.

U samom vrhu po visini naknada za bebe

Iako su i prije bili u samom hrvatskom vrhu po visini naknada za bebe, ovim progamom Grad Supetar ih je dodatno povisio, i sa 4.000 za prvo, 6.000 za drugo i 8.000 za treće i svako iduće dijete na 5.000 kuna za prvo dijete, 7.000 za drugo, 9.000 za treće i čak 15.000 za četvrto dijete u obitelji.

Uz to, obiteljima s četvero i više djece koja nemaju riješeno stambeno pitanje nego žive u domaćinstvu sa svojim roditeljima, Grad uplaćuje po 1.000 ili 1.500 kuna za svako dijete koje pohađa vrtić (ovisno pohađa li dijete poludnevni ili cjelodnevni program), 500 kuna za dijete srednjoškolskog uzrasta, 2.000 kuna za studente koji nisu korisnici stipendija niti stariji od 25 godina, a sve takve obitelji dobivat će i po 300 kuna božićnice.

Što se vrtića tiče, uvedene su olakšice za roditelje s više djece, pa je tako cijena vrtića za drugo dijete u obitelji snižena za 20 posto, a za treće 40 posto. Roditelji djece s teškoćama u razvoju plaćaju po novome samo pola cijene vrtića koji su sada jeftiniji i za djecu invalida Domovinskog rata, te za djecu koja zbog bolesti nisu kontinuirano u vrtiću. Besplatan smještaj imaju, pak, četvrto i svako iduće dijete u obitelji, djeca stopostotnih invalida Domovinskog rata, te djeca bez roditelja. Isto tako, Grad Supetar će u stopostotnom iznosu financirati rad asistenata u vrtiću za djecu s poteškoćama u razvoju.
.

Gradonačenica Ivana Marković – FOTO: Gradonacelnik.hr

.
Gradonačelnica Marković zadala si je cilj da do kraja mandata osigura besplatne vrtiće za svu djecu.

‘Kao jedinica lokalne samouprave jako se trudimo zadržati stanovništvo na svom području , međutim neophodna je i jasna demografska strategija na razini države. Mnogo toga smo napravili sa projektom ”Sritan grad-sritna dica” te su naši demografski trendovi pozitivni. Moj cilj do kraja mandata je i osigurati besplatne vrtiće za svu djecu kao osnovnu demografsku mjeru sa ostanak ali i dolazak mladih obitelji na otok. Nećemo dopustiti depopulicaiju našeg prostora kao što se to desilo u mnogim krajevima naše zemlje a krajni rezulatat toga je i ekonomski krah i iseljavanje mladih obitelji’, ističe gradonačelnica.

Što se školaraca tiče, Grad će, u suradnji sa Županijom od iduće školske godine osigurati besplatne udžbenike, radne bilježnice i pakete bilježnica za sve osnovnoškolce, a one koji odličnim uspjehom završe svih 8 razreda nagradit će sa po 1.000 kuna.
.

Kako bi zadržali mlade na otoku, sufinancirat će i upis u Srednju školu ‘Brač’ sa po 1.000 kuna svakom novoupisanom učeniku.

Od mjera koje su još u planu, tu je i stipendiranje najboljih srednjoškolaca, te povećanje broja stipendija za najbolje studente.’Odlučili smo se za stvaranje i provedbu jedne konkretne i zaokružene politike usmjerene na demografski rast i razvoj naše gradske i otočne zajednice. Ideja je u osnovi jednostavna i polazi od pretpostavke da će zajednica koja svojem najosjetljivijem i najranjivijem segmentu, svojoj djeci, pruži sigurnost, ljubav i bezbrižno djetinjstvo i omogući im podršku u svakom trenutku njihova odrastanja rezultirati jednako tako održivim, sretnim i sigurnim društvom’, kaže nam gradonačelnica, uvjerena da će ove mjere, u sinergiji i uz konsenzus svih dionika lokalne politike, dovesti Supetar do konačnog cilja – sigurnog i stimulativnog okružja za razvoj, odgoj i obrazovanje djece.
.

”Zamišljeno da se program “Sritna dica, Sritan Grad” organski razvija i provodi u čitavoj lokalnoj zajednici te da se u njegovu implementaciju i usavršavanje svojim idejama uključe svi njeni društveni čimbenici”

‘Ovo je naravno samo onaj administrativni dio pretpostavki koje bi nam trebale omogućiti ostvarenje zacrtanog cilja, jasno je da aktivno provođenje jedne ovako ambiciozne politike zahtjeva puno širi i kompleksniji pristup od donošenje desetak novih mjera. Zato je zamišljeno da se program “Sritna dica, Sritan Grad” organski razvija i provodi u čitavoj lokalnoj zajednici te da se u njegovu implementaciju i usavršavanje svojim idejama uključe svi njeni društveni čimbenici (odgojno-obrazovni, kulturni, sportski itd… ) i to na svim razinama i sa svim svojim resursima i potencijalima.

Program bi s vremenom obuhvatio primjerice i podizanje sigurnosti u gradu (prometne i opće), povećanju kulturnih, zabavnih i ostalih javnih sadržaja za djecu i mlade s posebnim naglaskom na sport i tjelesnu kulturu (sportski teren u svakom mjestu i igralište za djecu u svakom kvartu) itd…’, ističe gradonačelnica i zaključuje kako Grad Supetar pokreće ovu akciju kako bi pokazali i dokazali da se uspješna borba sa poražavajućim demografskim pokazateljima s kojima muku muče sve hrvatske regije može pokrenuti i iz lokalnih sredina. ‘Nadamo se da će naš primjer slijediti i ostale lokalne samouprave ne samo na našem otoku već i šire’, poručuje Ivana Marković. (gradonačelnik.hr)

__________
Izvor: Gradonacelnik.hr
Fotografija: Pokret Otoka / Andrijano Nigoević