BRAČ – Puna usta WhatsApp ministra

Objavio: Maja Jurišić - 08.10.2018.

“Zovi čovika” na Braču je ovih dana poprimilo novu dimenziju – Ministar Uprave probleme svojih stranačkih kolega na otoku rješava putem WhatsApp-a.

 

Prije nekoliko dana, načelnik općine Pučišća objavio je status na facebooku naslovljen sa “WhatsApp ministar”, opisujući nadugo i naširoko kako je ministar Kuščević, stranačkom kolegi i Bračaninu, putem whatsapp poruke preko noći riješio čitav niz pučiških problema. Odgovorio je na ovaj status i sam ministar pa kaže da uz Božju pomoć možemo napraviti modernu, učinkovitu i bogatu Hrvatsku…

 

 

Ne brine nas (toliko) sadržaj sporne facebook objave pučiškog načelnika – nažalost, nitko u Hrvatskoj više ne očekuje da se poštuju zakoni i procedure, na bilo kojoj razini, a posebno ne političkoj. Ono što nas brine jest otvoren hvalospjev o tome kako se stvari rješavaju preko veze, preko noći. Prešli smo granicu do koje nam je kao društvu još bilo neprihvatljivo, barem fiktivno, jasno i javno obznaniti da koristimo ovakve puteve za rješavanje problema. Više se ne trudimo sakriti da stvari rješavamo preko veze, zaobilazeći zakone, propise, pravilnike, kao i stotine (tisuća) ljudi koji također imaju problem, ali nemaju vezu ni ministrov broj.

 

TALAČKA KRIZA

Što nam ovaj otvoreni hvalospjev jednog otočnog načelnika o vezi s jednim otočnim ministrom kojem je dovoljna whatsapp poruka da riješi probleme svog stranačkog kolege, govori o budućnosti hrvatskih otoka, o budućnosti Hrvatske? Govori nam, tako jasno i otvoreno, da ništa više nije bitno osim stranačke iskaznice. Govori nam da Lastovo propada jer njegovi stanovnici nisu izabrali “pravu” stranku, jer nemaju ministrov broj, jer nije važno pomoći otoku, hrvatskom građaninu, nego samo pravoj stranačkoj opciji. Govori nam da bi svi trebali mudro birati kome pripadamo i za koga glasamo pa se snalaziti i nadati da će ministar jednom pročitati baš našu poruku. Ova talačka kriza u koju nas je doveo stranački mentalitet završit će samo tako da svi postanemo članovi jedne stranke, baš kako demokracija i nalaže, zar ne? Izgubili smo, s razlogom, povjerenje u institucije, procedure, zakone, pravilnike, propise, jer nijedan od njih nema jačinu jedne whatsapp poruke.

__________

Pokret otoka