BRAČ – Promocija knjige “Bračka japjenica”, spomenika tradicijskom graditeljstvu

BRAČ – Promocija knjige “Bračka japjenica”, spomenika tradicijskom graditeljstvu

Objavio: Otok Brac - 26.06.2018.

U petak je, pred prepunom dvoranom Hrvatskoga Skupa u Pučišćima na Braču, predstavljena knjiga “Bračka japjenica”.

Mnogi, posebice mlađe generacije, nažalost neće znati što je to japjenica, no upravo bi postojanje ove knjige to trebalo promijeniti. Ona je, naime, spomenik jednoj gotovo zaboravljenoj vještini i znanju, koje je nakratko oživjelo prije dvije godine, kada je udruga Zemlja za nas, projektom financiranim od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, pokrenula izgradnju japjenice / japlenke / vapnenice / …, na Mlatinjem brdu, poviše Pučišća.

Projekt je to koji je zahtjevao mnogo više vremena i novca od onog koje to je bilo na raspolaganju, no rezultat je i unatoč tome nadmašio sva očekivanja. U gradnji je sudjelovao preko 100 volontera, svih dobnih skupina, sa svih strana svijeta, a sve su nadgledala dva meštra, jedni od rijetkih nositelja živog znanja i iskustva gradnje vapnenice, koji su još u mogućnosti to znanje prenijeti dalje.

 

Foto: Andro Nigoević

 

A sada možemo biti sigurni da će znanje i dalje živjeti. Čitav proces gradnje prezentiran je u knjizi “Bračka japjenica”, pisanoj na 3 jezika i jednom dijalektu – hrvatskom, engleskom, francucskom i pučiškom.

Knjigu je izdala Osnovna škola Pučišća, a napisala ju je i uredila Lucija Puljak. Transkribirani su sati kazivanja dva bračka meštra koji su nesebično i obilato opisivali postupak gradnje, da bi ga neki hrabri pojedinac ili grupa, jednog dana možda i mogao ponoviti. A nadamo se i da hoće.

Knjigu u digitalnom obliku možete preuzeti ovdje.

 

 

_________

FOTOGRAFIJE | Andro Nigoević

TEKST | Dijana Šabić