BRAČ – Projekt ‘Mediteranski armerun – broške, letere i litrati’

BRAČ – Projekt ‘Mediteranski armerun – broške, letere i litrati’

Objavio: Andrea Beader - 02.12.2021.

Narodna knjižnica Sutivan u partnerstvu s Udrugom za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi Mala filozofija iz Zadra pokrenula je projekt “Mediteranski armerun – broške, letere i litrati” kao nadogradnju izvornoga izdavačkoga projekta

Nakon što su autori Bruno Ćurko i Stipe Surać 2019. objavili vrlo zapaženu i od publike dobro primljenu knjigu Mediteranski armeun – jadranske letere i litrati, pokrenuta je inicijativa za pojedinačnim izdanjima istoga formata koji bi detaljno obradili veće hrvatske otoke, od kojih je prvi na redu upravo otok Brač – prenosi jadranski.hr

Autorski dvojac Bruno Ćurko, doktor filozofije i Stipe Surać, dugogodišnji fotograf hrvatskog izdanja časopisa National Geographica, uz uredničku palicu Franje Mlinca, ravnatelja Narodne knjižnice Sutivan pripremaju izdanje “Mediteranski armerun – broške letere i litrati”.

.
“Broški armerun”

Ovaj iscrpni “Broški armerun” će sadržavati 50 najznačajnijih pojmova vezanih uz otok Brač, oko 170 vrhunskih fotografija i interaktivnu igru.

Radi se o suvremenoj inačici potrage za blagom na način da se kroz igru otkrivaju pojmovi iz knjige i pronalaze lokacije fotografija na karti. Za igranje, navigavanje Broškim armerunom koristit će se GPS koordinate, QR kodovi i pinovi fotografiranih lokacija. Uz to igra će se moći odigrati i u realnom vremenu i prostoru, posjećujući najzanimljivije lokacije na otoku Braču što čitavoj knjizi daje i dodatnu dimenziju.

Projekt potiče edukaciju o kulturnoj i prirodnoj baštini otoka Brača. Ima jaku ekološku notu jer naglašava važnost očuvanja prirodnih ljepota. Naglašava i očuvanje kulturne i povijesne materijalne i nematerijalne baštine: priča, legendi, vještina i tradicije. Nudi suvremeni pristup prezentiranju spomenutih tema kroz interaktivnu, kartu, igru uz pomoć mobitela i modernih aplikacija. U konačnici osigurava i dodatnu turističku promocija otoka putem izvrsne fotografije i zanimljive priče koja će biti prevedena i na engleski jezik.

.
Čak 50 priča o 50 najvažnijih pojmova vezanih uz Brač i 170 vrhunskih fotografija

Ukratko: 50 priča (letera) o 50 važnijih pojmova vezanih za Brač. Oko 170 vrhunskih fotografija vezanih uz 50 pojmova, jedna igra s dva načina igranja (na karti u naslonjaču i uživo lutajući po Braču). Naravno i nekoliko tajni: tajna lokacija, tajno biće, tajni pojam, tajno pitanje.

Projekt je u 2021. prepoznala i financijski podržala Splitsko-dalmatinska županija u okviru Programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području SDŽ-e.

__________
Izvor: jadranski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.