BRAČ – Priključi se zero waste izazovu!

Objavio: Dijana Šabić - 19.06.2019.

U sklopu projekta “Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču”, provodi se kampanja “Zero waste izazov”

Kampanjom se nastoji otočane senzibilizirati o pitanju gospodarenja otpadom, smanjenja količine proizvedenog otpada, ali i potaknuti na primjenu principa zero waste pokreta, koji polako, ali sigurno, poprima sve veće razmjere diljem svijeta.
.

ŠTO JE ZERO WASTE POKRET?

Zero waste pokret potiče ponovo korištenje stvari, ili prenamjenu u nove svrhe. Potiče kompostiranje, odlaganje i recikliranje. Potiče kupovinu bez nepotrebne ili dodatne ambalaže, s ciljem da dugoročno potakne proizvodnju manje ambalaže, a samim time i otpada.

Zero waste pokret nastoji redefinirati način gospodarenja otpadom. Nije dovolja samo edukacija ljudi o tome da je otpad potrebno razvrstavati, reciklirati, već je potrebno u startu proizvoditi manje otpada – potrebno je smanjiti količinu resursa koji na kraju završe ili na odlagalištima ili u postrojenjima za recikliranje. Potrebno je smanjiti preveliku upotrebu prirodnih i drugih resursa, smanjiti količinu posječenih stabala da bi se proizveli različiti proizvodi od papira.
.

ZAŠTO BI SE TREBALI PRIKLJUČITI ZERO WASTE POKRETU?

Jer smo već sad, kao društvo, kao planeta, nadmašili vlastite kapacitete. Previše resursa trošimo da bi proizveli predmete koje vrlo kratko koristimo, koji našem životu ne doprinose značajno ili uopće, a koji u konačnici završe nereciklirani, na odlagalištima, koja samo rastu, zauzimaju sve više prostora, dok elementi otpada, a posebno plastika, završavaju u vodama, uništavaju biljni i životinjski svijet. To nije svijet koji želimo ostaviti svojoj djeci, a ni onaj u kojem mi želimo živjeti.
.

KAKO SUDJELOVATI U OVOM IZAZOVU?

Bračani su odlučili da će srpanj 2019. biti zero waste mjesec na otoku Braču, jer su upravo ljetni mjeseci oni u kojima se proizvede najviše otpada, i upravo je tad najvažnije primijeniti principe i savjete iz zero waste pokreta. Pozivaju vas stoga da im se pridružite, uključite se u ovaj jednomjesečni izazov, pratite dnevne objave i primjenite ukupno 31 savjet koji će kroz srpanj podijeliti, a kako bi inicirali zero waste pokret i na Braču.

Ispod svake objave podijelite fotografiju načina na koji ste primijenili savjet tog dana, pokažite kako Bračani brinu za okoliš, kako rade na smanjenju otpada! Neka otok Brač bude pozitivan primjer drugim otocima u borbi s otpadom.

__________

Ova kampanja financirana je sredstvima Europske Unije, putem Kohezijskog fonda i Programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.–2020., Zaštita okoliša i održivost resursa, u sklopu projekta “Zeleni Brač – edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču” čija je ukupna vrijednost 299.490,00 kn. Projekt zajednički provode sve bračke općine i Grad Supetar.

__________
Autorica: Dijana Šabić
Naslovna fotografija: Zeleni Brač