BRAČ – Priča o jednom čoviku i njegovoj skuli

Objavio: Pokret Otoka - 20.09.2017.

Više od stotinu godina stara, naša je Klesarska škola postala jedna od najvećih promotorica našega mjesta i otoka, iznad svega naše kulturne baštine, nepresušnog vrela materijalne, a još važnije, nematerijalne kulture.

Škola je na jedinstveni način spojila tradiciju i modernost, a uz puno truda opstaje i u ovim najtežim vremenima kada je interes učenika za strukovne škole mali. Danas je Klesarska škola moderna obrazovna ustanova koja je u području klesarstva jedna od najpoznatijih u Europi.

Odlaskom pokojne profesorice Jasne Kuzmanić Orlandini u mirovinu u lipnju 1989. godine, za ravnatelja je izabran Tonči Vlahović, diplomirani inženjer matematike. A od 1. rujna ove godine naš barba Tonči uživa u svojoj zasluženoj mirovini. Kažu da još dolazi u svoju dragu školu gdje je ravnateljsko mjesto preuzela profesorica Tamara Plastić koja će, sigurni smo, nastaviti modernim putem kojim je škola za Vlahovićevih mandata koračala uvijek tri koraka naprijed ka suvremenoj budućnosti.

Neka ovaj tekst bude zahvala starom ravnatelju Vlahoviću za sav njegov trud, znanje i sposobnosti koje je nesebično ulijevao u razvoj pučiškog napretka općenito, a prvenstveno na svakom koraku koji je Klesarsku školu učinio primjerom dobre prakse u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Upravo on je zaslužan što je onaj mali bijeli kutak škole, u kojemu nastaju remek djela učenika iz svih krajeva Hrvatske i susjedne nam BiH, postao dio turističke ponude našega mjesta. Na taj se način domaći i strani turisti upoznaju s tradicijom obrade kamena, a cijena ulaznice koju plate ništa je prema iskustvu za koje postaju bogatiji onoga trenutka kada napuste prostorije školske radione. Škola već više od dva desetljeća organizira međunarodni simpozij o obradi, restauraciji i branju kamena koji se održava sredinom svibnja. Bogata je njihova izdavačka djelatnost, a uz stručni i znanstveni časopis, redovito se tiskaju male brošure na svim važnijim stranim jezicima. Jer u današnjim vremenima jednostavno treba znati financirati sve svoje projekte, ali i osnovne potrebe za opstanak.

Spominjati sada međunarodna priznanja koja su dobili i simpozije, sajmove ili kongrese na kojima su sudjelovali nepotrebno je i premalen je prostor za to. Lista je duga, a brački se klesari redovito uključuju u apliciranje na fondove EU. Škola redovito sudjeluje u različitim projektima na međunarodnoj razini a sve su to veliki pokazatelji kako je ova škola dosegla visoke vrhove u sustavu obrazovanja i svojom angažiranošću probila sve okvire i granice, neumorno se šireći i razvijajući se.
Menadžerska uloga i sposobnost ravnatelja Vlahovića neupitne su. Svojim je vidicima otvorio školi put kojim smo svi dužni nastaviti kročiti. I u najtežim danima ove škole, a bilo ih je puno i ponekad se je činilo da im nema kraja, ravnatelj je sa svojim suradnicima išao u potragu za učenicima od Istre do Dubrovnika. Bilo je godina kada u školu, u prvi razred, nije kročio nijedan brački učenik. Danas se program redovito predstavlja bogatim prezentacijama učenicima osmih razreda brojnih škola, kako hrvatskih, tako i onih preko granice.

Ovaj je ravnatelj za svojih mandata stvorio stručan i kvalitetan kadar kojemu bi mogle pozavidjeti brojne škole, a činjenica da se radi o jednoj otočkoj školi veliki je dodatak listi dobrih i snažnih karakteristika ove institucije.

Sjedinjena s lokalnom zajednicom, a otvorena za cijeli svijet, škola je postala sinonim za rast i razvoj.

U tijeku je realizacija dogradnje škole. U novim prostorima predviđeni su izgradnja i opremanje praktikuma za strojnu obradu kamena s četiri karakteristična stroja, praktikum za montažu i modeliranje, tehničke crtaonice povezane on-line sa strojevima, praktikuma za petrografiju te knjižnice s čitaonicom. Uvođenje potrebne tehnologije za obradu kamena, uz ručni, klesarski dio dovest će Klesarsku školu na ono mjesto u europskome sustavu školovanja koje joj i pripada. Uz poboljšane prostorne i materijalne uvjete, Klesarska škola ustrajat će na realizaciji više klesarske škole kojom bi se zaokružila vertikala u klesarskome zanatu. A sve to bila je inicijativa ravnatelja Vlahovića koji je učinio i ono najteže – pronašao novce za sve to.

Zato vam hvala, ravnatelju! Vama i svim vašim meštrima, profesoricama i profesorima bez kojih škola nikada ne bi bila to što jest, a iznad svega učenicima, sadašnjim i bivšim. I onima koji će nam tek doći.

Uživajte u penziji! Ostavili ste neizbrisiv trag u „našon Industrijskon“!
Našoj Tamari želimo puno sreće u njezinom radu i uspješnu suradnju na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini!

 

Tekst uz suglasnost autorice prenesen sa FB/Pučišća
Foto: Tom DUBRAVEC/CROPIX

 

Izvor: braconline.com.hr