BRAČ – Potonuli brod ”Marko Polo” prijeti ekološkom katastrofom! (FOTO i VIDEO)

Objavio: Paula Bolfan - 19.09.2019.

Naime, još 2015. godine potonuo je brod Marko Polo u Povljima na Braču. Dvije godine prije toga je propuštao more, a cijelo to vrijeme ispumpavale su ga pumpe za vodu…

Na koncu spasa nije bilo, brod je potonuo – prenosi Splitski dnevnik.

.
Tonči Zlatar, povaljski vijećnik u općini Selca na Braču na svojem je Facebook profilu ukazao za golemi problem koji muči to malo mjesto na sjeveroistočnoj strani Brača.

Sva nastojanja lokalne vlasti da se rješi problem broda nisu urodila plodom. Brod je sad na dnu, pred raspadom i prevrtanjem. Po lošem vremenu postoji mogućnost da se dijelovi odlome i porazbijaju brodove u uvali. Sam brod trenutno pritišće rezervnu cijev kolektora, koju je već svojom težinom oštetio, piše Zlatar. To znači da bi se, ukoliko bi glavna cijev kolektora zakazala, pa se aktivirala rezervna, u povaljskoj uvali dogodila prava ekološka katastrofa, što bi za mjesto koje živi od turizma imalo nesagledive posljedice – prenosi Splitski dnevnik.

.
Tončijevu objavu na facebook-u prenosimo u cijelosti, a prati je i album fotografija..

Ovo je jučerašnji album slika broda.

Sve nešto muči ko je krivac,zašto i zašto ne.
Stvar je jednostavna. Mi trebamo što prije vađenje ili izmještanje broda zavisno od toga što će stručnjaci kazat. Nakon toga popravak cjevi kolektora.
Ne trebamo političke rasprave ni bombastične natpise. Samo ljude koji žele rješit ovaj problem i mogu pomoći u rješavanju. Ima li takvih?
Ja ne baratam pomorskom terminologijom i zakonima, ne znam cjelu povjest broda, ne znam ni potpuno značenje rezervne cjevi kolektor. Ali znam da se mora naći rješenje za taj brod.
On je na djelu operativne obale koja se ne može koristit i puno ranije nego je potonuo.
Opasan je za sigurnost plovidbe i kupače.
Da se ovo dogodilo u splitskoj luci bio bi izvađen u tri dana bez obzira na sve probleme.

Djelite dalje. Neka ljudi čitaju. Možda se nađe neko da to rješi.
.

.
U videu Renea Cipoveca pogledajte kako je olupina izgledala prije dvije godine. Za istu kažu da se u međuvremenu njeno stanje dramatično pogoršalo…
.
.
Ukoliko znate nekoga tko može pomoći stanovnicima Povlje, pokušajte ih kontaktirati putem facebook profila Tončija Zlatara koji je javno objavio apel.

Povljanima želimo svu sreću u rješavanju tekućeg problema.

__________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Visit Selca