BRAČ – Otvoren novi zajednički ured LAG-a i LAGUR-a Brač

Objavio: Pokret Otoka - 23.09.2017.

Lokalna akcijska grupa (LAG) i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) ‘Brač’ otvorili su u četvrtak, 21. rujna, zajednički ured.  Riječ je o prostoru u centru Arnerić, u poslovnoj zoni ‘Žedno drage’ u Supetru.

Novi zajednički prostor mjesto je susreta članova, održavanja sastanka i manjih radionica. U novih šezdeset kvadrata prostora dostupni su i letci, brošure, knjige, baš kao i savjeti zaposlenika LAG-a i LAGUR-a. Ured je otvorenog tipa te na raspolaganju članovima za sve potrebe vezane uz njihovo djelovanje.

Prilikom otvorenja predstavljeno je usklađivanje Lokalne razvojne strategije LAG-a Brač, ali i najavljen početak provedbe podmjere 19.2, odnosno početak provedbe ciljeva utvrđenim strategijom putem mjera, to jest, natječaja.

Podsjetimo. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju početkom je godine odobrila LAG Brač temeljem Odluke o odabiru LAG-a za provedbu Lokalne razvojne strategije i dodijelila sredstava javne potpore iz Europskog fonda za ruralni razvoj.

LAG-u Brač dodijeljeno je 8.241.677,01 kuna i do kraja 2020. namjera je u svakoj od otočkih općina ​​financirati neki od prihvatljivih projekata​ vezanih uz poljoprivredu,  proizvodnju i ruralni turizam. Ti su projekti određeni mjerama koje su u prvom redu usmjerene na OPG-ove, ali i proizvođačke grupe čije će se formiranje poticati, jedinice lokalne samouprave, udruge civilnog društva te one za promicanje kulturnih vrijednosti i zaštite okoliša i druge dionike.

Cilj koji je utvrđen strategijom jest poboljšanje cjelogodišnje kvalitete života na otoku. Veliki naglasak stavljen je na poljoprivredu, ali i spajanje poljoprivrede i turizma kroz poticanje proizvodnje, marketinga i plasmana proizvoda, ali i formiranje tematskih staza, brandinga otočkih proizvoda, zaštita izvornosti te usluga koje će voditi  formiranju “nove” ili, bolje rečeno, poboljšane ponude ruralnog turizma na otoku Braču.
Otvorenje ureda pružilo je članovima mogućnost razmijene ideje, upoznavanje s radom LAG-a i LAGUR-a, ali i s budućim projektima te mogućnostima suradnje.

Tijekom otvorenja posjetitelje smo počastili bračkim delicijama, od sira do slatkih ‘guozarija’ i otočkih vina i likera. Zahvaljujemo svim proizvođačima koji su nam izašli u susret, čime smo dobili mogućnost prikazati što otok nudi.

Hvala proizvođačima i na pakovanjima svojih proizvoda koji su upotpunili za naš ured, a još jednom zahvaljujemo i svima koji su nas podržali na otvorenju.

Zahvaljujemo i na svim  proizvodima, ali i poklonima.

 

Cilj je spojiti LAG i LAGUR ‘Brač’ kako u ljudskim kapacitetima tako i korištenju svih zajedničkih resursa pa i ureda.

Izvor: lagbrac.hr