BRAČ: Odvalimo se poezijom ovaj vikend u Bolu

Objavio: Pokret Otoka - 31.08.2017.
Festival Odvalimo se poezijom po prvi put se održava u Bolu na Braču 1. i 2. rujna, u lokalnom i eksperimentalnom obliku.
Zamišljen je kao dvodnevni razgovor o poeziji, uz čitanje, druženje i diskusiju. Festival je izrastao iz spontanog istraživačkog projekta Odvalimo se poezijom, kojeg je na društvenoj mreži Facebook na svojem profilu pokrenula Sanja Baković, kako
bi poeziju kao književnu formu učinila vidljivijom. Neočekivano, to neformalno mjesto objavljivanja poezije pobudilo je interes čitatelja. Potom su organizirana i javna čitanja i tribine pod nazivom Odvalimo se poezijom, a tako se rodila i ideja za pokretanje festivala. Festival se održava u okviru Bolskog lita, manifestacije kulture i zabave, uz podršku i u organizaciji Centra za kulturu Općine Bol.
Gosti otočnog pjesničkog okupljanja u Bolu su pjesnici s Brača i iz Splita. Na Festivalu će domaćini biti pjesnici s cijelog otoka, pridružit će im se gosti pjesnici iz Splita.
U petak, 1. rujna, u kazalištu na otvorenom Teatrin “Dva ferala” u 21. 30 sati u programu Brački pjesnici poeziju će čitati Mercedes Ceda Marinković i Marija Cvitanić iz Bola, Tonči Janković iz Povlja, Antonija Poklepović i Magda Marinković iz Milne, te Silvija Buvinić iz Pražnica.
U subotu, 2. rujna, u 11 sati u kući Radić održat će se program Poetska kava, druženje uz poeziju na kojem prisutni mogu pročitati svoje radove ili pjesme najdražih pisaca.
U subotu u 21.30 sati u Teatrinu “Dva ferala ” u programu Splitski krug gostuju pjesnici iz Splita Nada Topić, Katja Grcić, Hrvoje Marko Peruzović i Siniša Kekez.
Organizator događaja je Centar za kulturu Bol, a ulaz na sve programe je besplatan. Moderatorice ovog događaja bit će Sanja Baković, idejna začetnica projekta Odvalimo se poezijom, i Ivana Ivičić Bošković, profesorica hrvatskog i njemačkog jezika i ravnateljica Centra za kulturu Općine Bol.
U Bolu su dvije godine za redom u svibnju 2016. i 2017. godine održana poetska druženja Odvalimo se poezijom koja su bila preteča ovog za sada malog i lokalnog festivala, a tada su mještani čitali i razgovarali o poeziji.
Za uvod predstavljamo pjesmu jedne od gošći Festivala:
TIJELO JE SVEMIR / Nada Topić, iz knjige “Meteorologija tijela”
tijelo je svemir
s organima umjesto planeta
u njegovom sustavu
meškolje se nepoznate maglice
i oko srca
eliptično kruže sateliti
tijelo se vrti oko osi
koju je izmislilo samo
i njegova orbita je hiperbola
jednom će se ugasiti
i pasti lagano na zemlju
kao meteor