BRAČ – ”Odiseja Brač’ by Božan Štambuk

Objavio: Paula Bolfan - 30.05.2018.

Proučavajući literaturu o mom rodnom otoku Braču ostao sam iznenađen brojnim kulturnim bogatstvima i prirodnim fenomenima u mojoj blizini. Tada je nastala ideja da kao moj prvi samostalni projekt zabilježim posebnosti otoka Brača na dosad neviđeni način.

.
Fotografirao sam isključivo po noći koristeći dugačku ekspoziciju kako bih do izražaja došle zvijezde i nebeska tijela. Time sam prikazao motive pod jednim novim svjetlom i naglasio njihovu mističnost. Nažalost, za nekoliko desetljeća ljudska ekspanzija i svjetlosno zagađenje će vrlo vjerojatno ovakve prizore učiniti nemogućim. Htio sam ukazati i na taj problem i ovjekovječiti sve ljepote noćnoga neba prije nego nestanu. – Napisao je Božan Štabuk u album fotografija pod nazivom ”Odiseja Brač” na svojoj službenoj facebook stranici ŠTAMBUK photo.
.

Astrofotografija je za mene bila novost, mjesecima sam proučavao ne samo tehniku već i kretanje zvijezda, mjesečeve mijene, kiše meteora i svjetlosno zagađenje.

.
Vedro nebo je neophodno za ovakvu vrstu fotografije, stoga sam konstantno pratio vremenske uvjete preko satelita. Dnevne obaveze su me sprječavale da tijekom dana istražim teren, tako da nikad nisam znao što me čeka, osim potpunog mraka i nepredvidive prirode. Pustolovni duh i ljubav prema otoku su me vodili kroz nepoznate i nepristupačne terene da unatoč pospanosti i opasnim životinjama dovršim svoj projekt. Uza sve to, od 8760 sati u godini, Mliječna staza je najbolje vidljiva tek nekih stotinjak sati, tako da sam bio i ograničen vremenom.
Zbog svog uloženog vremena i truda te nezaboravnih iskustava, ova moja odiseja od preko tisuću kilometara kroz tri mjeseca zauvijek je promijenila način na koji razmišljam kao fotograf i osnažila moju ljubav prema otoku Braču.
.

Fotografije

.
Fotografije u galeriji nemaju popratne opise koje je Božan napisao ispod fotografija na facebook stranici. Ako ih želite pročitati posjetite njegovu službenu facebook stranicu ŠTAMBUK photo i uživajte još i više! 🙂
.
.
.
.

Pogledajte i video!
.
__________
Autor: Božan Štambuk
Izvor: ŠTAMBUK photo
Fotografija: Božan Štambuk