BRAČ | Novi otočki portal “Bol Info” krenuo s radom

Objavio: Pokret Otoka - 19.11.2017.

U kreativnoj bolskoj kuhinji posljednjih se mjeseci kuhala ideja o novom medijskom prostoru pa je napokon “skuhan” i pušten u rad novi portal BolInfo.hr (link).

Ljubav prema otoku, zajednički rad i suradnja otočana iznjedrili su novi otočki portal koji je jučer započeo s radom. Lokalni će portal objektivno i pravovremeno izvještavati o događanjima u Bolu te prenositi vijesti vezane za Bol i Boljane u Hrvatskoj i svijetu uključujući informacije iz svih sektora – lokalna samouprava, školstvo. kultura, crkva kao i neobične priče malih ljudi i njihove uspjehe.

Redakciju portala čine Ivana Bošković Ivičić i Roni Marinković, pokretači i otočani koji aktivno sudjeluju u poboljšanju otočkog života. Kombinacija njihovog znanja, iskustva i vještina pokazala se idealnom za kreiranje sadržaja na novootvorenom portalu. Naime, Ivana je učiteljica hrvatskog i njemačkog jezika i ravnateljica Centra za kulturu te glavni “krivac” za bogati kulturni program koji se godinama redovito organizira u Bolu. Izuzetno kreativna i pjesnički nastrojena zasigurno će oplemeniti portal zanimljivim i raznolikim sadržajem. Roni je profesionalni fotograf čije fotografije ostavljaju bez daha neovisno o kojem motivu je riječ. Već se sada na portalu mogu naći fotogalerije kojima su vjerno opisane emocije svakog događanja koja su zabilježena njegovim stručnim okom. Njegova firma, Roni d.oo., izdavač je portala, a sam se bavi web dizajnom i developmentom, turizmom i promocijom pa je logično i postao glavna tehnička snaga portala.

Kratko smo razgovarali s Ivanom, jednom od inicijatorica portala BolInfo kako bi iz prve ruke saznali kako je nastala ideja i što je bilo potrebno za njenu realizaciju.

 

Kako je nastala ideja novog bolskog portala?

Potreba za novim bolskim lokalnim portalom postoji već neko vrijeme. Smatramo da je za jednu lokalnu sredinu poželjno da postoji više medijskog prostora koji nudi različite sadržaje i kreira raznoliku publiku. Želja nam je bila osvježiti medijski prostor novim, neovisnim medijskim portalom koji će biti otvoren prema svima podjednako. Ispod svakog članka postoji mogućnost komentiranja gdje svi građani mogu sudjelovati u konstruktivnim raspravama i davanju svojih mišljenja o samom sadržaju portala.

S obzirom da će portal biti baziran na volonterskom radu i angažmanu ljudi, osim nas iz redakcijskog tima, vjerujemo u aktivni doprinos stalnih suradnika – Josip Bačića, Sanja Baković, Milan Matića, Markao Boko, Anna Hero, Boško Botica, Tomislav Dešković, Ana Bodlović… Također nam je izuzetno važna suradnja i razvijanje dugoročnih partnerskih odnosa s organizacijama poput Kina Mediteran, Pokreta otoka, Graffiti na gradele

 

Koliko je trebalo vremena od ideje do realizacije?

Iako se sama ideja rodila prošle godine, aktivno raspravljanje o njenoj realizaciji, a u konačnici i finalna odluka o otvaranju portala dogodila se ovog ljeta. Priča ima veliku poveznicu s Pokretom otoka i našom zajedničkom akcijom oko Zlatnog rata jer je odluka o realizaciji portala zapravo nastala među istom ekipom koja se ovo proljeće angažirala oko borbe za Zlatni rat i njegovog koncesioniranja.

Kako smo se o pokretanju portala dogovorili zapravo ovo ljeto bilo je potrebno za konkretne korake pričekati kraj ljetne sezone da se možemo aktivnije posvetiti realizaciji. Tako da je većina svega što danas možete vidjeti na portalu nastala aktivnim angažmanom nas nekolicine u posljednja dva mjeseca.

Naravno da računamo na veliku pomoć svih suradnika i partnera, pa već imamo vijesti iz Osnovne i Srednje škole Bol, Kina Mediteran Bol, Općine….

 

Da su promjene potrebne znamo, a ovim projektom samo još jednom potvrđujemo i da su moguće kad postoje pojedinci koji su spremni preuzeti odgovornost za pokretanje promjena. Pokretači su svugdje oko nas i svakom sljedećeom aktivnošću nastavljamo jedni drugima biti inspiracija, podrška i prijatelj te se veselimo novim zajedničkim akcijama i projektima.

 

Autorica: Maja Jurišić