BRAČ – Klesarska škola Pučišća

BRAČ – Klesarska škola Pučišća

Objavio: Andrea Beader - 11.08.2021.

Tek nekoliko metara od obale u malom otočnom mjestu nalazi se Klesarska škola Pučišća, jedina takve vrste u Hrvatskoj i rijetka u čitavoj Europi

.

 

Jedna od upravo najčudesnijih kulisa otoka Bračanalazi se u malom mjestu Pučišća, a prepoznat ćete ju po velebnim kamenim ornamentima, skulpturama i impresivnim stupovima izrađenim od bijelog bračkog kamena. Pročelje na kojem je jasno napisano Klesarska škola ulaz je u priču koja traje već stotinjak godina.

U Klesarskoj školi Pučišća se školuju generacije i generacije mladih klesara koji izrađuju prava mala umjetnička djela od prepoznatljivog bračkog kamena. Danas se u školu upisuje oko 100 učenika godišnje koji kao klesari i klesarski tehničari svakodnevno stvaraju, a svake godine predstavljaju svoje radove i djela na Zagrebačkom Velesajmu.

.

 

klesarska

fotografija: Facebook Klesarska škola Pučišća

.

Učionice odnosno radionice jednako su bajkovite kao i vanjski izgled škole. Štoviše, baš unutrašnjost donosi divne prizore neobrađenih kamenih blokova i skulptura u izradi zbog kojih je čitav prostor prekriven bijelom prašinom kamena i dobiva dojam umjetničkog i kreativnog nereda u punom smislu. Upečatljivi vizualni dojam, povijest ove škole i bračkog kamena, za koji se priča da čini i Bijelu kuću u Washingtonu, razlog su zašto je obilazak mjesta i škole često na repertoaru putnih agencija i turista.

 

 

___________
Izvor: journal.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.