BRAČ – Kaos u Bolu! Događaji na plaži Zlatni rat ne mirišu na dobro…

Objavio: Maja Jurišić - 22.07.2018.

U Bolu se posljednje vrijeme vodi borba lokalne inicijative građana oko načina dodjele koncesijskih odobrenja na plaži Zlatni rat te uređenja područja na kojima bi trebale biti postavljene nove kućice za obavljanje raznih gospodarskih djelatnosti, a sve je kulminiralo sjećom borova na najpoznatijoj hrvatskoj plaži. Sve sukladno idejnom rješenju koje je sastavni dio plana upravljanja pomorskim dobrom Općine Bol.

 

ODRŽAN SASTANAK S NAČELNIKOM OPĆINE I PREDSTAVNIKOM ŽUPANIJE

Posljednjih smo mjesec dana aktivno vodili razgovore s lokalnim inicijativom u Bolu, kao i sa Načelnikom Općine Bol Tihomirom Marinkovićem oko načina upravljanja plažom Zlatni rat, ali i šireg plana razvoja turizma u Bolu.

Početkom srpnja sudjelovali smo na sastanku održanom u Splitsko dalmatinskoj županiji s Načelnikom Općine Bol, privremenim pročelnikom za turizam pri Splitsko dalmatinskoj županiji Stipom Čogeljom i pročelnikom Jedinstvenog upravnog odjela Općine Bol Stipom Karmelićem. Na sastanku je predstavljeno idejno rješenje uređenja plaže i šumice za koji je  kako tvrdi Načelnik Općine Bol ishođena suglasnost Ministarstva zaštite okoliša, dok su ih iz Splitsko dalmatinske županije uputili da na Općinskom vijeću donesu odluku o postavljaju 17 montažnih tipskih objekata za ugostiteljstvo i trgovinu. Dodatno, prema riječima pročelnika g. Karmelića, obratili su se i konzervatorima koji su ih upozorili da ne diraju povijesni spomenik Piscinu, a da ih se ovaj drugi dio ne tiče.

Što se tiče samog uređenja površine i postavljanja tipskih objekata nismo imali u tom trenutku nikakve primjedbe, no na sastanku je gospodi Marinkoviću i Karmeliću od strane Stipe Čogelje i Maje Jurišić nekoliko puta ukazano da se ne smiju sječi stabla bez službenog odobrenja nadležnih institucija, a osobito jer se radi o zaštićenom području.

Načelnik Općine Bol pojašnjava da se prije 12 godina prilikom velikog nevremena oborilo preko 200 borova koji su bili slabiji i plitko zasađeni. “U lipnju je bila velika kiša na Zlatnom ratu i palo je nekoliko borova koje smo morali ukloniti. Voda koja se slijeva prema moru iskopava korijenje stabala i kontinuirano imamo probleme s njima. Naši stari tumače da je bor najgore moguče rješenje na tom prostoru, a ti borovi su već uslijed vremena i erozije tla došli u stanje da stoje ukoso i prijete sigurnošću prolaznika.

Da bi realizirali prethodno spomenuto uređenje područja na Zlatnom ratu doveo sam tehničkog direktora iz tvrtke koja proizvodi tipske objekte te je on označio 4 bora koja smetaju da bi mogli postaviti kioske”, ističe Tihomir Marinković.

Stipe Čogelja nekoliko je puta istaknuo da želi da se Zlatni rat razvija u zajedništvu i suradnji, te da želi red na pomorskom dobru koji mora biti biti u skladu s određenim propisima. Svjesni smo svi da birokracija i administracija ne ide u prilog niti je u skladu s dinamikama koje se događaju u realnosti no važno je imati svu potrebnu dokumentaciju za razvoj projektnih rješenja.

“Ministarstvo zaštite okoliša nam je dalo suglasnost iz drugog puta. Prošlo je tri mjeseca do njihovog odgovora, dobili smo je tek 14. lipnja. S takvom dinamikom ne možemo funkcionirati ni obavljati poslovanje”, ističe Načelnik Općine Bol.

Također u vrijeme našeg razgovora na lokalni portal Bol Info koji cijelo vrijeme izvještava o događanjima na Zlatnom ratu te reakcijama sugrađana objavljeno je priopćenje Općine Bol o uklonjenim stablima koja su predstavljala opasnost, a sve u skladu s odobrenjima zaduženog rendžera. Priopćenje možete pronaći na LINKU.

Kao zaključak našeg razgovora, zajedno sa Stipom Čogeljom, utvrdili smo da je za bilo kakvu sječu stabala potrebna dozvola nadležne institucije te da uklanjanje mora biti dokumentirano, opravdano i odobreno.

 

POSJET ZLATNOM RATU

Nedugo nakon našeg sastanka osobno posjećujemo plažu Zlatni rat te u prisustvu Načelnika Općine Bol i direktora tvrtke Grabov rat obilazimo sporno područje. Na terenu utvrđujemo da ravnanje površine i oblaganje u kamen rubnih dijelova ne možemo nazvati devastacijom već pozitivnom namjerom da se kućice s ruba plaže pomaknu kako bi se stvorilo jedno gospodarsko područje na kojem će vršiti usluge ugostiteljstva i trgovine za posjetitelje. Također, boraveći u samoj šumi na Zlatnom ratu nismo se mogli ne složiti da stabla zaista na nekim područjima svojim položajem potencijalno ugrožavaju sigurnost svih koji se tamo nalaze no ponovno se u našim razgovorima vraćamo na činjenicu da ni mi, ni Načelnik Općine nismo stručni ni nadležni donositi odluku koja su stabla spremna za uklanjanje kao ni što bi se, eventualno, umjesto njih posadilo.

Nekoliko smo puta istaknuli da bilo kakve nelegalne radnje, s osobitim naglaskom na neplansko i stihijsko uklanjanje borove šume dovodi u pitanje legalnost upravljanja koncesijom na plaži Zlatni rat. Korektno smo saslušali sve strane u ovom slučaju i apelirali na razum prilikom daljnjeg razvoja od strane predstavnika lokalne samouprave, istih s kojima smo se prošle godine zajedno borili da upravljanje plažom Zlatni rat ostane u u njihovim rukama. No našim daljnjim korekcijama ponašanja prema javnom dobru očito nema kraja pa smo se sad, očekivano ili ne, našli u novoj situaciji kada moramo ukazati nepovjerenje lokalnoj samoupravi, konkretno Općini Bol i njezinom Načelniku oko načina upravljanja koncesijom na Zlatnom ratu.

 

NAČELNIK OPĆINE NASTAVLJA PREMA ZAMIŠLJENOM PLANU

Naime, iako svjestan svoje uloge i odgovornosti da svojim primjerom pokaže drugim otocima i lokalnim samouprava kako je decentralizacija upravljanja javnim dobrom poželjna, moguća i dobra, načelnik Općine Bol ovih je dana nastavio svoj pohod na borovu šumu na Zlatnom ratu kako bi pristigle kućice mogle imati dovoljno mjesta. Istina, donesene su nove sadnice borova koji bi zamijenili postojeća no ponovno se postavlja pitanje – tko odlučuje, zbog kojih razloga i na koji način da se stabla uklanjaju? Da li je Ministarstvo zaštite okoliša prilikom davanja suglasnost na plan upravljanja Pomorskim dobrom znalo da to podrazumijeva i sječu stabala u zaštićenom području? Naime, iz predstavljene dokumentacije evidnetno je da je suglasnost dana na postavljanja postojećih kučica, ali ne i novih na novom području Zlatnog rata.

Napominjemo da je u našim razgovorima istaknuta, po nama dobra, namjera da se unificira izgled kućica te da Općina Bol kao koncesionar investira u iste. Na taj način ograničeni su nositelji koncesijskih odobrenja da postavljaju objekte različitih oblika i veličina. Ipak, priznajemo, kada smo vidjeli o kakvim se “tipskim kućicama” radi nismo se mogli oteti dojmu da je netko pogriješio narudžbu. Više pronađite na LINKU.

 

KRAJNJE VRIJEME ZA REAKCIJU NADLEŽNIH INSTITUCIJA

Iz svega navedenog proizlazi da se borovi ne uklanjaju planski niti pod stručnim nadzorom nadležnih institucija (Agencije za more i krš, Ministarstva zaštite okoliša i/ili nekog trećeg). Borovi se uklanjaju po potrebi ovisno o planiranoj lokaciji “kućice”. Udruga za Bolji Bol zajedno s ostalim mještanima Bola uputila je prijave na nadležne institucije te očekujemo njihove reakcije. Izazov je tim veći što se prema izgledu pristiglih kućica može predvidjeti da će biti potrebna dodatne sječa stabala kako bi se otvorilo dovoljno mjesta za njihovo postavljanje na predviđene lokacije.

Smatramo da je krajnje vrijeme da se s ovakvim načinom uvođenja reda na Zlatnom ratu stane i da na teren izađu nadležne službe te utvrde situaciju. Također ovim putem javno apeliramo na Načelnika Općine Bol da zaustavi sve daljnje radove, pribavi potrebnu dokumentaciju te razmotri mogućnosti daljnjeg razvoja na području Zlatnog rata koji neće dugoročno nanijeti štetu borovoj šumi ni prirodnom izgledu zaštićenog područja. Unatoč danom povjerenju da će svojom vizijom razvoja oplemeniti Zlatni rat te pokazati kako lokalna samouprava zna i umije upravljati javnim dobrom, osobito od ovakve važnosti, moramo konstatirati da ovakva izvedba plana nije dobra, dugoročno šteti zaštićenom području i dovodi u pitanje daljnje upravljanje koncesijom.

Čini se da ćemo u narednom periodu imati posla oko praćenja događanja u Bolu s obzirom da su kučice i stabla samo jedan dio ukupne problematike koja se događa na Zlatnom ratu. Naime, sve su češća negodovanja oko divljanja i buke uzrokovanih posjetama jedriličarskih partijanera, ali i zbog planirane prekomjerne izgradnje koja kulminira novim idejnim projektom rekonstrukcije hotela Borak o čemu ćemo pisati uskoro.

__________

Autorica: Maja Jurišić