BRAČ – Kako upravljanje lukama ostaviti lokalnim samoupravama?

Objavio: Maja Jurišić - 18.07.2018.

U našem nedavnom posjetu otoku Braču svratili smo do gradonačelnice Grada Supetra, Ivane Marković, s kojom smo porazgovarali o načinu upravljanja pomorskim dobrom, konkretno lukama, u gradu Supetru te njenoj daljnjoj viziji, decentralizaciji upravljanja i izazovima s kojima se susreće.

 

IZAZOVI UPRAVLJANJA LUKOM

Grad Supetar, kao središnja luka otoka Brača i druga luka po putničkom prijevozu u Dalmaciji donedavno je bila samo prolazna luka no posljednjih godina grad se razvio u pravu turističku destinaciju koji se uz nautički turizam, želi brendirati i kao grad kulture i sporta te se odmaknuti od principa “all inclusive” usluge i nekvalitetne klijentele koju ona generira.

“Do prije tri-četiri godina nismo uopće imali nautičke vezove, no u međuvremenu smo napravili projekt kojim smo uredili organizaciju luke te osigurali ljetne vezove. Kao rezultat prošle smo godine na Dan grada po prvi put smo imali oko stotinjak brodova vezanih u našoj luci.

Probleme koje sam uočila i često ističem kao gradonačelnica su da nije logično da se nalazimo na otoku, imamo luku koja nam je doslovno izlaz u svijet te koju na neki način doživljavamo kao dnevni boravak, no istovremeno imamo situaciju da nam netko drugi upravlja s njom, u ovom slučaju Županijska lučka uprava.

Supetar je mjesto gdje svi s Brača moraju doći, svi gosti i svi stanovnici, da bi otišli s otoka. Imamo jako ograničen prostor i pokušavamo organizirati da sve u luci teče, da se ne stvaraju gužve. Prije pola godine raspisao se natječaj za koncesiju luke. Učinilo smo sve što smo mogli da se poslovanje luke zadrži u rukama našeg komunalnog poduzeća.

Iz moje pozicije nezamislivo mi je da luka ode u ruke privatnika koji uvijek radi isključivo da ostvari što veći profit… Komunalno poduzeće ne radi na takav način već je važniji red i organizacija same luke. U slučaju da upravljanje lukom ode u ruke privatnika imamo potencijalan kaos u luci, a nemamo nadležnost nad upravljanjem i ne možemo ništa napraviti po tom pitanju. Kao gradonačelnica uvijek sam kriva za sve, pa i u slučaju da lukom upravlja netko drugi za eventualni nered bila bih odgovorna u očima javnosti jer nitko ne percipira nadležnosti upravljanja.

Prije smo imali koncesiju nad cijelom lukom i cijelo je poslovanje bilo pod komunalnim poduzećem . Ove su godine promijenili natječaje za koncesije i imali smo 3 različita natječaja – jedan za privez i odvez trajekta, drugi za nautičke vezove i treći za održavanje reda u luci. Uspjeli smo dobiti sva tri natječaja na dvije godine no pitanje što će se dogoditi nakon isteka ovog roka.”

 

DA LI JE LOKALNA SAMOUPRAVA UVIJEK NAJBOLJI IZBOR?

Prateći dosadašnji rad gradonačelnice i sudjelujući u radu stručne komisije za dodjelu koncesija u lukama dijelimo mišljenje da je upravljanje pomorskim dobrom nužno decentralizirati i osigurati da lokalna samouprava nastavi upravljanje svojim resursima. No s obzirom na slobodu tržišta i javne natječaje, političke pritiske i pomorsko dobro koje postaje nova “zlatna koka” za privatne poduzetnike pitanje je što će se dogoditi u budućnosti. Isto tako moramo uzeti u obzir da primjer Ivaninog rada u Supetru nije svugdje tako dobar. Na žalost, često nailazimo na situacije gdje lokalna samouprava i lokalni poduzetnici ne upravljaju dobro ni održivo resursima javnog dobra.U ovogodišnjim natječajima za koncesiju, kao kriterij koji bi osigurao prednost lokalnim samoupravama nad upravljanjem lukama, omogućeno je dodatnih 20 bodova sukladno prethodnom iskustvu odnosno sklopljenim ugovorima o upravljanju lukom. U tom je slučaju je donekle osigurano da natječaje ne dobivaju isključivo najbolje ekonomske ponude novoosnovanih poduzetnika. No u nekim općinama i gradovima ni to nije bilo dovoljno jer lokalne samouprave i komunalna poduzeća nemaju uvijek financijsku moć koja bi mi uz prethodno iskustvo osigurala i sredstva za upravljanje lukama s kojima mogu konkurirati realnom sektoru. Da li je ovakav tretman fer, na koji način se mogu zaštiti lokalne samouprave koje razmišljaju dugoročno te osim prihoda uključuju društveni i okolišni segment upravljanja pomorskim dobrom, da li je zaista lokalna samouprava i/ili poduzeće u njezinom vlasništvu uvijek najbolji izbor?

 

UKLJUČITE SE!

O ovoj temi još ćemo puno pisati, a vas pozivamo da se uključite u promišljanje što bi bilo najbolje za naše luke ubuduće te na koji način mislite da bi se mogli zadovoljiti svi zakonski i operativni kriteriji upravljanja.

Nismo ovdje samo da bi ukazivali što nije dobro već želimo konstruktivnim prijedlozima koji su u skladu s postojećim zakonskim odredbama utjecati na donositelje odluka te one prijedloge koji se ispostave operativno provedivi uvrstiti u nove zakonske regulative i strateške planove.

__________

Tekst i foto: Maja Jurišić