BRAČ – Izložba “Tragom male drvene brodogradnje”

BRAČ – Izložba “Tragom male drvene brodogradnje”

Objavio: Andrea Beader - 06.07.2022.

U Centru za kulturu u Milni na otoku Braču Muzej betinske drvene brodogradnje otvorio je gostujuću izložbu “Tragom male drvene brodogradnje”

Izložba osmišljena 2018. godine konceptualno se sastoji od dvije cjeline. U prvoj cjelini se govori o maloj brodogradnji, tehnikama izrade drvenog broda i drvenim brodovima općenito – prenosi Muzej betinske drvene brodogradnje

 

GOSTUJUĆA IZLOŽBA “TRAGOM MALE DRVENE BRODOGRADNJE”

Povlači se paralela između korištenja tradicijskih brodova u sadašnjosti i prošlosti u drugoj cjelini prikazuje se brodograđevna, brodarska, pomorska i ina maritimna baština koja je svojstvena sredini u kojoj se izložba postavlja.

Milna kao mjesto “neispisane povijesti”, poznato po trgovini i jedrenjacima u 19. stoljeću. Kasnije, u 20. stoljeću, poznata i po ribarima, imala bi Milna puno toga reći o brodovima i ljudima koji su ih gradili i vozili. Ovom izložbom smo tek zagrebli površinu bogate baštine.

Autorica izložbe je ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić, a kustosica milnarske izložbe Margarita Sveštarov Šimat, ravnateljica Centra za kulturu Milna. Milnarska verzija izložbe nastala je u suradnji s TZO Milna i Centrom za kulturu Milna, a u sklopu projekta “Mille naves, mille fabulae – valorizacija milnarskih maritimnih običaja i predaja”.

Izložbu možete razgledati do 15. srpnja.

__________
Izvor: Muzej betinske drvene brodogradnje
Naslovna fotografija: Pixabay