BRAČ | Intervjuot: Valentino Bošković

Objavio: Pokret Otoka - 10.06.2018.

Potrebno je otići da bi cijenio vraćanje i ono čemu se vraćaš. Upravo ova misao vodila je prvog Bračanina koji se otisnuo u svemir daleke 1646. godine. Za one koji nisu budno pratili na satu povijesti, riječ je o Valentinu Boškoviću kojem je nona Karmela pomogla sastavit roketomobil s pogonom na, nećete se začuditi, maslinovo ulje ravno s Vidove gore.

Potraga za vanzemaljskim pojačala je čežnju za ovozemaljskim. Gore na dalekom Marsu (u daljnjem tekstu Marsot), Valentino (u daljnjem tekstu Valentinot) postao je poput Malog princa na Zemlji koji je čeznuo za svojom ružom koja je u ovom slučaju Brač. Inspiriran tom čežnjom uglazbio je i napisao pjesme koje su našle put do nas uz pomoć Josipa Radića i Branka Dragičevića (oboje podrijetlom s Brača) koje smo nagovorili na intervju.

Upravo razumijevanje svemira i vremena i koliko je daljina tek crtica (op.a Josip je u Zagrebu, Branko u Splitu), učinila je jaz vremena između Valentinota i nas tako prokleto nepostojećim. Još prije nekoliko godina kad se cijela priča zakotrljala EP izdanjem „VSSR“ (2014.) i kasnijim „Marsovska listina“ (2016.) bilo je jasno da je ova glazba savršena nostalgična psihodelija koja opisuje kako izgleda samački život jedinog Zemljanina i prije svega otočanina na Marsotu.

Ako niste nikad živjeli na otoku, budite sigurni, ako išta sliči životu na Marsotu, to je upravo život na otoku u nekim segmentima. Osjećaj odsjećenosti koji se može osjetiti dobro je opisan u pjesmi „Nima nigdi nikoga“. Otok je sam svoj svemir. Otok uzima, otok vraća. Koliko god bježao od njega, uvijek ćeš se vraćati. I to je taj, mogli bi reći, savršeni krug. Upravo to urodilo je albumom „Vodič kroz galaksiju za redikule“ koji je objedinio i „VSSR“ i „Marsovsku listinu“, a najavljen je novom pjesmom „Pippanonna“. Za promociju albuma odabrana je zagrebačka Lauba 25. svibnja 2018. godine.

Valentinot se ni ovog puta nije ukazao na žalost svih prisutnih jer je još uvijek zarobljen na Marsotu. Gore nema maslina pa nema ni maslinovog ulja i jednostavno ćemo na povratak čekati jedno vrijeme. Točnije, morat ćemo čekati do Valentinova 2046. godine kad nam je obećao održati koncert na Vidovoj gori, a njegovu poslanicu okupljenima je pročitao Boris Jokić, a dešifrirao Boris Dežulović, pra-pra-praunuk Valentinotovog prijatelja iz djetinjstva, Borisa Dežulovića.

Do te 2046. godine na Marsot će napokon stići maslinovo ulje. Vjerojatno preko Elona Muska jer zadnji put kad je spustio svoju Teslu nije nosio ekstra djevičansko bračko ulje. O tom gafu nisu izvijestili svjetski mediji jer se pokušalo zataškati postojanje Valentinota općenito. Srećom pa glazbu nitko ne može ušutkati.

točka

Josipe, Branko, je li imate ideju kako će taj koncert izgledati? Pripreme vjerojatno teku sporo kao i Valentinotov povratak na Brač.

Naprotiv, pripreme idu dosta brzo uzmemo li u obzir starost svemira. Šta je 28 godina nasuprot 13 milijardi godina?! Imajući to u vidu, već nas hvata poprilična trema. Definiramo set listu, održavamo i probe za koncert otprilike jednom godišnje, a brzo će i tonska. Još, doduše, pregovaramo oko cijene razglasa. Mislimo unaprid pa smo već rezervirali infuziju i nosila – bit će i za publiku, bez brige!

točka

S obzirom da ni ovaj album, kao i prethodni, nije izdan od strane neke eminentne hrvatske diskografske kuće, znači li to da se Valentino boji klasičnih diskografa k’o vrag tamjana? Ili se pak hrvatski diskografi boje puta u nepoznato?

Da se razumimo, prva dva albuma je izdala eminentna intergalaktička kuća “Nimavode”, a CD je izda eminentni “Mudri brk”. Šta se tiče diskografa, ne boji se tu niko nikoga, nego smo jednostavno čekali nekoga da osigura baline koje idu u onu plastičnu škinu futrole za CD. Brk je jedino to uspija i tako steka osnovni i jedini preduvjet za objavljivanje “Vodiča kroz galaksiju za redikulu”. Čestitamo!


Promo: Album “Vodič kroz galaksiju za redikule”

točka

Diskograf Mudri brk debitirao je upravo s ovim albumom, planira li suradnje s drugim glazbenicima? Naprimjer s  Kensington Lima (Josipov glazbeni projek) ili Fog Frog Dog (Brankov) ?

Za suradnje s tim imenima postoje drugi preduvjeti koje treba ispunit’, a to su, za početak, mogućnost reprodukcije medija korištenjem isključivo sinoptičkih audiokonektora. Onda na red dolazi i biorazgradivo pakiranje, multimedijalni booklet, personalizirani inner groove i hologramski umetak.

točka

Ono što se promijenilo od izlaska prva dva izdanja, koja su na Bandcampu, je činjenica da albuN „Vodič kroz galaksiju za redikule“ nije besplatan „ka i cili svemir“  kako je Valentinot odomad govorio. Prepostavljam da skupljate pare da mu pošaljete maslinovo ulje u svemir kako bi se vratio?

Albun je besplatan, ali CD nije. Pare koje skupimo prodajom “Vodiča…” ćemo potrošiti na nove pisme i opremu za snimanje, ka i dosad. Toga nas je iskreno, najviše i strah. A ulje mu je Musk već posla, ali ne smi reć jer bi ga uhapsia Trump.

točka

Koliko je Brač u pjesmama Valentina Boškovića sličan Braču danas, 400 godina kasnije?

Ne znamo kakav je Brač danas, ali Brač prije 400 godina imao je problem s odvozom smeća i odlaganjem krupnog i opasnog otpada (uglavnom rimskog i ilirskog podrijetla), hitnim medicinskim prijevozom, iseljavanjem mladih obitelji i nemogućnošću zapošljavanja, pogotovo žena. Da ne spominjemo činjenicu da su onda općinski pinezi namijenjeni kulturnim događajima, koncertnima i sportskim manifestacijama završavali u konobama i kuplerajima. U moru su plutale razbijete kašete za ribu, razna drvena ambalaža i štapići za uši od bumbaka i tamarisa. Drago nam je ako je danas situacija drukčija.

točka

Hoće li se po vama razočarati stanjem na otocima (Hrvatskoj općenito) kad se vrati, a pogotovo kad shvati da i dalje ginemo u tuđim vojskama i da nam i dalje upravljaju seoski popovi, korumpirani lopovi iz plemićih obitelji i da žena sa svojim tijelom još uvijek ne može raditi što hoće? (Samo dio problema za koje se nada da smo ih riješili 2018. godine.)

Razočarat će se, ali briga njega, on ima roketomobil – može di oće! Posla nan je i pismu koja će bit aktualna za 20 godina. Zove se “Nima nigdi nikoga”.

točka

Hoće li mu to biti veće razočarenje od činjenice da je jedino on uspio negdje otputovati na maslinovo ulje, a da smo mi u međuvremenu debelo zagadili okoliš i da to još uvijek nastavljamo raditi?

Mi smo to njemu javili i strašno je jidan. Reka je da od sad, kad god vidimo plastiku (jedva smo mu objasnili šta je to!) u moru, da je moramo odma izvadit’ vanka. A ako je neko baci u more, da mu se ne triba više javljat.

točka

Što mislite, koje bi njegovo rješenje bilo za nas?

Poznavajući njega, on bi reka da se rješenje krije u pismama kad ih pustite unazad.

Ajde, da se izbavimo tog crnila, ono što se definitivno nije promijenilo je činjenica da koliko god nas usisavala crna rupa, uvijek nađemo izlaz iz nje kao što se ipak malo jasnije nazire povratak Valentinota iz svemira.

točka

Koju bi današnju glazbu Valentino slušao da je ovdje?

Da je ovdje, Valentino bi sluša današnju glazbu budućnosti, a to je sigurno splitski Rolo! Ima ih još iz današnjice budućnosti i budućnosti današnjice…

točka

Glazba Valentina Boškovića svojevrsni je soundtrack Pokreta otoka. Pratite li  vas dvoje naš rad kao što mi pratimo vaš? Ne žicamo mjesto u VIP loži na koncertu 2046, ali…

Upravo ste užicali misto u VIP loži, a ona se nalazi priko puta, u Jelsi! Drago nan je da slušate Valentinota jer i mi slušamo Pokret otoka, imamo sve vaše albume!

Ukoliko i vi želite biti dio velikog događaja za 28 godina, svakako kupite album jer na poklon dobivate ulaznicu za koncert. Mislite na budućnost jer je ovo već sad najiščekivaniji događaj ovog stoljeća.  Kakvi Elon Muskovi, kakvi Tesle, kakvi bakrači.. Jeb jorcota! 🙂

________

Autorica: Marta Stupin
Naslovna fotografija i fotografija u tekstu: Nikola Radovani