BRAČ – Interpretacijski centar maritimne povijesti Milne

BRAČ – Interpretacijski centar maritimne povijesti Milne

Objavio: Andrea Beader - 11.10.2021.

U petak, 8. listopada, Upravni odbor LAGUR-a Brač donio je pozitivnu odluku za projekt “Interpretacijski centar maritimne povijesti Milne”

Projekt Interpretacijski centar maritimne povijesti Milne nastavak je uspješne suradnje Poduzetničkog centra Aktiva i Općine Milna – javlja Poduzetnički centar Aktiva.

Suradnja se ne završava samom izradom strateškog dokumenta, već aktivno nastavlja rad na realizaciji vizije i misije.

.
Projekt je vrijedan ukupno 3.794.266,98 HRK

U sklopu zaštićene kulturno povijesne cjeline Milne projekt uređenja i adaptacije prostora intepretacijskog centra predviđen je na iznimno vrijednoj lokaciji, na rubu i u neposrednoj kontaktnoj zoni s povijesnom jezgrom, prostorom odakle početkom 16. st. započinje razvoj priobalnog naselja.

Referirajući se na vezu između polifunkcionalnog interpretacijskog centra kao unutrašnjeg prostora dijaloga, prezentacija, edukacija, animacija te njegov vanjski ograđeni prostor scenskih i glazbenih izvedbi te ambijentalnog zadržavanja, „Sargotove skaline“ i „Cimatorij“ kao „dvoranski prostor„ na otvorenom, predstavljaju svojevrsni komplementarni i u funkciji nadopunjujući prostor.

.
Razvojni proces maritimne povijesti Milne od prvih doseljavanja stanovnika iz unutrašnjosti otoka

Stalni izložbeni postav ICMPM prezentirat će kontinuirani razvojni proces maritimne povijesti Milne u periodu od pet stoljeća, odnosno od prvih doseljavanja stanovnika iz unutrašnjosti otoka u uvalu krajem 16. i početkom 17. st. kada se dogodio prvi kontakt s morem i prilagodba stanovnika životu uz njega do danas

Postav će se tematski fokusirati na ribarstvo, osvrćući se i na sljedeće teme: pomorstvo, brodarstvo, ribarstvo i brodogradnja.

Ovim projektom stvaraju se novi prostori puni potencijala za oplemenjivanje kulturnog i društvenog života Milne, koji nude mogućnost bilježenja i reprezentacije povijesti razvoja maritimnih djelatnosti i kulture te života na ovom lokalitetu. Provedbom projekta, stvaraju se uvjeti za reprezentaciju maritimne baštine općine Milna.

Za arhitekturu je zadužena tvrtka Tu i tamo d.o.o., na čelu s Tinom Busatto, istraživački elaborat izradila je povjesničarka umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat, a Poduzetnički centar Aktiva izradio je i uspješno predao projektnu prijavu na natječaj LAGUR-a Brač.

__________
Izvor: poduzetnickicentar-aktiva.com
Naslovna fotografija: Pixabay.