BRAČ – Hoće li i kako Općina Bol upravljati Zlatnim ratom?

Objavio: Pokret Otoka - 09.12.2017.

Prema najavljenom dnevnom redu 6. sjednice Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije zakazane za 11. prosinac Općini Bol bi mogao biti odobren zahtjev za prijenos ovlaštenja za davanje koncesije na Zlatni rat.

Naime u materijalima za sjednicu novidi se da je Općina Bol podnijela zahtjev za povjeravanje ovlaštenja za davanje koncesija na pomorskom dobru u svrhu boljeg održavanja i gospodarenja morskim plažama i ostalim dijelovima pomorskog dobra te vođenja cjelovite brige o njemu. Općinsko vijeće tako bi preuzelo ovlaštenja koja je do sada imala Županijska skupština.

Općinsko vijeće mora donijeti odluku o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže za obavljanje turističkih, trgovačkih i ugostiteljskih djelatnosti na Zlatnom ratu najkasnije do 30. lipnja iduće godine, a odluka o davanju koncesije treba biti donesena do 31. prosinca 2018. godine. Istaknuto je i da u Stručnom tijelu za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru mora biti imenovan i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije.

Kao Pokret otoka uključili smo se u priču oko Zlatnog rata jer smatramo da lokalnim zajednicama treba dati mogućnost upravljanja njihovim dobrima. No dugoročni cilj cjelokupne akcije oko koncesija je poticanje svih dionika na odgovorno upravljanje u skladu sa svim društvenim, ekološkim i zakonskim normama. Prije dva mjeseca je na inicijativu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije MORE I KRŠ započela izrada Plana upravljanja Zlatnim ratom te su detektirani potencijali i prijetnje razvoja turizma na ovom zaštićenom i jedinstvenom području. Ukoliko Županija zaista odluči prenijeti ovlasti na Općinsko vijeće smatramo da je na njima izuzetno velika odgovornost da trenutni način poslovanja dodatno poboljšalju i pokažu kako lokalna samouprava u suradnji s lokalnim dionicima, stanovništvom, poduzetnicima i organizacijama zaista i može odgovorno upravljati svojim javnim dobrima. Trenutno je u izradi i novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kojim se način upravljanja, nadzor i odgovornost koncesionara dodatno uređuje. Predložili bismo Općinskom vijeću da oformi radnu skupinu te, osobito u fazi planiranja i izrade strategije upravljanja, uključi stručnjake i zainteresirane lokalne dionike.

Lokalni portal Bol Info za komentar je zamolio i načelnika Općine Bol Tihomira Marinkovića, a detaljniji razgovor najavili su obavii nakon službene objave odluke.”Kao načelnik sam naravno upoznat s dnevnim redom sjednice i željenom odlukom koja je najavljena i pripremljena, ali je ipak treba potvrditi. Sadašnji razvoj situacije  rezultat je napora lokalne samouprave i svih akcija mještana koji su zajednički okrenuli priču u smjeru davanja povjerenja lokalnoj zajednici, kako je i trebalo biti, dodaje načelnik.”

Pričekajmo stoga ponedjeljak da vidimo kako će se situacija razvijati i koji su dajnji koraci po pitanja upravljanja Zlatnim ratom.

 

Autorica: Maja Jurišić

Foto: Roni Marinković