BRAČ – Grad Supetar osigurao nova sredstva iz EU fondova

BRAČ – Grad Supetar osigurao nova sredstva iz EU fondova

Objavio: Maja Jurišić - 22.06.2018.

Nakon petomjesečnog prekida u veljači 2018. godine ponovno je otvoren poziv “Zaželi – program zapošljavanja žena”, koji se provodi u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a zbog iznimno velikog interesa Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava povećalo je financijske alokacije sa 400,9 milijuna kuna na milijardu kuna.

Riječ je o najvećem i najbržem natječaju u sklopu Europskog socijalnog fonda, za socijalno uključivanje i integraciju ranjivih skupina na tržište rada koji će omogućiti da se u poslovima skrbi i brige o starijim sugrađanima zaposli 5000 do 6000 žena diljem Hrvatske.

Program zapošljavanja žena “Zaželi” u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, ističe Ministarstvo rada.

 

O projektnom natječaju

Projekti traju 30 mjeseci, a minimalna vrijednost bespovratnih sredstava po pojedinom projektu može iznositi 900.000 kuna, dok je najviše predviđeno deset milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi projekata financiraju se u potpunosti.

Na natječaj su se mogle prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i neprofitne organizacije s partnerima. Prihvatljive aktivnosti su zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje žena te osiguranje materijalnih uvjeta za provedbu aktivnosti. Za svaku ženu osigurano je 7000 kuna za obrazovanje kako bi nakon provedbe programa bile konkurentnije na tržištu rada.

 

Grad Supetar osigurao sredstva

Danas je informaciju o prolasku projekta dobio Grad Supetar. Na projektnom natječaju Grad je osigurao 1,069 mil kn za projekt “Zaželi” kojim će se zaposliti 6 žena u nepovoljnom položaju s područja grada Supetra s temeljnim ciljem borbe protiv siromaštva i smanjenja nezaposlenosti te prevencija prerane institucionalizacije i poboljšanja kvalitete života ukupno 28 krajnjih korisnika (osoba u starijoj životnoj dobi, osoba u nepovoljnom položaju ili osoba s invaliditetom) s područja Grada Supetra.

“Namjera ovog projekta je osposobljavanje i zaposlenje 6 ženskih osoba iz ciljanih skupina kroz program osposobljavanje za gerontodomaćice, u trajanju od dva mjeseca te zapošljavanje u razdoblju od 24 mjeseca.

Navedenim poslovima obuhvaćena bi bila pomoć u kući za 28 domaćinstva koja bi uključivala pomoć pri hranjenju i odijevanju, razgovor, održavanje životnog prostora krajnjih korisnika, kroz ispunjavanje cilja poticanja socijalne uključenosti, povećanje kvalitete života i prevencije prerane institucionalizacije krajnjih korisnika projekta. Ukupna vrijednost prijave je 1.069.916,65 kn” rekla je Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

__________

Pokret otoka

Foto: Gradonačelnik.hr

Tagovi: ,