BRAČ – Četvrti međunarodni kongres o ruralnom turizmu, od 9. do 13. svibnja

BRAČ – Četvrti međunarodni kongres o ruralnom turizmu, od 9. do 13. svibnja

Objavio: Andro Nigoević - 07.05.2018.

Više od 250 stručnjaka iz 15 zemalja, znanstvenika, turističkih djelatnika okupit će se od 9. do 13. svibnja u Supetru na najvećem skupu o ruralnom turizmu u Hrvatskoj

Paneli o međunarodnim turističkim kulturnim rutama, ulozi iseljenika, povratnika i nacionalnih manjina u ruralnom, te ulozi LAG-ova i LAGUR-a u održivom turizmu, predavanja, prezentacije, radionice, Festival održivog razvoja, izložbe, Eko-etno trade show, inovativna večera bračkih specijaliteta, samo su dio bogatog programa četvrtog Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu „Novo vrijeme – vrijeme za ruralni turizam“.

„Ruralni prostor obuhvaća 92 posto hrvatskog teritorija, a ruralni turizam čini svega dva posto udjela u ukupnom turističkom prometu. Stručni skupovi poput ovog kongresa imaju za cilj povećati taj udio i približiti nas zemljama u kojima se on kreće između deset i dvadeset posto. S oko 500 OPG-a koji se dopunski bave turizmom, barem dva puta više poduzetnika u ruralnom turizmu te inovativnom ponudom možemo ravnopravno stati uz bok najrazvijenijim zemljama “, istaknula je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, na predstavljanju kongresa u zagrebačkom restoranu Dva goluba.

 

 

 

Ovaj oblik turizma sve je atraktivniji stranim, ali i domaćim gostima

„Iznimno nam je drago da je Splitsko-dalmatinska županija domaćin Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu. Ovaj oblik turizma sve je atraktivniji stranim, ali i domaćim gostima. I sami poduzimamo niz mjera i akcija za njegovo poticanje što je vidljivo na imotskom području na kojem je ruralni turizam glavni pokretač gospodarskog razvoja“, istaknuo je Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Osim znanstvenoj i stručnoj javnosti kongres je namijenjen turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima u ruralnom turizmu, LAG-ovima, i LAGUR-ima koji će se na radionicama i edukacijama upoznati s najnovijim trendovima na području ruralnog turizma. A prema tim trendovima gosti se sve više zanimaju za povijest, kulturu i tradiciju odredišta u kojem borave, žele se uključiti u lokalni život za vrijeme odmora. „Za grad Supetar i otok Brač ovaj kongres ima poseban značaj. S njime završava jedna era supetarskog turizma i započinje nova. Naime, od ovog proljeća Supetar ima novi konferencijski centar Waterman Forum u kojem će se održati i ovaj kongres, a koji nas je pozicionirao kao novu destinaciju za poslovne susrete“, kazao je Ivan Cvitanić, direktor TZ grada Supetra.

 

 

Ruralni prostor, odmor na domaćinstvima, lokalna gastronomija, aktivni odmor u prirodi zanima društveno i ekološki osviještene goste koji očekuju da turistička ponuda bude u skladu s njihovim uvjerenjima. Na odmor dolaze uglavnom izvan glavne turističke sezone, u potrazi su za autentičnim doživljajem, u pravilu su veće platežne moći i u destinaciju dolaze vlastitim automobilom. Ruralni turizam sve je traženiji oblik ponude u kojem se nalazi veliki turistički potencijal tijekom cijele godine, a koji itekako generira nova radna mjesta, nove sadržaje i razvoj gospodarstva na ruralnom prostoru, dok je kreativna i autentična ponuda u njegovom fokusu.

Više informacija o Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu na Braču pogledajte OVDJE

__________
Autor: Goran Rihelj
Izvor: Hr.Turizam
FotografijaHrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”