BRAČ – U more bačene biokugle koje će očistiti Brački kanal

Objavio: Pokret Otoka - 26.11.2018.

Kako bi poboljšali kvalitetu morskog dna, ujedno ga i očistili od štetnih sastojaka, u more ispred Sutivana na Braču ekolozi su bacili 10.000 biokugli, zanimljivog rješenja s japanskog sveučilišta koje se već 30 godina primjenjuje u brojnim azijskim i europskim zemljama.

Ovu “bračku” ideju pokrenule su Nika Ugrin i Anamarija Paradinović, biologinje mora, koje su naišle na veliku podršku Ronilačkog centra “Draulik” iz Milne i Općine Sutivan, koji su omogućili realizaciju ovog projekta.

Riječ je o mikroorganizmima koji se miješaju s glinom, te se bacaju u more u kojem razgrađuju amonijak, mulj koji se nataložio na dnu, te sve one neželjene organizme koji su dospjeli u more, primjerice iz kanalizacijskih ispusta i sličnih izvora. Za njih sam čula na jednom predavanju, malo “guglala” i kontaktirala jednu našu tvrtku koja biokugle uvozi u Hrvatsku“, objasnila je Nika i nastavila.

“Kolegica i ja napisale smo projekt dok smo studirale, no nije prošao na natječajima studentskih projekata, ali jest ovdje, pa smo uz pomoć Petronija Tasića iz centra “Draulik”, članova Centra za rehabilitaciju “Fra Ante Sekelez” iz Vrlike koji skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama, učenika i učiteljica Područne škole “Sutivan”, službenika općinskog Jedinstvenog upravnog odjela, komunalne tvrtke “Sutivan”, mještana, te načelnika Ranka Blaževića i njegova zamjenika Valerija Radmilovića, napravili kugle i bacili ih u more.”
.

biokugle

Foto: Vecernji.hr

.
Prije nego što su kugle bačene u more, ronioci su proveli akciju čišćenja podmorja; izvukli staklo, plastiku, gume i ostali otpad.

Biokugle će se unutar dva mjeseca razgraditi, tj. tretirati onečišćeno dno efektivnim mikroorganizmima.

Kuglice koje su izradile u potpunosti su prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojene niti genetske modificirane. Sadrže oko 80 vrsta različitih mikrobnih kultura (bakterije mliječne kiseline, fotosintetske bakterije, kvasci, aktinomicete i plijesni), a svojim biokemijskim procesima sve tvari iz mora pretvaraju u zdrave i korisne.

Njihovo djelovanje traje godinu dana.

___________
Autorica: Merien Ilić
Izvor: slobodnadalmacije.hr
Naslovna fotografija: Antonio Katavić