BRAČ – 28. BOLSKO LITO Tri dječje predstave u izvedbi djece iz Bola i Hvara

Objavio: Pokret Otoka - 21.08.2017.

Predstave su djeca pripremila u sklopu suradnje Festivala dječjeg stvaralaštva Mali Grad glumca Kristijana Ugrine i Centra za kulturu Bol

U ponedjeljak 21. kolovoza s početkom u 19 sati, u bolskom kazalištu Teatrin, djeca iz Bola i Hvara zajedno će izvesti čak tri kratke predstave za djecu, Pepeljugu, Malu Sirenu i Trnoružicu.

            mali grad

Predstave su djeca pripremila u sklopu suradnje Festivala dječjeg stvaralaštva Mali Grad glumca Kristijana Ugrine i Centra za kulturu Bol, u novom zajedničkom projektu od prošle godine – Mali grad VALLUM.

„Mali grad“ se bavi raznim oblicima druženja sa djecom koja imaju veze sa umjetnosti te kroz igru i druženje pokušavamo nešto naučiti i mi djecu i djeca nas „velike“. Festivali dječjeg stvaralaštva počeli su 2009. godine postavljanjem i izvedbom „Šume Strbiborove“ u Starom Gradu. Taj projekt bio je pionirski kako bismo ustanovili postoji li interes i potencijal za takvu vrstu aktivnosti kako kod polaznika tako i kod gradskih struktura.

2010. godine uslijedio je nastavak sa prvim festivalom dječjeg stvaralaštva „Mali grad Faros“ na kojem djeca na zadanu temu donose svoje priče i pjesme te ih onda i oslikavaju. Iz tih likovnih i literarnih radova nastaje slikovnica koja do kraja festivala bude i otisnuta te svaki polaznik dobije svoj primjerak. U nastavku festivala nastaju film i kazališna predstava. Filmovi su objavljeni na youtube pogledati ih možete ako upišete Mali grad Faros.

2013. godine nastaje još jedan mali grad u susjednoj Jelsi a zove se „Mali grad Jolha“ i djeluje po istom principu. 2016. godine pridružuje nam se „Mali grad Vallum“ u Bolu na otoku Braču, a na jesen kreću i radionice u Zagrebu pod imenom „Mali grad Agram“. Na našim druženjima ima mjesta za svakoga tko se želi pokušati baviti bilo kojim vidom umjetničkog stvaralaštva budući da crtamo, pišemo, glumimo, režiramo, snimamo… a sve u sklopu istoga programa tako da svatko može naći nešto za sebe”.

mali grad          

Festival dječjeg stvaralaštva djeluje na dvije razine. Prva razina su radionice, a druga gotove predstave. Posljednjih godina u Bolu su gostovale predstave djece polaznika radionica na Hvaru kao i sličnih projekata s kopna. Radionice spajaju literarno, likovno i filmsko stvaralaštvo. Uz predstave, prikazat će se i film Faroseja. Dok su radionice namijenjene djeci osnovnoškolskog uzrasta, predstave mogu gledati i mlađa djeca vrtićke dobi.

Predstavama se završavaju ovogodišnje dječje radionice u Bolu i na Hvaru.

Izvor : dalmacijadanas

maligrad

Foto : Centar za kulturu Bol